Jasno kao dan: U raspravama o nacrtu zakona o kriminalizaciji javne riječi svi dosadašnji učesnici bili protiv (Video)


Jasno kao dan: U raspravama o nacrtu zakona o kriminalizaciji javne riječi svi dosadašnji učesnici bili protiv (Video)

U Bijeljini je danas održana javna rasprava o izmjenama krivičnog zakonika Republike Srpske, odnosno kriminalizaciji javne riječi. Građani, aktivisti, novinari i radnici poručili su da sloboda mišljenja ne može biti zločin, te da se kriminalizacija javne riječi uvodi kako bi se zaštitili korumpirani političari i poslodavci koji krše radnička prava.

I ovu raspravu, kao i u Banjaluci i Istočnom Sarajevu većina novinara, među kojima su i novinari BN-a,  demonstrativno su napustili javnu raspravu o spornom zakonu, jer smatraju da je loša i da ne može da se izmijeni bilo kakvim amandmanima. Spornim zakonom se krše osnovna ljudksa prava na slobodu govora.

Urednik BN TV Sobodan Durmanović ukazao je na ogromnu manjkavost izmjena rekavši da nije jasno definisano šta je uvreda i kleveta.

On je to ilustrovao primjerom ćelavog čovjeka i postavio pitanje da li bi bila uvreda kada za nekog ko je ćelav kažete ćelo ili...

“Primjer o ćelavosti koja bi se mogla kvalifikovati kao uvreda je za mene besmislena. Pozivate se na evropske standarde, ali ovaj zakon je u suprotnosti sa široko prihvaćenim evropskim standardom prema kojem su političari i javne ličnosti dužni da trpe veći stepen kritike, pa taman ta kritika imala šokantne oblike. U izvještaju Savjeta UN-a za ljudska prava stoji da kriminalizacija govora guši novinarstvo”, rekao je Durmanović.

Urednica BN TV Tatjana Lukić rekla je da vlast priča o evropskom putu i demokratskim vrijednostima, a donosi zakon koji je apsolutno u suprotnosti sa time.

“Novinari će doći u situaciju da neće moći dobiti odgovore na pitanja u anketi građana. Ovim zakonom se ukida istraživačko novinarstvo koje je ključno u zaštiti javnog dobra”, rekla je Lukićeva.

Ona je istakla da novinari svih prethodnih godina trpe uvrede da su spodobe i bitange, a da za to niko nikada nije odgovarao.

Učešće u javnoj raspravi uzeli su predstavnici Vlade, koji brane predloženo zakonsko rješenja, a tu su i poslanici NSRS, oni koji su uz vlast ali i oni koji su protiv ponuđenog rješenja jer se njime guši pravo na slobodu javnog govora.

Podsjetimo da su ovim zakonom predviđene drakonske kazne koje su više od 100 hiljada KM i da je on u suprotnosti s nekim ranije donesenim zakonskim rješenjima.

Inače, zanimljivo je da u dosadašnjim javnim raspravama svi učesnici su bili protiv nacrta zakona o kriminalizaciji javne riječi.

I danas su novinari nosili majice i transparent na kome je pisalo "Stop kriminalizaciji javne riječi", "Mišljenje nije zločin"...

Javna rasprava nakon Bijeljine biće narednih dana i u Trebinju. 

 

Video: BN Televizija
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter