Kako će kancer nastaviti da -sisa- budžet? SAP i zvanično potvrdio: Prekidamo saradnju sa -Prointerom-


Kako će kancer nastaviti da -sisa- budžet? SAP i zvanično potvrdio: Prekidamo saradnju sa -Prointerom-

Kompanija SAP, globalno poznata po softveru za praćenje poslovnih procesa potvrdila je da kompanija “Prointer” iz Banjaluke više neće biti njihov partner.

Informaciju o prekidu saradnje CAPITAL je objavio prošle sedmice, a ona je jutros potvrđena iz njemačkog tehnološkog giganta.

Kako su rekli, aktuelni ugovor sa “Prointerom” je na snazi do 23. marta i nakon toga  se neće produžavati.

“Nakon što je SAP West Balkans izvršio reviziju usklađenosti poslovanja “Prointera” sa partnerskim programom, odlučio je da od 23. marta ne obnavlja svoj partnerski odnos. Detalji ugovora između SAP-a i SAP partnera u interesu naših partnera i kupaca su zaštićeni poslovnom tajnom”, naveli su oni u odgovoru CAPITAL-u.

Jedno od glavnih pitanja koje se nametnulo nakon informacije o raskidu saradnje, jeste i šta će biti sa javnim preduzećima i ustanovama u kojima je “Prointer” implementirao softver SAP.

Iz ove kompanije dali su konkretne prijedloge.

“SAP pridaje najveći prioritet kontinuitetu poslovanja svojih klijenata. Stoga će partnerima s postojećim klijentima biti ponuđena opcija da potpišu ugovor o direktnoj podršci sa SAP-om ili da odaberu novog ovlaštenog SAP partnera od 23. marta 2023. godine”, poručuju oni.

Inače, CAPITAL je prije sedam dana slična pitanja poslao i kompaniji “Prointer”, ali odgovore nije dobio.

Dobili su ih drugi mediji, a u njima su naveli da su zaključci o prekidu saradnje preuranjeni te da je u toku periodična revizija njihovih kompetencija.

Zanimljivo, preduzeća od kojih su dobili milione maraka za SAP, nisu obavijestili o novim poslovnim prilikama u kojima ostaju bez značajnog partnera.

“Javno preduzeće Putevi Republike Srpske nije dobilo obavještenje za koje pitate”, kratko su nam poručili iz ovog preduzeća koje je “Prointeru” prije dvije godine dalo 4,6 miliona maraka za implementaciju SAP softvera.

CAPITAL je pisao i ostalim korisnicima SAP-a u BiH na kojima je “Prointer” izgradio svoju poslovnu imperiju poput “Šuma Republike Srpske” i “Elektroprivrede RS”, ali se nisu udostojili da pruže odgovore o tome da li će se i koliko raskid saradnje “SAP-a” i “Prointera” negativno odraziti na njihovo poslovanje.

“Prointer” se godinama unazad trudio da svima stavi do znanja da su partneri SAP-a, pa su tako organizovali i posebne događaje na temu promocije te saradnje.

Partnerstvo im je donijelo na desetine miliona maraka prihoda.

Podaci sa kojima CAPITAL raspolaže, govore da je od 100 maraka u kasi “Prointera” čak 35 maraka dolazilo iz poslova vezanih za implementaciju, održavanje i SAP licence.

Zbog toga će morati da traže druge izvore prihoda.

Kako smo juče pisali, veoma su blizu da dobiju tender vrijedan 37 miliona maraka za fiskalizaciju u Republici Srpskoj.

Nakon što im je otkazana saradnja, partneri SAP-a u BiH su ostali „Planet Soft“ i „BH Telecom“.

U javnosti se uveliko spekuliše da je novonastala situacija u vezi SAP-a nastavak “tihih sankcija” koje Njemačka uvodi predsjedniku Republike Srpske, Miloradu Dodiku, a čiji je sin Igor, po njegovom priznanju, povezan sa “Prointerom”.

Njemačka je još prošle godine odustala od ideje da finansira 60 miliona evra vrijedan projekat igradnje vjetroparka “Hrgud” u Berkovićima, a obustavljeno je još nekoliko milionski vrijednih projekata.

Piše: Dejan Tovilović
Foto naslovna: Ilustracija
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter