Jelena Trivić: U kakvom je stanju dokumentacija IRB? Šta je nestalo u plamenu a šta je ostalo i da li je šta ostalo?


Jelena Trivić: U kakvom je stanju dokumentacija IRB? Šta je nestalo u plamenu a šta je ostalo i da li je šta ostalo?

Zahtijevamo od nadležnih institucija da se što prije objelodani precizan izvještaj o požaru u Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske, šta je tačan uzrok požara, kako da takva institucija nema djelotvorniji protivpožarni sistem i da se precizno odgovori na pitanje da li je arhiva sačuvana, djelimično sačuvana i koji je dio izgubljen u požaru.

Rekla je ovo potpredsjednica PDP i narodni poslanik Jelena Trivić.

– Sumnje u javnosti koje se tiču uzroka požara su potpuno opravdane, budući da ovu instituciju prate mnoge kontroverze. U toku su sudski procesi koji se tiču poslovanja IRB, imali smo hapšenja prvih ljudi te institucije, a više sumnjivih direktnih plasmana sredstava još nije dobilo svoj epilog, od kojih se ističu oni koji su povezani sa vladajućim strukturama. Pored svega, transparentnost u radu nikada nije bila odlika IRB. Podsjetiću da godinama pred poslanike u Narodnu skupštinu nije dolazio izvještaj o poslovanju IRB, čime je direktno kršen zakon, a osnovni razlog je bilo skrivanje gubitaka nastalih propašću tri banke u Republici Srpskoj. Godinama im je vrlo bitna djelatnost upravo to – skrivanje – rekla je Trivićeva.

Ona ističe da je sreća što u velikom požaru nije bilo ljudskih gubitaka, ali da se stvarni uzroci moraju utvrditi i zbog materijalne štete koju su pretrpjeli drugi objekti u kojima se sigurno ne može naći uzrok požara.

– Međutim, zbog svih navedenih razloga i kontroverzi koje prate ovu instituciju koja je direktno kršila zakon, a za šta niko nije odgovarao, javnost mora saznati punu istinu o dešavanjima u noći između 30. aprila i 1. maja, a posebno istinu o stanju u dokumenataciji IRB – navela je Trivićeva.

Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter