Kanada se zagrijava dva puta brže od ostatka svijeta


Kanada se zagrijava dva puta brže od ostatka svijeta

Novo naučno istraživanje utvrdilo je da se Kanada zagrijava dva puta brže u odnosu na ostatak svijeta, pri čemu su najdrastičnije promjene temperature zabilježene u kanadskom Arktiku.

U izvještaju kanadske vlade o klimatskim promjenama upozorava se da su promjene već očigledne u mnogim djelovima zemlje i da se predviđa njihovo pojačavanje, prenosi Bi-Bi-Si.

Kako se navodi, najveću promjenu pretrpio je kanadski Arktik i on će nastaviti da se zagrijeva mnogo brže od svjetskog prosjeka.

U izvještaju se procjenjuje da se prosječna godišnja temperatura u Kanadi u odnosu na 1948. godinu povećavala za 1,7 stepeni Celzijusa.

Najveće povećanje temperature bilo je na sjeveru, u Kanadskoj preriji i u sjevernom dijelu Britanske Kolumbije.

Temperatura u sjevernim djelovima Kanade se povećala za 2,3 stepena Celzijusa u odnosu na prosječnu temperaturu iz 1948. godine.

"Dok su i ljudske aktivnosti i prirodne promjene u klimi doprinijele zagrijevanju u Kanadi, ljudski faktor je dominantan. Najvjerovatnije je da je više od polovine zagrijevanja u Kanadi proizvod uticaja ljudskih aktivnosti", navodi se u izvještaju.

Izvještaj je objavljen nakon što je vlada uvela porez na ugljenik za četiri od deset kanadskih pokrajina koje nijesu uspjele da izrade planove za borbu protiv klimatskih promjena.

Efekti globalnog zagrijevanja uključuju i ekstremnije temperature, a više temperature vazduha mogle bi da znače i više toplotnih talasa i veći rizik od šumskih požara i suša u nekim djelovima zemlje.

U izvještaju se navodi da bi okeani mogli da postanu kiseliji i sa manje kiseonika, što bi moglo da naškodi životu u moru.

Na brzo zagrijevanje u Kanadi uticali su brojni faktori, među kojima su smanjenje snijega i morskog leda, što je povećalo apsorpciju solarne radijacije i prouzrokovalo veća zagrijevanja nego u drugim krajevima.

Uprkos sumornim predviđanjima, u izvještaju se ukazuje da bi količina zagrijevanja mogla da bude ograničena, ako se na globalnom nivou preduzme akcija drastičnog smanjivanja emisija ugljenika na nivo blizu nule početkom druge polovine vijeka, kao i znatnog smanjivanja emisija drugih gasova sa efektom staklene bašte.

Kanada je jedna od 200 zemalja koje su potpisale pariski sporazum o klimatskim promjenama, a vlada te zemlje je rekla da će nastojati da smanji emisiju štetnih gasova do 2030. godine do 30 odsto.

 

Izvor: klix.ba