Kamerama protiv fiktivnih tehničkih pregleda

Kamerama protiv fiktivnih tehničkih pregleda

Mogućnost fiktivnih tehničkih pregleda potpuno je spriječena od početka ove godine zahvaljujući kamerama na stanicama za te preglede koje prate cjelokupan proces.

Radovan Majkić, predsjednik Asocijacije stanica tehničkog pregleda RS, ističe da su kriterijumi pri pregledima isti, ali su od 1. januara uvedene kamere.

"Na stanicama tehničkih pregleda postoje dvije kamere, od kojih jedna bilježi kompletan proces, a druga vrši očitavanje registarskih tablica", naveo je Majkić.

On ističe da je na ovaj način spriječena bilo kakva mogućnost zloupotrebe.

"Sve i jedno vozilo mora doći na tehnički pregled", naveo je Majkić te potvrdio da je na taj način odzvonilo fiktivnim tehničkim pregledima.

On je naglasio da je to izuzetno značajno s aspekta bezbjednosti.

"Sada se svi moraju pridržavati pravila, odnosno vršiti kontrole vozila po proceduri koja je predviđena", naglasio je Majkić u izjavi za "Nezavisne novine".

Stručnjaci za bezbjednost saobraćaja pozdravljaju ovu novu praksu te kažu da je u pitanju mjera koja će imati pozitivan uticaj.

"Sa povećanjem vjerodostojnosti tehničkih pregleda smanjuje se rizik od nastanka saobraćajne nezgode kao posljedica tehničke neispravnosti vozila", rekao je za "Nezavisne novine" Milija Radović, vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, ne postoje tačni podaci o tome koliko je slučajeva gdje je tehnička neispravnost vozila bila uzrok saobraćajne nezgode, ali kaže da taj procenat nije zanemarljiv.

"Čuo sam od saobraćajnih inspektora da su se obradovali novom načinu kontrole, jer oni sad ne moraju ići na svaku stanicu tehničkog pregleda - dovoljno je ući u sistem i propratiti taj pregled. Dakle, olakšano je kontrolnim organima", istakao je Radović.

Kako saznajemo, republički saobraćajni inspektori su u prošloj godini u Srpskoj privremeno zabranili rad za 15 stanica tehničkog pregleda, jer su obavljale fiktivne tehničke preglede, odnosno, primjera radi, radile su ih bez prisustva i testiranja vozila.

Katanac na vrata ovih stanica postavljan je i, recimo, zato što su neispravna vozila deklarisana kao ispravna te zbog toga što samoj kontroli nisu prisustvovala stručna lica.

Kako je za "Nezavisne novine" ranije potvrđeno iz Inspektorata Srpske, s obzirom na stalno povećanje broja učesnika u saobraćaju, poseban akcenat u radu Republičke saobraćajne inspekcije usmjeren je na kontrolu rada stanica za tehnički pregled vozila.

"Tehnički pregled motornih vozila ima prioritetno preventivnu ulogu na planu bezbjednosti saobraćaja. Na tehničkom pregledu provjeravaju se brojni parametri, kao što su opšte stanje i izgled vozila, postojanje i ispravnost uređaja i sklopova koji su od značaja za bezbjednu vožnju, kao i da li vozilo ispunjava sve ostale propisane uslove", kažu iz Inspektorata Srpske.

Izvor:n.n.