Kako je nastala legendarna pjesma Ti si mi u krvi

Kako je nastala legendarna pjesma Ti si mi u krvi

“Ti si mi u krvi”, je plod saradnje jednog od najpoznatijih jugoslovenskih kompozitora Kornelija Kovača i pop pjevača Zdravka Čolića. Autor teksta je Kornelijeva supruga Spomenka. Budući da u to vrijeme, 1984. godine, nije bila etabliran tekstopisac, Čolić je izrazio određene sumnje zbog njenog angažmana. Kovač je insistirao da joj se pruži prilika, a u priču se uključio i Momčilo Bajagić Bajaga. Bajaga i Spomenka su razgovarali cijelo jedno poslijepodne, nakon čega muzičar zaključuje da Spomenki nije potrebna pomoć. Tako je nastao hit. Balada je objavljena na albumu iz 1984. godine koji i nije imao posebno ime, a na njemu su i “Ruška” i “Ti možeš sve, al’ jedno ne”.

Anegdote vezane za nastanak ove pjesme, otkrio je Kornelije:

“Kada sam Čoli pustio prvu verziju, Ti si mi u krvi nije prošla i reakcija je bila mlitava. Ali ne samo njegova – već i moja, ali to sebi nisam htio da priznam. Ne zbog teksta u refrenu već i zbog vrste ritma odabranog da prati kompoziciju. Nisam htio da se predam potpuno, i odustanem od svojih aduta. Po savršenim Spomenkinim strofama očekivao sam da će se stvar razviti u željenom pravcu, one su imale snažnu poruku i vjerovao sam da će se rasplamsati emocije u refrenima”.

Zanimljivo je i šta Zdravko kaže o ovoj pjesmi:

“Gotovo da nema te žene kojoj se nisam zaklinjao da je upravo njoj posvećena pjesma ‘Ti si mi u krvi’, ili ‘Ona spava’. Bez obzira kako se zove, ona sa razumijevanjem prihvata što sam morao da joj promijenim ime, da nas ne otkriju”, rekao je slavni Sarajlija.

Vanvremenska pjesma, plod rada bračnog para Kovač i neponovljivog Čole, još dugo će pratiti rađanje brojnih ljubavi.


Izvor: azramag.ba