Jermeni zgroženi zbog Dodikove sramne čestitke Azerbejdžanu na etničkom čišćenju Nagorno Karabaha (Foto)


Jermeni zgroženi zbog Dodikove sramne čestitke Azerbejdžanu na etničkom čišćenju Nagorno Karabaha (Foto)

Ašot Ovakimjan, ambasador Republike Jermenije u Češkoj Republici, Republici Srbiji i Bosni i Hercegovini izrazio je "duboko žaljenje i zgražavanje" zbog pisma podrške, koje je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpskea uputio predsjedniku Azerbejdžana Ilhamu Alijevu, sa izrazima poštovanja za poslednju akciju koja je izazvala egzodus jermenskog naroda, navodeći da je rešavanje konflikta u Nagorno-Karabahu bilo moguće „zahvaljujući njegovoj mudrosti i hrabrosti“.

"Nisam mogao da povjerujem u ovu izjavu, misleći da je vijest lažna ili neka neslana šala, ali pošto su je svi mediji u Srbiji i Republici Srpskoj objavili, pretpostavljam da je, nažalost, istina. Zbog ove izjave izražavam duboko žaljenje i zgražavanje", stoji u otvorenom pismu, dodajući:

"Skoro potpuno etničko čišćenje jermenskog stanovništva Nagorno-Karabaha, s teritorija koje su Jermeni naseljavali preko tri hiljade godina, nije potez koji zaslužuje pohvalu međunarodne zajednice, kao ni predsednika Republike Srpske."

Ne vjerujem, kaže ambasador Ovakimjan, da bi predsjednik Dodik bio zadovoljan sličnim čestitkama, upućenim drugim „mudrim i hrabrim“ liderima, kad bi se, ne daj Bože, nešto slično desilo Republici Srpskoj u nekim mogućim integracionim procesima, prenosi list DANAS.

Izvor: rtvbn.com

Iza Dodikovih izjava ne stoji srpski narod

- Srpski narod sigurno ne stoji iza takve izjave, već pojedinac koji je izgubio svaki moralni, ljudski, pa i patriotski kompas, a čiji je legitimitet kao izabranog predstavnika srpskog naroda upitan zbog izbornih krađa i prevara.

- Prvenstveno kao čovjek, zgrožen sam činjenicom da bilo ko može da aplaudira etničkom čišćenju bilo kojeg naroda, a kao pripadnik srpskog naroda koji je mnogo puta kroz stariju i noviju istoriju imao sličnu sudbinu, šokiran sam da je jedina osoba u cijelom svijetu koja je predsjedniku Azerbejdžana Alijevu čestitala „reintegraciju“ i etničko čišćenje više od stotinu hiljada Jermena, Milorad Dodik, koji nažalost obavlja funkciju predsjednika Republike Srpske, kaže Milan Miličević, predsjednik Srpske demokratske stranke.

On kaže da srpski narod sigurno ne stoji iza takve izjave, već pojedinac koji je izgubio svaki moralni, ljudski, pa i patriotski kompas, a čiji je legitimitet kao izabranog predstavnika srpskog naroda upitan zbog izbornih krađa i prevara.

"Čak ni predsjednik Turske, koja sa narodom Azerbejdžana dijeli zajedničko porijeklo, nije takvim nediplomatskim i nehumanim rječnikom kvalifikovao dešavanja u Azerbejdžanu i Nagorno Кarabahu. Već su napravljena poređenja da je to isto kao da je neko čestitao egzodus Srba iz Republike Srpske Кrajine, srpskog Sarajeva, srednje Bosne, Кosova i Metohije. Jednostavno nečuveno", navodi Miličević.

Ambasador Jermenije u BiH, gospodin Ašot Ovakimjan, u jučerašnjem reagovanju na Dodikovu izjavu od 7 dana ranije, izražava nevjericu i čuđenje da je tako nešto izrečeno, isprva smatrajući da se radi o o lažnoj vijesti ili neslanoj šali. Međutim, nakon što se mogao uvjeriti da je ta izjava jedina takva iz čitavog svijeta na zvaničnom sajtu predsjednika Azerbejdžana Alijeva, izrazio je svoje žaljenje i zgražavanje konstatujući da „skoro potpuno etničko čišćenje jermenskog stanovništva Nagorno-Кarabaha, s teritorija koje su Jermeni naseljavali preko tri hiljade godina, nije potez koji zaslužuje pohvalu međunarodne zajednice, kao ni predsjednika Republike Srpske“.

"S pravom uz dozu ironije, ambasador Jermenije, poručuje Dodiku da ne vjeruje da bi bio zadovoljan sličnim čestitkama, upućenim drugim „mudrim i hrabrim“ liderima, kad bi se, ne daj Bože, nešto slično desilo Republici Srpskoj u nekim mogućim integracionim procesima. To je još jedan u nizu primjera na koji način se Dodik igra sa sudbinom srpskog naroda u Republici Srpskoj, glumeći secesionistu i ugrožavajući ono za šta je 25 hiljada srpskih boraca dalo život, dok u drugim krajevima svijeta, potpuno nepotrebno zagovara reintegracije i etničko čišćenje", navodi Miličević.

On dalje konstatuje da se "nažalost, paralelno sa egzodusom Jermena iz Nagorno Кarabaha, dešava i egzodus stotina hiljada Srba iz Republike Srpske na Zapad upravo zaslugama Milorada Dodika".

Dalje podsjeća da su se "istovremeno, nakon Dodikovog pisma Alijevu, u medijima bliskim vlasti u Republici Srpskoj pojavile stravične uvrede na račun Jermena, najstarijeg hrišćanskog naroda, koji se kvalifikuju kao jeretici to jest otpadnici od vjere, te čak kolektivno tereti za ubistva vjerskih velikodostojnika iz davne istorije, što govori da Dodikov potez nije nekakva greška, već očito sračunata strategija za demonizovanje Jermena u cilju pokušaja da se od predsjednika suparničkog Azerbejdžana obezbjede petro-dolari u nedostatku drugih stranih kreditora".

"I ovom prilikom želim da poručim jermenskom narodu u njihovim teškim trenucima, da je srpski narod uz vas, da danas kao nekada i moralno i u svakom drugom pogledu ima našu podršku, te da ništa neće narušiti naše istorijske prijateljske veze, pogotovo ne pojedinci iza čijih izjava ne stoji ogromna većina srpskog naroda", poručio je Miličević.

Foto naslovna: M.M./Beta
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter