Kolo sreće: Kako je poznati biznismen iz Mrkonjić Grada -izvisio- za četvrt milijarde maraka?


Kolo sreće: Kako je poznati biznismen iz Mrkonjić Grada -izvisio- za četvrt milijarde maraka?

Tačna i pouzdana informacija u svijetu biznisa često može imati ogromnu vrijednost za investitora. Misleći da ima jednu takvu, biznismen iz Mrkonjić Grada Pantelija Damjanović kupio je nedavno preduzeće „Bitminer Factory“ a koje je kao jedini kapital imalo prvostepenu presudu protiv „Unicredit banke“ Banjaluka tešku 256 miliona maraka.

On je kroz drugostepenu presudu trebao da višestruko vrati uloženi novac, ali su sudije Višeg privrednog suda razmišljale drugačije od svojih kolega u Okružnom privrednom sudu.

Presudu su preinačili i oslobodili banku plaćanja astronomske odštete zbog jednostranog gašenja računa „Bitmineru“ koji je planirao da se bavi kriptovalutama.

U izjavi za CAPITAL Damjanović najavljuje žalbu Vrhovnom sudu Republike Srpske.

„Komentar na presudu nemam, ali definitivno ću tražiti reviziju presude. Preduzeće sam kupio upravo zbog prvostepenog postupka“, kaže Damjanović.

Presuda u korist banke donesena je 31. januara. Nakon brojnih špekulacija njen sadržaj je tek od juče poznat javnosti, odnosno dva i po mjeseca od sjednice vijeća.

Damjanović tvrdi da je ova informacija namjerno skrivana. Da ju je imao, dodaje, u cijelu priču oko kupovine ne bi ni ulazio.

„Presuda je dugo stajala u ladici. Vijeće je zasjedalo 31. januara i nikoga o tome nije obavijestilo. Da sam znao za ishod spora ne bih išao u kupovinu“, priča on.

Dodaje i da je prvostepenu presudu dao vrhunskim advokatima na tumačenje i da su mu oni rekli da je nemoguće da na višoj instanci bude preinačena.

„Dokazalo se da je sve moguće“, zaključuje ovaj biznismen.

Čizmović: Ova priča za banku je završena

Na drugoj strani, atmosfera potpuno drugačija. Zastupnik banke, advokat Jovan Čizmović kaže da je presuda kojom se odbija tužbeni zahtjev u cijelosti jedini rezultat sa kojim su zadovoljni.

„Pored gubitka presude, tužilac je dužan da nam plati sudske troškove. Njegov uspjeh u ovom slučaju je nula, a naš sto odsto. Ova priča za banku je završena“, kazao je on.

Iz Unicredit banke je juče saopšteno da su sve vrijeme tvrdili da su njene odluke i radnje po ovom pitanju bile u skladu sa zakonom i da je slučaj ‘Bitminer Factory’ neutemeljen.

Poručili su i da ne odustaju od krivičnog gonjenja bivšeg direktora „Bitminera“ Darka Šljivara, vještaka ekonomske struke i prevodioca zaposlenog u kompaniji ‘Bitminer Factory’.

Podsjećamo, prema prvostepenoj presudi, a o kojoj je upravo CAPITAL prvi pisao kao i o cijelom ovom sporu, “Unicredit banka” Banjaluka preduzeću “Bitminer Factory” trebala je platiti 256 miliona maraka odštete zbog jednostranog gašenja računa i propasti projekta zasnovanog na blockchain tehnologiji, vezanog za proizvodnju struje i rudarenje kriptovaluta.

“Bitminer” je preko računa skupljao novac za svoje projekte, do momenta dok se “Unicredit banka” nije umiješala i počela vraćati novac investitorima, pravdajući se internim aktima koji im brane poslovanje sa preduzećima u oblasti kriptovaluta.

Sud je u presudi naveo kako banka nije dokazala da je bilo kojim aktom imala propisanu zabranu za ulazak u poslovni odnos sa takvim klijentima.

Piše: Dejan Tovilović
Foto naslovna: Capital
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter