Konačno postignut dogovor o Brexitu

Konačno postignut dogovor o Brexitu

Postignut je dogovor o Brextu, objavio je predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Da je postizanje sporazuma za Brexit i dalje je moguće, ali cilj još nije ispunjen, izjavila je prije nekoliko časova njemački kancelar Angela Merkel.

Ona je u obraćanju donjem domu njemačkog parlamenta pred samit lidera EU rekla da je u posljednjih nekoliko dana postignut značajan napredak u pregovorima o istupanju Velike Britanije iz EU.

Uskoro opširnije...

Izvor: Tanjug/novi.ba

Velika Britanija i EU postigli dogovor o Brexitu

LONDON - Predsjednik Europske komisije, Jean-Claude Juncker objavio je na Twitteru da su Europska unija i Velika Britanija postigle dogovor o Brexitu.
"Pošten i uravnotežen dogovor za Europsku uniju i Veliku Britaniju je testament našoj posvećenosti za pronalaskom rješenja. Predlažem Europskoj komisiji da odobri ovaj sporazum", napisao je Juncker u tvitu, objavivši fotografiju dokumenta.

Oglasio se i britanski premijer Boris Johnson. "Imamo sjajan sporazum kojim vraćamo kontrolu", rekao je Johnson. Dodao je da bi britanski parlament na sjednici u subotu trebao glasovati za sporazum.

Izvor: SEEbiz.eu

Postignut dogovor o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije
Dil je postignut i izbalansiran je sporazum i za EU i za Veliku Britaniju

Šefovi država ili vlada 28 članica Evropske unije usaglasili su se o uvjetima izlaska Velike Britanije (Brexit).

Kako je objavio i predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker), dil je napravljen.

- Gdje ima volje, nađe se i dogovor. Imamo ga! Dil je postignut i izbalansiran je sporazum i za EU i za Veliku Britaniju. On je i svjedočanstvo da smo opredijeljeni da nađemo rješenje. Preporučujem Vijeću Evropske unije da podrži dil - napisao je Junker na Twitteru.

On je uz to objavio i tekst pisma koje su čelnici institucija EU uputili članovima Vijeća EU, koji čine prvi ljudi ovog bloka.

Da je dogovor postignut, britanskim medijima potvrdio je i Boris Džonson (Johnson), premijer Velike Britanije.

Najveća prepreka za postizanje dogovora o Brexitu, PDV, savladana je tako što će se u Sjevernoj Irskoj, kao dijelu Velike Britanije, primjenjivati Zakon o PDV-u Evropske unije.

Odgovornost za prikupljanje PDV-a i akciza je na vlastima Velike Britanije.

Dogovoren je i poseban status za određene vrste robe. Zvanični London dobio je ovlasti da može iskoristiti odredbe Zakona o PDV-u Irske, koji ima niže stope, te odobriti njihovu primjenu u Sjevernoj Irskoj.

Sve probleme koji se pojave tokom realizacije dogovora rješavat će zajednički komitet EU - Velika Britanija.

Lider opozicione Laburističke stranke Džeremi Korbin (Jeremy Cornbyn) odmah je objavio izjavu za javnost u kojoj je odbacio postignuti dogovor.

- Iz onoga što smo do sada uspjeli doznati, izgleda da je premijer napravio gori sporazum nego njegova prethodnica Tereza Mej (Theresa May), a koji je ogromnom većinom odbačen - napisao je Korbin.

Premijer Džonson prethodno je na Twitteru objavio da je sporazum postignut i poručio da se Britanija sada treba fokusirati na druge, veće probleme. Naveo je posebno zdravstvenu zaštitu i rast stope kriminala.

Mišel Barnije (Michel Barnier), šef pregovaračkog tima EU za Brexit, na posebnoj konferenciji za novinare iznio je neke detalje sporazuma.

Naveo je i da će prijelazni period trajati tokom naredne godine, s mogućnošću produženja za još godinu, da je u pitanju dobar kompromis i da cijeli dokument sadrži 64 stranice.

Odmah po potpisivanju, on je i objavljen.

I prema Barnijeu, najviše problema bilo je o statusu Sjeverne Irske. Iako će neki zakoni EU važiti na tom dijelu britanske teritorije, poput Zakona o PDV-u, Velika Britanija ostaje nadređena i ona sakuplja poreze, uključujući i PDV i akcize.

Šef pregovaračkog tima EU istakao je i da će sa svime već večeras upoznati članove Evropskog vijeća.

No, oni se neće izjašnjavati o ponuđenom dogovoru, već će prvo prepustiti Evropskom parlamentu da ga razmotri.

Istovremeno, prijedlog dogovora razmotrit će i oba doma britanskog parlamenta.

Nakon toga Evropsko vijeće razmotriti će sporazum o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

Dokumenti i fotografije na linku: https://avaz.ba/globus/svijet/523313/postignut-dogovor-o-izlasku-velike-britanije-iz-evropske-unije

Izvor: avaz.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks