Kim Džong Un Dodik: Za -njih- i dosad nisu važili zakoni a za narod i novinare od sada -Sjeverna Koreja-


Kim Džong Un Dodik: Za -njih- i dosad nisu važili zakoni a za narod i novinare od sada -Sjeverna Koreja-

Vlada predviđa drakonske kazne za uvredu i klevetu. Vlada Republike Srpske usvojila je nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojim su propisana nova krivična djela uvrede i klevete. 

Predložene izmjene i dopune, u nacrtu ovog zakonskog rješenja, uvode u zakon povredu ugleda i časti za što se predviđa kazne od 5.000 do 50.000 KM.

„Unosi se nova glava, krivična djela protiv časti i ugleda i prvo krivično djelo koje je tu definisano je uvreda, koja jasno i eksplicitno kaže da onaj ko uvrijedi drugoga kazniće se novčanom kaznom od 5.000 do 25.000 KM. Ako je djelo učinjeno putem štampe, radija, televizije ili putem sredstava javnog informisanja, na javnom skupu ili na drugi način, zbog čega je uvreda postala pristupačna većem broju lica, kazniće se novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 KM, objašnjava ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović.

U slučaju da počinilac ovih dijela uputi izvinjenje oštećenom, sud ga može osloboditi kazne, dodaje Bukejlović i objašnjava definiciju klevete. 

„Ko drugome iznosi ili prenosi nešto neistinito, što može škoditi njegovoj časti ili ugledu, znajući da je to što prenosi ili iznosi neistina, kazniće se novčanom kaznom od 8.000 do 30.000 KM. Takođe, uvedene su i odredbe koje se odnose na krivično djelo – iznošenje ličnih i porodičnih prilika. Ko iznosi ili prenosi informacije iz privatnog života, a što može da utiče na povredu časti i ugleda oštećenog, kazniće se novčanom kaznom“, kaže Bukejlović.

Najavljenje izmjene Krivičnog zakona prethodno su naišle na osude stručne javnosti, koja je složna u stavu da bi eventualno usvajanje ovog zakona dodatno ugrozilo medijske i građanske slobode. 

Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter