-Kockar- i dalje -igra svoju igru- u kojoj je -ulog- Republika Srpska - nova reakcija Ambasade SAD-a


-Kockar- i dalje -igra svoju igru- u kojoj je -ulog- Republika Srpska - nova reakcija Ambasade SAD-a

Reakcija Ambasade SAD-a na poziv na “mirno razdruživanje”

Odluka Vlade Republike Srpske da predloži "razdruživanje" Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, kao i nedavna prijetnja Milorada Dodika da održi referendum o nezavisnosti RS-a, su neodgovorne i destabilizirajuće - poručili su iz Američke ambasade u Bosni i Hercegovini za N1.

U odgovoru za N1 iz američke ambasade naglašavaju kako ova anti-dejtonska, neustavna inicijativa predstavlja prijetnju teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru BiH.

“To su ključni interesi Sjedinjenih Država i jasno smo dali do znanja da ćemo ih braniti i štititi, između ostalog, pozivanjem na odgovornost onih koji ih dovode u opasnost”, poručili su.

Podsjetili kako su nesporne sljedeće činjenice: RS postoji samo unutar Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne daje entitetu niti bilo kojoj drugoj administrativnoj jedinici nižeg nivoa pravo na otcjepljenje.

“Sjedinjene Države će i dalje biti uz sve građane BiH dok rade na jačanju demokracije svoje zemlje, rastu njene ekonomije i osiguravanju njenog zasluženog mjesta u euroatlantskoj zajednici zemalja”, stoji u njihovom odgovoru.

Podsjećamo, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik je ponovo, tokom posjete Rusiji, govorio u vezi sa “mirnim razdruživanjem” od države Bosne i Hercegovine.

Foto naslovna: fokus.ba
Izvor: n1info.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter