Još jedan od uspjeha vlasti Srpske: Obaveze -Šuma Srpske- za 26,5 miliona veće od vrijednosti imovine (Video)


Još jedan od uspjeha vlasti Srpske: Obaveze -Šuma Srpske- za 26,5 miliona veće od vrijednosti imovine (Video)

Šume Srpske mogle bi se suočiti sa problemom likvidnosti, vidljivo je to iz nacrta izvještaja revizorske kuće „EF revizor“, po kome su obaveze ovog preduzeća za 26.5 miliona veće od ukupne vrijednosti imovine.

Više od polovine ukupne teritorije Republike Srpske pokriveno je šumom, pa je teško shvatiti kako se preduzeće koje se bavi prodajom šume nalazi u minusu. Novinar poslovnog portala „Capital“, Darko Momić, slikovito opisuje nelogičnost u poslovanju „Šuma Srpske“. 

„Ako ste vi privatnik i imate svoju pilanu, a ja sam u ulozi „Šuma Srpske“ i imam svojih pet hrastova, koje ne okopavam, ne zalijevam, niti krečim, kao što se moraju krečiti voćke i prodam tih pet hrastova vama, vi ih kao privatnik odsiječete i odvezete i vaša je pilana sve veća, a ja u minusu. Meni jednostavno nije jasno kako“, pita se Momić.

Iako je godišnji promet već godinama približno jednak, broj zaposlenih radnika u stalnom je porastu, pa je tako na kraju 2022. godine u „Šumama“ radilo 4.903. radnika.

„Nelogično je da se godinama i decenijama u „Šumama Srpske“ godišnji etat oko dva miliona kubika, a da je za proteklih 15 godina gotovo udvostručen broj zaposlenih“, kaže Momić.

„Šume Srpske“ kao preduzeće koje zapošljava najveći broj radnika u Republici Srpskoj, već se nalazilo na meti kritika zbog pritisaka i ucjena na zaposlene, koji su primorani glasati za vladajuće partije.

„Šta je rješenje? Mislim da i u rukovodstvu „Šuma Srpske“ i u Vladi Republike Srpske znaju šta je rješenje, ali ne znaju kako poslije toga da dobiju izbore“, smatra Momić.

Kao jedno od rješenja, premijer Radovan Višković još prošle godine je najavio smjene direktora u svim šumskim gazdinstvima sa negativnim poslovanjem. 

„Mi imamo sada završne račune i revizorske izvještaje i ovog momenta imaćemo na stolu sve gubitaše i svi ti gubitaši izgubiće svoje pozicije“, izjavio je Višković 11. maja prošle godine.

Iako je 2022. godinu čak devet organizacionih jedinica završilo u minusu, od najavljenih smjena nije bilo ništa. Javnost je ostala šokirana kada je propala i smjena u najvećem gubitašu – „Šumskom gazdinstvu Drinić“, gdje je nakon protesta radnika Sreten Stanković zadržao direktorsku poziciju.

„Očigledno da gubitaši opstaju, to se dešava godinama i da povećavaju taj akumulirani gubitak, što u suštini pokazuje da je to bila jedna lažna predstava koja je u tom trenutku trebala biti interesantna za javnost“, kaže Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Kao mjeru oporavka, „Šume Srpske“ najavile su početak prodaje drvnih sortimenata na javnim licitacijama, kako bi se postigla što viša prodajna cijena. Prema mišljenju predsjednika PDP-a, postoji dobar razlog zašto se sve do sada insistiralo na fiksnim cijenama. 

„Zato što su se tom metodom prodaje namještale velike količine podobnim kupcima i na taj način se ostvarivala ogromna razlika. U suštini, novac je ostajao u privatnim džepovima, a gubici su ostajali Šumama Srpske“, smatra Borenović.
Borenović zaključuje da je potrebno utvrditi uzrok finansijskih problema u kojima se nalaze „Šume Srpske“, što uključuje i smjenu direktora, ali i odgovornost vlasti koja je glavni krivac zašto se preduzeće koje po svim ekonomskim parametrima mora poslovati pozitivno, nalazi u gubicima. 

 

Video: BN Televizija
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter