Jurgen Tritin poslanik njemačkog Bundestaga: NATO gubi svrsishodnost

Jurgen Tritin poslanik njemačkog Bundestaga: NATO gubi svrsishodnost

NATO trenutno preživljava egzistencionalnu krizu i predstavlja "sjenku samog sebe", izjavio je poslanik njemačkog Bundestaga iz partije Zelenih i član komiteta parlamenta za spoljnopolitička pitanja Jurgen Tritin.

"Alijansu možemo da uljepšavamo riječima, kao što to radi ministar inostranih poslova Hajko Mas, međutim potrebno je konstatovati da NATO gubi svoju svrsishodnost", rekao je Tritin.

On je dodao da njemačkom ministru spoljnih poslova nedostaje NATO koji više ne postoji.

Tritin se osvrnuo i na riječi predsjednika Francuske Emanulea Makrona da se NATO nalazi u stanju "moždane smrti", ocijenivši da je to istina.

Prema njegovom mišljenju, Evropa mora da razvije sopstvenu strategiju osiguranja suvereniteta, stavljajući akcenat na jačanje sopstvenih snaga.

"To je jedini način da se napravi protivteža toj `smrti mozga`, međutim prvenstveno je potrebno prevazići tu nostalgiju za NATO-om", smatra Tritin.

On je rekao da zbog različitih interesa svojih članica Alijansa više nije u stanju da očuva bezbjednost, te da su strateške neusaglašenosti između pojedinih država očigledne, posebno kada je riječ o Rusiji, prenio je "Sputnjik".

Kao još jednu neusaglašenost, Tritin je naveo pitanje Irana i odluku američkog predsjednika Donalda Trampa da se jednostrano povuče iz nuklearnog sporazuma sa tom zemljom.

Izvor: Sputnjik/Srna/insajder.in

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks