Kako je CIK BiH od -neprijateljskog i izdajničkog- postao poželjan saveznik za Dodika, šta se događa??


Kako je CIK BiH od -neprijateljskog i izdajničkog- postao poželjan saveznik za Dodika, šta se događa??

Za lidera SNSD-a Milorada Dodika Centralna izborna komisija BiH je bila nelegalna i u njoj su kada su u pitanju Srbi to strani plaćenici, jer nisu izabrani glasovima njegove stranke u Parlamentu BiH. Ništa bolje nije ni kada su u pitanju članovi iz hrvatskog naroda, koje nije aminovao njegov „brat“ Dragan Čović, lider HDZ-a.

Međutim i ovdje je došlo do obrta, kako to inače dolazi kada je u pitanju Dodikov interes.
 
Kako saznajemo sada Dodik toj ranije mrskoj i neprijateljskoj Centralnoj izbornoj komisi se dodvorava i pokušava da ih odobrovolji i privuče na svoju stranu.
 
Jedini CIK BiH ga može sačuvati ne samo od gubitka izbora, nego i od odgovornosti.

U izbornom zakonu BiH je navedeno da je krađa izbora krivično djelo i propisana je kazna zatvora i do pet godina.
 
Da je otpočela faza „dodvoravanja“ članovima CIK-a BiH u Banjaluci se uveliko priča i navodi da je Dodik spreman da izdvoji čak 20 miliona KM da se izbori proglase validnim i da tako zaustavi opozicioni nalet, koji u rukama imaju neoborive dokaze da je na izborima, održanim u nedelju, došlo do sada neviđene pljačke glasova u korist Dodika i njegovih kandidata.
 
Treba podsjetiti i na Dodikove riječi izgovorene u izbornoj noći, nakon što je Jelena Trivić proglasila pobjedu za predsjednika Republike Srpske, kada je ljutito rekao da će on pobijediti i da će liste SNSD-a biti dominantne i da će imati više glasova nego sve ostale zajedno stranke opozicije, kao i one koje su bili u koaliciji sa njim.
 
Njegove izgovorene riječi u ranu zoru postale su stvarnost, jer se za par sati desio preokret u dopisivanju glasova u gradskim i opštinskim izbornim komisijama.
 
Ono što Dodik očito nije očekivao, uslijedio je narodni bunt i dokazi da prezentovani rezultati izbora ne odgovaraju onome kako su građani i glasali. Da bi pronašao izlaz iz situacije pokrenuo je cijelu mašineriju da se dođe do izborne komisije i da se ako treba „kupe“ članovi CIK-a BiH.
 
Za to je, kako se tvrdi, izdvojio čak 20 miliona KM, a ljudi koji su iz Banjaluke prema Sarajevu otišli da to završe odvezli su se u skromnom automobilu marke „škoda“.
 
Hoće li uspjeti da se dodvori CIK-u BiH i šta će ovog puta da „proda“ onima koji treba taj posao da završe znaće se narednih dana. Ono što je simptomatično jeste da se CIK BiH ne oglašava na brojne primjedbe krađe glasova, a kako saznajemo i tu je došlo do razdora šta raditi u cijeloj situaciji.
 
Zaplet je dostigao vrhunac, na rasplet se čeka, a kakav će on biti teško je predvidjeti. Jedno je izvjesno da Dodik na sve načine pokušava da zaustavi ovaj nalet opozicije, koja traži otvaranje vreća i ponovno brojanje glasačkih listića kako bi se to uporedilo sa zapisnicima, koji su predati CIK-u BiH.

Izvor: Blic/Adria TV/rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter