Kako će -Elektroprivreda Republike Srpske- smanjiti broj radnika (Video)

Kako će -Elektroprivreda Republike Srpske- smanjiti broj radnika (Video)

Uprave zavisnih preduzeća u sistemu “Elektroprivrede Republike Srpske” usaglasile su se o pravilniku stimulativnih otpremnina za radnike koji se odluče da napuste ova preduzeća. Iz “Elektroprivrede” tvrde da će ovaj pravilnik na organima svih preduzeća biti usvojen već u narednim danima, dok iz sindikata odgovaraju da su ponuđeni uslovi - neprihvatljivi.

Nerazumijevanje i tenzije rastu u odnosu radnika i uprave preduzeća “Elektroprivrede Republike Srpske”. U kratkom saopštenju iz “Elektroprivrede” tvrde da se najavljenim pravilnikom daje mogućnost dobrovoljnog odlaska radnika uz znatno veće naknade u odnosu na kolektivni ugovor i Zakon o radu. Kažu i da je usaglašen najveći mogući okvir sredstava za stimulativne otpremnine.

Ponuđene otpremnine su za 40 odsto manje od iznosa koji smo mi definisali i takav pravilnik ne prihvatamo, odgovaraju iz Sindikata “Elektroprivrede”. I predstavnici radnika preduzeća iz sistema “Elektroprivrede” traže veće otpremnine.

Sindikati su nezadovoljni i konsultantskom kućom koju je “Elektroprivreda” angažovala u procesu reorganizacije. Kažu da neće dozvoliti nikakav proces smanjenja broja radnika u kojem neće biti ispoštovan i program socijalnog zbrinjavanja, jer je, kako tvrde, riječ o sudbinama radnika i njihovih porodica.

Konačna verzija Pravilnika o stimulativnim otpremninama još nije objavljena, ali se u medijima pominje 50 hiljada maraka kao najveći iznos otpremnine po radniku.

Međutim, sve zavisi od mjesečne zarade, koja se množi sa koeficijentom koji zavisi od radnog staža. “Elektroprivreda” već duže vrijeme ima problem sa prekomjernim brojem zaposlenih, a većina zapošljavanja se dešavala u predizbornim periodima.

VIDEO:

 

Izvor: rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks