Kako se rješava kriza? Vlada Republike Srpske naručila rakiju od porodice Dodik - 420 flaša


Kako se rješava kriza? Vlada Republike Srpske naručila rakiju od porodice Dodik - 420 flaša

Vlast pije Dodikovu rakiju na račun građana Srpske. Vlada Republike Srpske naručila je 180 flaša „Djedove rakije“, kao i 240 flaša „Krajiške ljepotice“ viljamovke koju proizvodi porodica Dodik. Iako je u tenderu koji je raspisao Ugostiteljski servis Vlade RS istaknuto da traže „Djedovu rakiju“ ili ekvivalent,  šljivovica je toliko detaljno opisana da je potpuno jasno da žele upravo Dodikovu rakiju.

Podsjetimo, „Djedovu rakiju“ proizvodi preduzeće „Agro destil“ iz Laktaša čiji je vlasnik i direktor Pavle Ćorović, zet predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Pomenuta rakija i ostala pića koja je Ugostiteljski servis naručio biće isporučena Vladi, Narodnoj skupštini RS, kao i Palati Republike.

U tenderu je naglašeno da pomenuta šljivovica mora biti napravljena od najboljih plodova sorte šljive „čačanska rodna“, nastala odvajanjem košpe i dijela kožice ploda, dozrijevanje rakije u rosfrajnim, a zatim u drvenim buradima, sa sadržajem alkohola najmanje 39 odsto.

Kada je u pitanju viljamovka i tu je navedeno da je poželjno da to bude „Krajiška ljepotica“ viljamovka ili ekvivalent, ali je i ova rakija podrobno opisana.

Neophodno je da to bude viljamovka proizvedena selekcijom plodova prve klase kruške viljamovke, odvajanjem čvrstog dijela  ploda, sa sadržajem alkohola najmanje 40 odsto.

U Vladi su zatražili i šest flaša šljivovice po 0,70 litara, sa 45 odsto alkohola za koju je poželjno da bude Gazdina Prijedorčanka ili ekvivalent, ali ova rakija nije ni blizu detaljno opisana kao „Djedova“.

„Prirodna voćna rakija proizvedena od zrelih plodova plave šljive, sa sadržajem alkohola najmanje 45 odsto“, istaknuto je u tenderu.

Naručili su i 12 flaša Viljamovke za koju traže da bude Gazdina Prijedorčanka ili ekvivalent, ali, je istaknuto da je potrebno da to bude prirodna voćna rakija proizvedena od kruške sorte Wiliams, sa sadržajem alkohola najmanje 40 odsto.

Ugostiteljski servis je naručio još i škotski viski, američki viski, konjak, vinjak, votku, džin, kao i 36 boca šampanjca.

Pored toga, potrebno im je i vrhunsko suvo bijelo i crno vino, ali i razni gazirani, negazirani sokovi i drugi bezalkoholni napici.

Piše: Bojana Ninković
Foto naslovna: Capital/Agencije
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter