Katastrofa - Priština upravo otela -Trepču-

Katastrofa - Priština upravo otela -Trepču-

Preduzeće „Trepča“ registrovano je danas u Kosovskoj agenciji za registraciju kao akcionarsko društvo, što, prema ranije usvojenom Statutu te kompanije, znači da su privremene prištinske institucije postale vlasnik 80 odsto, a zaposleni 20 odsto akcija tog kombinata.

Kako je preneo Kljan Kosova, to je potvrdio kosovski ministar za ekonomski razvoj Valdrin Ljuka i ocenio da je to „istorijski trenutak“ zato što su zaposleni postali vlasnici dela ovog preduzeća.

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji potpisao je u sredu odluku kojom je kombinat „Trepča“ postao 100 odsto vlasništvo Kosova.

Potpisivanjem te odluke, prenela je Koha, potvrđeno je stoprocentno vlasništvo Kosova u „Trepči“.

Prištinska vlada je predlog Statuta „Trepče“ usvojila 30. maja prošle godine, koji je predviđao da taj nekadašnji jugoslovenski gigant postaje akcionarsko društvo transformacijom poslovnih jedinica: „Trepča“ — Stari trg, Kišnica i Novo Brdo, Kopaonik — Leposavić.

Zakon o „Trepči“, kojim kosovska vlada postaje vlasnik 80 odsto kombinata, usvojen je 7. oktobra 2016. u kosovskoj skupštini.

Četri dana kasnije Vlade Srbije je donela odluku kojom se poništava ovaj zakon, to jest, „sve pravne posledice akata i radnji“ kosovskih institucija, preneo je Tanjug.


Izvor: Tanjug