Kojih 68 osoba sa BiH pasošem posjeduje 105 nekretnina u Dubajiju, ukupne vrijednosti 27 miliona dolara? (Foto)


Kojih 68 osoba sa BiH pasošem posjeduje 105 nekretnina u Dubajiju, ukupne vrijednosti 27 miliona dolara? (Foto)

Kako živi naša elita, političari, tajkuni i kriminogene strukture bliske njima, pokazuje i informacija da 68 državljana Bosne i Hercegovine ima 105 nekretnina u Dubaiju, popularnom emiratu i luksuznoj destinaciji za bogataše u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Vijest o nekretninama stranaca u Dubaiju objavio je norveški list E 24, a za sada nisu objavljena imena vlasnika, koja su poznata redakciji.

Bilo bi vrlo zanimljivo ako bi saznali imena naših bogataša koji imaju luksuzne vile, stanove i nekretnine u Dubaiju, ali i drugim mondenskim mjestima širom svijeta. Pročitajte tekst i istraživanje norveškog lista E 24.

Opsežno „curenje“ povjerljivih podataka o imovini stranaca u Dubaiju po prvi put daje pregled ko je vlasnik, između ostalog, luksuznih vila, stanova i poslovnih zgrada u ovom gradu.Dubai je poznat kao „igralište za bogate“ sa besramnim luksuzom i nekim od najspektakularnijih građevina na svijetu. U isto vrijeme, Dubai je ozloglašena destinacija za ilegalne tokove i pranje novca, a smatra se i jednim od najzatvorenijih svjetskih poreskih oaza.

Nije ni neobično ni nezakonito da stranci posjeduju imovinu u Dubaiju, ali materijal koji je procurio pokazuje da su kriminalci iz velikog broja zemalja tamo registrirani s vrijednim nekretninama, navodi se u istraživanju preko 20 medijskih organizacija koju je predvodio norveški E24.

Prema podacima o imovini u Dubaiju koju posjeduju državljani Bosne i Hercegovine, navodi se da 68 osoba sa pasošom naše zemlje posjeduje 105 nekretnina ukupne vrijednosti 27 miliona dolara.

Za sada nisu objavljena imena vlasnika luksuznih nekretnina odnosno nije poznato da li među njima ima osoba bliskih političkim i stranačkim strukturama u BiH.

Što se tiče našeg regiona, iz Hrvatske 94 osobe imaju 125 nekretnina vrijednosti 42 miliona dolara, dok čak 237 državljana Srbije posjeduje 287 nekretnine u vrinednosti 74 miliona dolara. Iz Crne Gore 11 osoba ima 16 nekretnina u vrijednosti sedam miliona dolara.

Dokumenti otkrivaju, između ostalog, osobe koje su povezane sa švercom droge, finansijskim kriminalom, korupcijom, podliježu međunarodnim sankcijama ili su u bijegu od vlasti u svojoj zemlji.

U Dubaiju nekoliko ljudi je očigledno pronašlo sigurno utočište. Materijal je procurio 2020. godine, a E24 ga je dala američka istraživačka fondacija Centar za napredne odbrambene studije (C4ADS).

Dokumenti uključuju 274.000 pojedinaca i kompanija iz 197 država i jurisdikcija koje su registrovane sa ukupno 800.000 nekretnina u Dubaiju. Istraživačka grupa je procijenila vrijednost svake pojedinačne imovine iz dokumenata, a procjenjuju se da stranci posjeduju imovinu vrijednu 146 milijardi dolara.

„Ovo nam daje prvi potpuni pregled vlasništva nad nekretninama u poznatom poreskom raju. Konačno, možemo otkriti tajne koje okružuju takva ulaganja u nekretnine“, kazala je Annette Alstadsæter, profesorica i poreska istraživačica na Norveškom univerzitetu prirodnih nauka (NMBU).

Istraživači su koristili podatke o javnom prometu iz registra nekretnina u Dubaiju kako bi procijenili vrijednost svake imovine koja je procurila. Norveški medij navodi da novinari imaju pristup imenu, datumu rođenja i broju pasoša osoba upisanih na imovinu.

Alstadsæter smatra da problem skrivenog bogatstva još uvijek nije riješen, već je prešao na nekretnine, zlato, jahte i druge dragocjenosti.

Državni tužilac iz Norveške Petter Noreng kaže da ulaganja u nekretnine u Dubaiju smatraju potencijalnom metodom za utaju poreza i pranje novca.

Smatra se da je za sakrivanje velikog bogatstva danas potrebna velika pomoć profesionalaca pa je mnogo lakše kupiti nekretninu u Dubaiju i tako „oprati“ novac.

Izvor: E 24/nebojsavukanovic.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter