Još jedna sramna odluka -čuvenog- pravosuđa: Direktor bolnice u Doboju se nagodio sa Tužilaštvom

Još jedna sramna odluka -čuvenog- pravosuđa: Direktor bolnice u Doboju se nagodio sa Tužilaštvom

Mladen Gajić, direktor bolnice “Sveti apostol Luka” u Doboju, sklopio je sporazum sa Republičkim javnim tužilaštvom o priznanju krivice, za krivično djelo Nesavjestan rad u službi.

Prema riječima tužiteljke Sanje Tadić Stoisavljević, Gajić će zbog priznanja i saradnje sa tužilaštvom u ovom predmetu, dobiti kaznu od 10 mjeseci zatvora, a moraće platiti i troškove postupka od 500 KM, kao i eventualni paušal.

“Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, protiv Gajića je podiglo optužnicu 19.04.2022. zbog osnovane sumnje da je za vrijeme vanredne situacije  prouzrokovane korona virusom, u svojstvu službenog lica, kao direktor Javne zdravstvene ustanove Sveti apostol Luka u Doboju u postupku zajedničke javne nabavke sa Domom za starija lica, kao direktor zaključio ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem za nabavku zaštitnih medicinskih maski i odijela, preduzećem Travel for fun”, rekla je tužiteljka pred Vijećem Okružnog suda u Banjaluci.

Ona je čitajući optužnicu rekla da je nabavka izvršena pregovaračkim postupkom bez obavještenja o nabavci, te da je Gajić uputio poziv navedenom preduzeću iako je znao da to pravno lice ne ispunjava uslove za promet medicinske opreme, te da nije kvalifikovano za tu nabavku.

Stoisavljevićeva je navela da je Gajić bio dužan da poništi cijeli postupak, kao i da izvrši kontrolu dostavljene robe, jer je umjesto ugovorene medicinske opreme isporučena nemedicinska.

Dodaje da su umjesto medicinskih naočala bolnici isporučene maske za varenje.

Kako je rekla, vrijednost nabavke je bila oko 117 hiljada KM, to jest 136.918 sa PDV-om, te da je u ovoj nabavci Grad Doboj oštećen za više od 80 hiljada KM.

Stoisavljevićeva je dodala i da je kontaktirala sa oštećenim, te da je tu došlo do neobične situacije jer je Grad Doboj, putem Pravobranilaštva RS prvo podnio prijedlog za ostvarivanje imovinsko- pravnog zahtjeva za naknadu štete, a poslije par dana da je poslao novi dopis kojim povlači taj zahtjev.

Navela je da iako je za pomenuto djelo zaprijećena kazna zatvora od 1-8 godina, Gajić je priznanjem u ranoj fazi doveo do ekonomičnosti samog postupka, a i to priznanje imaće veliki uticaj na buduće procese.

“Tužilaštvo bi u ovom predmetu dovelo 22 svjedoka i vještaka, ali je Gajić priznanjem olakšao dokazivanje krivičnog djela. Ova istraga je bila dio veće istrage u slučaju Zeljković i nabavki Instituta za javno zdravstvo RS, ali je kasnije razdvojeno. Tužilaštvo nije došlo do saznanja i dokaza o koruptivnom djelu, ali će ova presuda biti od velikog značaja u predmetu Zeljković”, zaključila je Stoisavljevićeva.

Branilac optuženog Mladena Gajića, advokat Siniša Mikić rekao je da je njegov branjenik prije nekoliko dana uplatio odštetu u vrijednosti od 82.320 KM.

“Moj branjenik je htio od početka da sarađuje. Očigledno je da su se desili propusti, ali nije bilo umišljaja i nije bilo elemenata koruptivnih radnji. On je htio i da obešteti Grad i ta šteta je namirena”, rekao je Mikić i zamolio Sud da uvaži sporazum.

Predsjedavajući Sudskog vijeća, sudija Blagoja Dragosavljević rekao je da će zbog obimnosti materijala odluku da li će prihvatiti sporazum donijeti na ročištu18.jula.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter