Katastrofa - Višković najavljuje novo poskupljenje struje (Video)

Katastrofa - Višković najavljuje novo poskupljenje struje (Video)

- Ovakve cijene struje biće garantovane do prvog januara 2021. godine. Tada će doći do novog poskupljenja struje, bez obzira na to ko bio premijer Srpske i direktor ''Elektroprivrede'', poručio je premijer Republike Srpske Radovan Višković u Loparama.

Danas je poskupila struja za oko 200 industrijskih kupaca u Republici Srpskoj, a ubuduće će struja biti još skuplja, najavio je danas premijer Srpske Radovan Višković, ne obazirući se na kritike opozicije da će i sadašnje poskupljenje struje u privredi osjetiti i građani.

''Ovakve cijene će biti garantovane narednih 16 mjeseci, do 01.01.2021 godine. Tada će doći do novog poskupljenja, to već danas najavljujem, bez obzira ko bio premijer i ko bio direktor Elektroprivrede. To je realnost, a primjedba je bila da se na vrijeme obavijeste kako bi se na neki način pripremili. Ja sam to tada rekao, a evo i sada sam poručio kada će biti sljedeće poskupljenje'', poručio je Višković.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je da ne može dozvoliti da "Elektroprivreda Srpske" bude dovedena u tešku poziciju u odnosu na neku drugu, te da je poslovna zajednica prihvatila poskupljenje električne energije.

''Prije par dana sam imao sastanak u Privrednoj komori gdje su svi bili u prilici da kažu svoje mišljenje. Razgovarali smo i postigli kompromis da dođe do poskupljenja struje. To nije ono poskupljenje kako je planirano, ali naši ljudi moraju razumjeti da su 1 megavat/čas u Republici Srpskoj plaćali 31 euro, a da je cijena u Federaciji BiH 50 eura, te u Srbiji 58 eura. Ovo povećanje na 35 eura je nešto što je poslovna zajednica prihvatila, a da li je sada neko pojedinačno zadovoljan ili ne, to je drugo.

Ja ne mogu dozvoliti da Elektroprivreda na neki način bude dovedena u tešku poziciju u odnosu na neku drugu. Možda to neko i želi kako bi u nekom sljedećem koraku pokušali da privatizuju našu Elektroprivredu za male pare. Mi to nećemo dozvoliti. Ovim poskupljenjem mi jačamo našu Elektroprivredu, a i dalje smo više nego konkurentni po pitanju cijena'', kazao je Višković.

Višković je naveo da će se razmisliti i o onome što je Srbija uradila, samo, kako je objasnio, "Elektroprivreda Republike Srpske" treba da tehnički odradi određene pripremne radnje i bude sposobna da napravi platne razrede i kod stanovništva.

''Elektroprivreda treba da odradi tehnički neke pripremne radnje, a to je da napravimo platne razrede i kod stanovništva. Daću primjer, uz napomenu da pričam proizvoljno , jer o tome tek treba razgovarati. Recimo da potrošnja do 500 kilovata neće imati povećanje, od 500-800 će imati, a preko 800 će imati značajno povećanje.

Šta to znači? Neko želi da grije privatni bazen-mora to platiti. Cijena električne energije ne može biti socijalna kategorija, pa da za penzionere sa primanjima od 193 marke bude ista cijena kao za nekoga ko grije privatni bazen u svojoj vili. Srbija je to uradila prije nekoliko godina, i mi ćemo'', objasnio je Višković.

Premijer Srpske je istakao da će cijena struje poslije 1. januara 2021. godine poskupiti i za one privrednike koji nisu obuhvaćeni sadašnjim poskupljenjem.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović poručuje da će sadašnje poskupljenje struje platiti obični građani Republike Srpske.

''Srpska demokratska stranka dala je stav o pitanju poskupljenja struje. Mislim da su to vrlo negativni trendovi. To nije poskupljenje struje za velike industrijske kompanije, sisteme, kako se to želi kazati. To je u suštini poskupljenje struje za obične građane Republike Srpske. Poskupljenje, da li je ono 5, 8, 15 ili 20 posto, platićete svi vi ili svi mi. Veliki potrošači će sada svoj veći trošak da preliju kroz cijenu svog finalnog proizvoda i to je potpuno jasno. Građani, vi ćete platiti ovo poskupljenje struje koje je sada aktuelno'', kazao je Šarović.

VIDEO:

Izvor: rtvbn.com