Korona kriminal na čekanju: A dok traje suđenje -Travel for Fun- zabavlja narod o njegovom trošku


Korona kriminal na čekanju: A dok traje suđenje -Travel for Fun- zabavlja narod o njegovom trošku

Okružni sud u Banjaluci nema termin za nastavak suđenja Zeljkoviću, Markoviću, Bojiću, Dubravcu i Crljiću za milionski tešku aferu „korona-ugovori“. Za to vrijeme Saša Marković, vlasnik turističke agencije „T4F“ poziva na putovanja, organizuje narodnjačke žurke širom RS, a od SNSD-ovog direktora TO Istočno Sarajevo Igora Ikonića dobija ugovor od 36.600 KM. Zbir od početka godine iznosi 50.640 KM.

Saša Marković, vlasnik turističke agencije „Travel for Fun“, kojem suđenje za mislionski korona-kriminal i dalje traje, nikad bolje nije poslovao. Turiste poziva na putovanja, organizuje narodnjačke koncerte i žurke širom Republike Srpske, a od SNSD-ovog direktora Turističke organizacije Grada Istočno Sarajevo Igora Ikonića za muzička dešavanja dobio je 36.600 KM.   

Marković i Ikonić ugovor su potpisali 8. maja.

Vlasnik „Travel For Fun“ tako se očito dokazao i na ovom polju, jer je direktor TO 10. januara s njim potpisao i dva direktna ugovora od po 7.020 KM sa PDV-om. Prvi za koncert, kako su najavili mediji bliski vlasti, „čuvenog Borisa Režaka“, a drugi za angažman tehničara i binske opreme u noći proslave pravoslavne Nove godine, kada je je Režak nastupao.

Ukupno je to ove godine 50.640 KM iz budžeta.

Dok je suđenje za milionski kriminal u toku, na Facebook stranici „T4F“ je živo. Uz najave koncerata na otvorenom, Marković nudi putovanja po cijeloj Bosni i Hercegovini, regionu, ali i inostranstvu.

Sa prosječno pet radnika prošle godine prihodovao je čak 743.769 KM, a kao ostvarenu dobit prikazao 225.490 KM. U odnosu na godinu ranije cifre su otišle u nebo – 2021. godine prihodovao je samo 153.056 KM, a ostvario dobit od 21.342 KM.

Markovićevi poslovi ne trpe posljedice nezakonitih poslovanja sa Branislavom Zeljkovićem, bivšim direktorom Instituta za javno zdravstvo RS i kadrom Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića.

OPTUŽEN ZA MILIONSKI KRIMINAL, A TRANSPARENTNO NA TENDERIMA

Na tendere se transparentno vratio baš pred februarski nastavak suđenja kako njemu, tako i vlasniku „Promedinga“ Draganu Dubravcu, vlasniku „Sineks laboratorije“ i „Aqualaba“ Sandiju Crljiću, vlasniku „Procontrola“ Slavku Bojiću i direktoru IJZ Zeljkoviću zbog nezakonito sklopljenih ugovora vrijednih više od tri miliona maraka, u vrijeme kada su građani zatvarani u karantin, a u bolnicama umirali na respiratorima.

„Najave seoskih zabava Marković promoviše na Facebook stranici agencije, a glavni gosti su iz samog vrha SNSD, u kojem su mnogi kriminalci našli zaštitu. Dok turbo folk svira, Marković obezbjeđuje lokacije za potpisivanje peticije protiv odluke (tadašnjeg) visokog predstavnika Valentina Incka o izmjenama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojim se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina te veličanje ratnih zločinaca“, upozoravao je je Žurnal i u julu prošle godine.

Vladajućem SNSD-u i njegovim kadrovima očito nije zasmetalo Markovićevo priznanje pred republičkim tužiocima da je Zeljkoviću dao 250.000 KM (najmanje 20 puta u različitim iznosima, od 5.000 do 25.000 KM, ukupno 250.000 KM), kao i da mu je Zeljković rekao da treba da komuniciraju preko aplikacije „Signal“, jer je to „sigurnija varijanta“. Rekao je i da je Zeljkoviću novac davao i u prostorijama Stevandićeve „Ujedinjene Srpske“.

Nadležne institucije sada bi opet valjalo podsjetiti da su inspektori Ministarstva unutrašnjih poslova RS dokumentaciju o poslovanju Instituta za javno zdravstvo RS i turističkog vodiča Saše Markovića zatražili još 12. maja 2020. godine.

Naime, kako je portal „InfoVeza“ dokumentovao, prvo su, 3. aprila 2020. dobojska bolnica „Sveti apostol Luka“ i tamošnji Dom za starija lica sa „Travel for Fun“ u vlasništvu Dobojlije Markovića, potpisali ugovor od 136.918 KM za nabavku zaštitnih odijela i maski. Uprava zdravstvene ustanove posao je direktno ispregovarala bez obavještenja javnosti. Niko se nije pitao zbog čega medicinsku opremu nabavlja turistička agencija koja u Agenciji za lijekove BiH nije registrovana za promet medicinske opreme. 

Nekoliko dana kasnije, 29. aprila „InfoVeza“ je, takođe, dokumentovala: Institut za javno zdravstvo RS potpisao je ugovor sa turističkom agencijom “Travel for fun” u vrijednosti od čak 2.794.545 KM za nabavku zaštitne medicinske opreme. I ovaj posao sklopljen je nakon direktnog pregovaranja bez objave obavještenja u javnosti.

Direktor Instituta Zeljković kazao je tada da je pregovarao sa konzorcijumom „Travel for Fun“ i „Promeding“ iz Laktaša za nabavku 30.000 zaštitnih odijela, 50.000 FFP2 zaštitnih maski i 500 digitalnih beskontaktnih termometara, međutim, slagao je. U dokumentaciji Agencije za javne nabavke stoji da je posao završen nakon što su Marković i Zeljković sami sjeli za sto i dogovorili milionsku cifru. Takođe, tvrdio je da je sve koštalo 2.200.185 KM, ali u potpisanom ugovoru i dalje je pola miliona KM više.

Turistički vodič Marković tu nije stao. Zaštitne kombinezone nabavljao je i za Rudnik i Termoelektranu Ugljevik, a beskontaktni toplomjer za banjalučki Studentski centar „Nikola Tesla“.

Zađe li se u ne tako davnu prošlost, vidi se da Marković ima široko iskustvo u radu sa SNSD-om, ali i organizacijom večeri za pamćenje. Jednu takvu, za doček njemu sretne 2020, organizovao je u Univerzitetskom kliničkom centru RS. Sve mu je plaćeno po direktnom sporazumu – 7.020 KM, što je maksimalna zakonska vrijednost za direktno sklapanje posla.

Zanimljivo, Mladen Gajić, korona direktor dobojske bolnice, 2022. osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na minimalnih deset mjeseci zatvora za nesavjestan rad u službi. Ranije je sa Republičkim tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivice. U kaznu su mu uračunata i tri mjeseca provedena u pritvoru. Marković se izvukao.

A SUĐENJE ĆE BITI NASTAVLJENO?

Okružni sud u Banjaluci nema termin za novo ročište suđenja Zeljkoviću i „privrednicima“.

Markovićev advokat je Miloš Stevanović. Alternativna televizija, bliska porodici predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, u emisijama ga najavljuje kao biznismena i investitora. Poznat je i po ulozi političkog direktora DNS-a Nenada Nešića, aktuelnog ministra sigurnosti BiH, koji je u koaliciji sa Dodikom.  

O predmetu korona kriminal medijima kaže da je riječ o jednoj od najkompleksnijih pravnih stvari koje se vode pred pravosuđem u RS. Dokazi su kompleksni, tvrdi, a odbrana će se baviti njihovom zakonitošću, izvoditi svoje svjedoke i predstavljati vještačenja.

Požalio se i da su ročišta odgađana zbog bolesti Slavka Bojića.

Ostali advokati najavljuju da bi sve moglo potrajati godinama.

TUŽITELJICA TVRDILA DA ĆE DOKAZATI KRIMINAL

„Kada smo zbog pretresa stigli u IJZ RS i tražili tadašnjeg vršioca dužnosti direktora Branislava Zeljkovića on je, oko 11.30, poručio da stiže ubrzo, a onda je oko 15.35 poslao SMS u kojem je naveo da je na pregledu izvan BiH i da se vraća sutra“, rekla je u nastavku suđenja korona grupi 13. februara Sanja Tadić– Stojisavljević, republička javna tužiteljica.

On je u 15.35, kako je precizirala, poslao saradnicima SMS u kojem je pisalo:

„Zdravo, tek sada sam uspio uhvatiti mrežu. Javite kolegama iz MUP-a da sam na pregledu van BiH”.

Zeljković se tereti za najteži oblik zloupotrebe službenog položaja.

“Dokazaćemo da je budžetu RS načinjena šteta veća od 1,3 miliona KM”, obećala je Tadić – Stojisavljevićava.

Piše: Žana Karić Gauk
Foto naslovna: Saša Marković, vlasnik Travel for Fun
Izvor: zurnal.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter