Komisija za koncesije BiH do sada potrošila 18 miliona KM a nije izdala ni jednu koncesiju??


Komisija za koncesije BiH do sada potrošila 18 miliona KM a nije izdala ni jednu koncesiju??

Građani skupo plaćaju nerad Komisije za koncesije - Komisija za koncesije Bosne i Hercegovine prošle godine nije izdala nijednu koncesiju, iako građani BiH svake godine izdvajaju milionski iznos za finansiranje ovog tijela.

„U 2023. godini i pored određenih aktivnosti, nadležna ministarstva nisu uspjela usaglasiti niti pokrenuti dodjelu koncesija“, istaknuto je u Izvještaju o radu Komisije za prošlu godinu.

U Izvještaju kažu da ostale neizgrađene dionice na autoputu na Koridoru VC nisu bile predmetom odlučivanja da se za njihovu izgradnju dodijeli koncesija, iako je studija ekonomske opravdanosti dobila saglasnost Komisije još 2007. godine.

„Krajem 2021. godine počele su pripremne aktivnosti koje će voditi planiranju za dodjelu koncesija za izgradnju transportne infrastrukture na trasi transportnih međunarodnih koridora između BiH i neke od susjednih država kao što je autoput Beograd-Sarajevo-Beograd“, naglašeno je u Izvještaju.

Bez obzira na dugogodišnji nerad Komisije, njima je u prošloj godini budžet povećan u odnosu na pretprošlu, te su tako lani na raspolaganju imali 1,3 miliona KM, a 2022. godine 1,1 milion maraka.

Ako uzmemo u obzir da postoji 18 godina, dolazimo do toga da je ova Komisija potrošila oko 18 miliona maraka iako nisu dodijelili nijednu koncesiju.

Komisija potpuno nefunkcionalna

Pored toga što nisu odobrili nijednu koncesiju, ova komisija je potpuno nefunkcionalna jer su mandati članovima Komisije davno istekli, dok su tri od ukupno četiri člana, koji trenutno sjede u Komisiji, stekli i uslove za penzionisanje.

Ipak to ih nije spriječilo da za plate i naknade u prošloj godini potroše gotovo milion maraka.

Komisiju trenutno čine Milomir Amović koji je ujedno i predsjednik, Đoko Slijepčević, Mensur Šehagić i Anto Matić.

Mandat aktuelnih članova Komsije obilježio je nerad s obzirom na to da nisu dodijelili nijednu koncesiju.

To im, ipak, nije bila prepreka da redovno primaju pozamašne plate koje se kreću oko 3.000 KM.

Piše: Bojana Ninković
Foto naslovna: Agencije
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter