Kinezi predstavili virtuelnog voditelja TV dnevnika

Kinezi predstavili virtuelnog voditelja TV dnevnika

Kineska novinska agencija Sinhua predstavila je prvog virtuelnog televizijskog voditelja, čiji su glas, izrazi lica i pokreti identični čovečijim, a uz to je sposoban da samostalno reaguje na video-snimke u direktnom prenosu i da čita tekstove poput profesionalca od krvi i mesa.

"Posljednji krik vještačke inteligencije" Sinhua je predstavila zajedno sa kompanijom koja se bavi internet pretraživačima, Sogou.com, na petoj svjetskoj konferenciji o internetu u provinciji Džeđijang, prenose francuski mediji.

Prvi prezenteri kao produkti vještačke inteligencije pojavljivaće se na različitim Sinhuinim kanalima, prije svega na programima na engleskom i kineskom jeziku, kao i na velikoj kineskoj društvenoj mreži WeChat ili, pak, na veb stranici televizijskog kanala kineske novinske agencije.

Sinhua je istakla da je virtuelni voditelj od sada punopravni član njene ekipe, sa nimalo zanemarljivim adutom koji će, zasigurno, odjeknuti u zapadnim medijima - može da radi 24 sata bez prekida, sedam dana u nedjelji.

Postoji mogućnost da se vještačka inteligencija, kad je riječ o odnosima s javnošću, primijeni i na druge sektore, kao što su bankarstvo ili medicina.

 

Izvor: Blic