Kako je -najveći patriota Republike Srpske- sa svojim satrapima uništio Elektroprivredu Srpske? (Foto/Video)


Kako je -najveći patriota Republike Srpske- sa svojim satrapima uništio Elektroprivredu Srpske? (Foto/Video)

Krah elektro-energetskog sistema Srpske i novo poskupljenje struje. Sjedište Matičnog preduzeća Elektroprivrede Republike Srpske do sada je bilo u Trebinju, ako Luka ne preseli u Laktaše gdje je počeo graditi zgradu, jer se  u Hercegovini proizvodi velika količina, 70% električne energije u Srpskoj. Aktuelno  rukovodstvo Matičnog preduzeća na čelu sa vršiocem dužnosti generalnog direktora i genseka Partije Luke Petrovića godinama se hvali uspješnim vođenjem i rezultatima Elektroprivrede, a oni su u stvarnosti katastrofalni, što potvrđuje činjenica da na računima Elektroprivrede RS nije bilo dovoljno novaca da se do 15.11. radnicima isplati oktobarska plata.

Hvale se i sa izvozom električne energije, koji je rezultat viška energije nastao deindustrijalizacijom Republike Srpske. Vršilac dužnosti generalnog direktora Matičnog preduzeća Luka Petrović je čvrsto obećao pred izbore građanima Republike Srpske niže cijene električne energije za one koji budu napravili uštede od oktobarskog računa, te da neće biti poskupljenja, ali je naravno građane ponovo izigrao i prevario, po starom običaju.

Planirao je i projekat izgradnje 50000 fotonaposkih elektrana na krovovima kuća i raspisan je prije izbora konkurs za buduće kupce-proizvođače. Građani nisu povjerovali Luki Petroviću i na konkurs se javilo dosad 3000 i nešto kupaca električne nergije. Elektroprivreda je dovedena u teško stanje, a da bi uprava Elektroprivrede isplatila plate zaposlenima u Matičnom preduzeću pozajmila je novčana sredstva od distributivnog preduzeća Elektro-Doboj.

Elektro-Doboj ima novčane rezerve zahvaljujući uspješnom vođenju od strane bivšeg direktora Milenka Cvijanovića. Milenko Cvijanović je stvorio regionalno čudo od Elektro-Doboja jer je našao način da drži politiku i političare daleko od Elektro-Doboja. Luka Petrović je isticao Elektro-Doboj kao primjer koji treba slijediti da bi na kraju iz političkih razloga smijenio najuspješnijeg direktora u sistemu Elektroprivrede.

Elektro-Hercegovini je nakon decenije ipo zbog dugovanja Matičnog preduzeća plata zakasnila zbog dugovanja koja prema Elektro-Hercegovini ima Matično preduzeće. Za kraj novembra Najavljeni su štrajkovi radnika termoelektrana Gacko i Ugljevik, u Bijećkom jezeru nema vode a eleketro-energetski sistem se nalazi pred krahom.

Građani sigurno pamte česte pohvale aktuelne vlasti kako Republika Srpska ima najniže cijene električne energije u Evropi.

Tim niskim cijenama je došao kraj. Građani će sada platiti cijenu dugogodišnje stranačke zloupotrebe Elektroprivrede, koja je dovela do loših rezultata poslovanja.

Prvi korak u tom smjeru je izmjena Tarifnog sistema koji služi ka polazna osnova za određivanje cijena električne energije.

Luka Petrović je pribjegao tome da preuzme tarifni model iz Elektroprivrede Srbije poznat kao blok tarifa. Građanima bi trebalo biti poznato na kako niske grane je EPS doveo bivši direktor Grčić, inače vlasnik pečenjare, i takav EPS nikako ne bi trebao biti primjer koji bi naša Elektroprivreda trebala slijediti.

Naime, slično kao u Srbiji, Tarifnim sistemom predviđena su tri opsega potrošnje za domaćinstva, do 500 kWh, 500-1500 kWh i preko 1500 kWh mjesečno. Svaki sledeći opseg imaće veće cijene.

Ovakva blok tarifa je novi udar na Hercegovinu, a posebno na Trebinje jer se dosta stanovništva grije električnom energijom.Trebinje nama toplanu za centralno grijanje, nama gasovod, nema uglja pogodnog za loženje, malo je i ogrijevnog drveta. Zgrade u Trebinju se grade bez dimnjaka i brojni stanari nemaju alternativu za električnu energiju. Luka Petrović građane Trebinja prikazuje kao rasipnike energije koje treba kažnjavati većim cijenama, a naglasiću da sam u više navrata najavljivao da će odmah nakon izbora doći do poskupljenja struje, ako zli režim opstane na vlasti.

Planirana blok tarifa je udar i na višečlane porodice koje će neminovno probiti granicu potrošnje od 500 kWh mjesečno, a vlast se na riječima zalaže za povećanje nataliteta.Najviše cijene, predviđene blok tarifom, lako mogu izbjeći oni koji imaju više stambenih objekata i vikendice tako što neće svo vrijeme boraviti u jednom stambenom objektu. Tako Luka Petrović može boraviti malo u Hrupjelima, malo na hacijendi u Zagori, malo na Ivanici, skoknuti do svojih stanova u Beogradu i sigurno neće preći u opseg iznad 1500 kWh mjesečno.

Opravdanje za držanje niskih cijena dosad je bilo socijalno pomaganje stanovništvu. U takvom „socijalnom pomaganju“ najviše su pomagani bogati jer su najviše i trošili električnu energiju. Socijalnu politiku nije trebala voditi Elektroprivreda nego socijalne ustanove preko institucije energetski zaštićenog kupca predviđene Zakonom o električnoj energiji. Vlada je trebala pomagati samo ugrožene, a ne svo stanovništvo, a posebno ne najviše pomagati najbogatije. Blok tarifom Luka Petrović vjerovatno želi da izbjegne da se zamjeri velikom broju glasača koji troše manje električne energije i kad već mora da se zamjeri malobrojnijim koji su trošili više.

Sutra je u prostorijama Regulatorne komisije za električnu energiju, Jelene Anžujske broj 7 u Trebinju  (zgrada preko puta autobuske stanice) sa početkom u 10 h predviđena javna rasprava.

Pozivam građane da dođu na raspravu otvorenu za javnost kako bi spriječili zločin prema brojnim građanima Trebinja koji se zove blok tarifa. Ovaj režim boji se samo građana.  Vidimo se sutra ujutro od 10 časova na javnoj raspravi o novom tarifnom postupku u Regilatonoj komisiji za energetiku Republike Srpske.

Bonus video: Kako je Luka kasnim remontom uništio HET i ispraznio Bilećko jezero…

 

Piše: Nebojša Vukanović
Izvor: nebojsavukanovic.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter