Ko je strani plaćenik? Bivši agent CIA u Banjaluci - Skupo plaćeni lobisti čestitali Dodiku izbornu -pobjedu-!


Ko je strani plaćenik? Bivši agent CIA u Banjaluci - Skupo plaćeni lobisti čestitali Dodiku izbornu -pobjedu-!

Milorada Dodika juče je u njegovom kabinetu člana Predsjedništva BiH u Banjaluci posjetio izvršni direktor Savjeta za nacionalnu politiku SAD Robert Mekjuen, koji je rekao da su “opšti izbori u BiH bili u velikoj mjeri slobodni i fer”, uz opasku da je sa tim saglasna i međunarodna zajednica.

Vrlo zanimljiva opaska, budući da Milorad Dodik odavno, bar zvanično, nije miljenik “međunarodne zajednice”, pogotovo ne SAD, na čijoj crnoj listi se nalazi već drugu godinu.

– Svi treba da čekaju zvanične rezultate izbora. Ovdje smo da proslavimo pobjedničke rezultate naših prijatelja, jer vidimo da i u svijetu pobjeđuju političke snage kao što su u Republici Srpskoj. To su antiglobalističke političke snage – rekao je Mekjuen nakon što je razgovarao sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Ovom sastanku je prisustvovao i šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić preko čijeg poslovnog računa su u SAD do sada otišle stotine miliona maraka. Efekat je poznat.

Zanimljivo je da je Kesićev partner u “TSM Global Consultants” i Steven E. Meyer, bivši profesor političkih nauka na National Defense University, bivši agent CIA i član “Centra za javnu pravu” (Center for Public Justice), koji se već godinama pojavljuje u medijima u RS kao “američki stručnjak za Balkan” koji podržava sve Dodikove političke stavove, hvali uspjehe njegove politike i povremeno se, u Kesićevoj režiji, sa njim i sastane, poput Mekjuena.

Ko je Mekjuen, Dodikov skupo plaćeni lobista u Vašingtonu?

Bivši američki kongresmen i agent CIA, Robert (Bob) Mekjuen, boravio je kod Dodika u Banjaluci 2014. godine, potom je skoknuo do Skoplja, a tokom svoje balkanske turneje nije zaobišao ni Prištinu.

Posebno je zanimljivo da je Mekjuen bio lobista nekadašnjeg predsjednika Obale Slonovače Lorena Gbagboe za mjesečnu platu od 25.000 dolara.

Svoj angažman za interese Gbagboe u SAD je pravdao je time što je kao član obavještajne službe boravio u većini afričkih zemalja, te je dobro upoznat sa tamošnjom situacijom. Uprkos optužbama za kršenje ljudskih prava upućenih na račun Gbagboe, Mekjuen je javno podržavao afričkog vođu, a te navode je okarakterisao kao pokušaj protivnika da naprave državni udar.

Gbagboa je u jesen 2010. izgubio izbore i odbio da preda vlast. U neredima koji su izbili nakon toga, njegove snage su ubile više od 3000 ljudi, zbog čega je ptužen od strane Haškog tribunala i uhapšen u aprilu 2011. U haškom pritvoru je proveo skoro osam godina, optužen za zločine protiv čovečnosti počinjene tokom nasilja nakon njegovog poraza na predsedničkim izborima.

Međutim, Međunarodni krivični sud ga je u januaru 2019. oslobodio svih optužbi jer tužilaštvo, gle čuda, nije uspjelo da dokaže njegovu krivicu!

Izgleda da je skupo plaćeno lobiranje bivših agenata CIA za Gbagbou bilo od koristi!

Republika Srpska godinama izdvaja za lobiranje kao kakva osrednje moćna evropska država. A lobira se najviće u Vašingtonu. Dodik, u trenutku kada ga zaobilaze američki zvaničnici, dovođenjem i plaćanjem sumnjivih lobista, pokušava da domaćoj javnosti pokaže kako mu „važne face“ i dalje dolaze u Banjaluku.

Da li ih je i ovoga puta platio da mu čestitaju na izbornoj “pobjedi” i da li zna za izreku: Jednom CIA – uvijek CIA!?

Izvor: istinito.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter