Komplikovane lozinke najbolja zaštita od cyber prijetnji


Komplikovane lozinke najbolja zaštita od cyber prijetnji

Najbolja zaštita od cyber prijetnji je redovno ažuriranje softvera i što složenije lozinke, kaže Vladica Tintor, direktor Regulatorne agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge Srbije (RATEL) .

On je naveo je tri najčešća napada na sajber bezbjednost na koje građani treba da obrate pažnju: “phishing”, odnosno kada dobijete mail od nekoga koji vam se čini poznatim, a domen se razlikuje za jedno slovo, zatim, mail koji vam zaključa računar i traži novac da bi se riješio problem. U tim slučajevima, rekao je, da ne treba pristajati na bilo kakva plaćanja, jer tako vjerovatno neće riješiti problem.

– Treći incident na koji građani treba da obrate pažnju, su “spamovi” koje svi dobijamo – rekao je Tintor.

Direktor RATEL-a je kao zaštitu preporučio da se redovno ažuriraju softveri i što složenije lozinke.

Prema rezultatima istraživanja koje je sprovedeno u 5 000 internacionalnih kompanija, 46 odsto incidenata koji su se odigrali u protekloj godini bili su prouzrokovani od strane nekog od zaposlenih koji su nenamjerno kompromitovali cyber bezbjednost svoje kompanije.

Tintor kaže da po cyber bezbjednost postoji prijetnja i spolja i iznutra.

– Svaka kompanija treba da propiše pravila ponašanja. Zato što se pokazalo da su često zaposleni izvor incidenta i poštivanje procedura preventiva je da se ne desi incident, a ako se desi, poštivanjem procedure, lakše je otkloniti – dodaje on.


Izvor: Tanjug