Koliko su ugrožena ljudska prava u vanrednom stanju (Video)

Koliko su ugrožena ljudska prava u vanrednom stanju (Video)

Policija je nastavila da uručuje prekršajne naloge i piše kazne od 1000 maraka zbog navodnog širenja panike i lažnih vijesti. Njanoviji slučaj dolazi iz Mrkonjić Grada. Organizacije za zaštitu ljudskih prava upozoravaju da se u doba vanredne situacije ali i stanja mora voditi računa o ljudskim pravima.

- U vrijeme vanredne situacije naročito se mora voditi računa da ljudska prava i slobode ne budu prekomjerno i bezpotrebno narušavana, podsjećaju u organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava u BiH. Pojedina prava zbog trenutne situacije mogu biti ograničena ali ne sva i ne vremenski neograničeno.

- Neke od mjera koje jesu ograničavanje ljudskih prava i građanskih sloboda jesu policijski čas, ograničavanje kretanja ali i kažnjavanje za verbalni delikt pod izgovorom zabrane širenja panike i lažnih vijesti. U organizacijama za zaštitu ljudskih prava ponavljaju mnoge mjere vlasti jesu trenutno nužno prihvatljive ali neke nisu.

Pravo na slobodno izražavanje stavova je ustavom zagarantovano.

Policija je, međutim, u nekoliko navrata izadala prekršajne naloge zbog izazivanja panke a iz MUP-a nam nisu odgovorili na koji način se procjenjuje šta je širenje panike a šta iznošenje legitimne kritike i stava.

Kažnjena doktorica iz Prijedora koja je kritikovala stanje u zdravstvu kaže da ne prihvata odgovornost.

I svjetski mediji bave se pitanjem ugrožavanja ili pokušaja ugrožavanja slobode za vrijeme pandemije. Navodi se da je u manjoj ili većoj mjeri u zavisnosti od države prisutno kršenje ljudskih prava. Negdje opravdano a negdje vlast samo koristi situaciju.

Organizacija Freedom House je objavila Principe zaštite građanskih i političkih prava u borbi protiv virusa korona. Oni napominju da sva ograničenja moraju biti jasno pojašnjena i transparentna, da ograničenja moraju imati rok trajanja kao i nezavisan nadzor nad sprovođenjem a naročito napominju važnost slobode medija.

VIDEO:


Izvor: rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks