Kada bi znali šta hoće, sem da pljačkaju? Ni traga od hitno 2021. formirane Direkcije za investicije?


Kada bi znali šta hoće, sem da pljačkaju? Ni traga od hitno 2021. formirane Direkcije za investicije?

Predsjedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću žurilo se u novembru 2021. godine sa formiranjem Republičke direkcije za investicije, pa je Narodna skupština RS po hitnom postupku usvojila izmjene Zakona o republičkoj upravi, samo nekoliko dana nakon što je u javnosti iznio tu ideju.

Nadležni su tu žurbu pravdali potrebom da se hitno preduzmu mjere na unapređenju poslovnog ambijenta i privlačenja domaćih i stranih investicija u Srpsku.

Međutim, 14 mjeseci kasnije, Direkcija, koja je zamišljena da bude samostalna upravna organizacija i dalje nije profunkcionisala pa se opravdano postavlja pitanje zbog čega je cijeli proces pratila hitnoća, ako nije bilo ozbiljne namjere da se naprave konkretni potezi na njenom uspostavljanju.

Jedini trag o bilo kakvim planovima i aktivnostima zabilježen je u budžetu Republike Srpske za ovu godinu, u kojem se navodi da je za ovu ustanovu osigurano 1,5 miliona maraka inicijalnih sredstava.

Ipak, to ne znači da će sredstva biti iskorištena. Isti iznos planiran je bio i budžetom za 2022. godinu, pa su ostala neutrošena.

Malo ko u Vladi Srpske može i zna da kaže šta je do sada urađeno i zašto se o nečemu što je prije godinu dana bilo hitno, danas i ne priča. Po svemu viđenom, stiče se zaključak da last u Srpskoj ni sama nije sigurna kako treba da izgleda i šta treba da radi Direkcija za investicije.

Jedne od rijetko raspoloženih za razgovor našli smo u Ministarstvu privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Međutim, iz informacija koje smo dobili ne može se ni naslutiti kada će investitori dobiti svoju direkciju.

Tako na primjer navode da joj je cilj osnaživanje i podrška zainteresovanim investitorima kod realizacije investicija na način da ova institucija postane jedinstvena tačka koja će koordinisati aktivnosti sa ostalim institucijama kako republičkog tako i lokalnog nivoa.

„Takođe, cilj je i da se osnaži promotivna aktivnost Republike Srpske prema inostranstvu, a fokusirano na privlačenje investitora koji donose nove tehnologije, utiču pozitivno na unapređenje obrazovnog sistema, osiguravaju kvalitetnija tj. bolje plaćena radna mjesta sa boljim uslovima rada, kao i one koji utiču na konkuretnost domaće privrede kroz angažovanje domaćih privrednih subjekata“, kažu u Ministarstvu privrede i preduzetništva RS ne navodeći bilo kakve konkretne datume.

Ni u Ministarstvu za evropske integracije i međunarodnu saradnju nemaju više informacija.

„Naše ministarstvo nije nadležno za tematiku koju spominjete“, kratko su nam poručili oni.

Poslovna zajednica ima svoj prijedlog

Generalno, poslovna zajednica u Srpskoj nije oduševljena idejom da se pravi nova institucija.

U Udruženju poslodavaca Republike Srpske smatraju da bi saradnja sa investitorima trebala da se zadrži u okviru Ministarstva privrede i preduzetništva RS.

„Smatramo da bi ministarstvo trebalo da se bavi poslovima sa investitorima, kao što je to radilo do sada, te da se taj resor jača kadrovski i finansijski. To smo predlagali i novom ministru, a i dio je naših zvaničnih zahtjeva upućenih vladi“, kaže predsjednik udruženja Saša Trivić.

Inače, Bosna i Hercegovina, a samim tim i Republika Srpska definitivno ima problem sa investicijama.

Posljednji podaci govore da su u prvih devet mjeseci 2022. godine direktna strana ulaganja u Bosnu i Hercegovinu iznosila 840,8 miliona maraka i kako su manja za 26,6 odsto u odnosu na isti period 2021. godine.

I sam premijer Višković je obrazlažući svoju ideju spomenuo neke od osnovnih problema koji godinama unazad muče one koji žele svoj novac da ulože na ovo područje.

“Nemam problem da kažem da određeni pojedinci u određenim ustanovama te ljude reketiraju i traže uslugu da bi završili posao koji je u njihovoj nadležnosti”, kazao je Višković pravdajući osnivanje Direkcije.

Tada je tvrdio kako to neće biti ustanova za uhljebljavanje stranačkih kadrova, već skup najboljih ljudi koji će rješavati sva otvorena pitanja sa kojima se jedan investitor suočava.

“To je servis Vlade, gdje će se sa jednog mjesta rješavati sva otvorena pitanja koja su u datom momentu aktuelna za bilo kog investitora”, kazao je Višković 2021. godine.

Piše: Dejan Tovilović
Foto naslovna: Capital
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter