Kartice odlaze u prošlost: Biće dovoljno samo da stanemo ispred bankomata


Kartice odlaze u prošlost: Biće dovoljno samo da stanemo ispred bankomata

Zbog pandemije banke su zabeležile znatan pad potražnje za gotovinom - u proseku 20 odsto.

U Nemačkoj su neke zbog toga isključile deo bankomata iz upotrebe. Smanjena je i potražnja za potrošačkim kreditima, manja su nedozvoljena prekoračenja po tekućim računima. Novac se troši oprezno.

Iako se papirni novac sve češće zamenjuje karticama i mobilnim digitalnim novcem, mnogima je i danas život bez gotovine nezamisliv. U skorijoj budućnosti umesto prislanjanja ili ubacivanja kartice u bankomat, za podizanje gotovine biće dovolno samo pogledati bankomat, piše HRT, a prenosi Poslovni dnevnik.

Takvi bankomati se već koriste u svetu, a preteča je Kina u kojoj je još pre deset godina postavljen bankomat sa podrškom za prepoznavanje lica kao načina verifikacije korisnika. Ista tehnologija je počela da se primenjuje i u Španiji.

Bankomati dolaze sa sigurnosnim opcijama koje sprečavaju prevare i upotrebu fotografija, videa ili maske za potvrdu identiteta. Sve što korisnik treba da uradi jeste da upiše svoj jedinstveni identifikacioni broj, te da stane ispred kamere koja podržava tehnologiju prepoznavanja lica. Kao prednost takvog načina korišćenja bankomata, bez kartica, naglašena je sigurnost jer kartice mogu biti ukradene.

Izvor: hrt.hr/poslovnidnevnik.hr/tanjug.rs

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter