Korona kriminal: Sipa istražuje Institut za javno zdravstvo i turističku agenciju Travel4Fun - Zeljkovićeve neistine

Korona kriminal: Sipa istražuje Institut za javno zdravstvo i turističku agenciju Travel4Fun - Zeljkovićeve neistine

1.
Sipa je aktom 16-05/2-04-2-3537-3/20 od 12.05. ove godine zatražila od Instituta za javno zdravstvo RS dokumentaciju o poslovima sa turističkom agencijom “Travel4Fun” iz Banjaluke u vezi sa nabavkama medicinske opreme.

Institut za javno zdravstvo RS zaprimio je zahtjev Sipe 18.05., a nije poznato da li su im dokumentaciju proslijedili. 

2.
Iz Sipe nisu odgovorili na moj upit u vezi sa tim, ali činjenica je da su otpočeli sa prikupljanjem dokumentacije i da će teško moći da prikriju nedjela počinjena u ovom slučaju.

Foto: Ugovor Instituta i "Travel4Fun"

3.
Nedjela je mnogo - prije svega sam podatak da je Institut za javno zdravstvo sklopio ugovor o nabavci medicinske opreme sa turističkom agencijom koja uopšte nema dozvolu za promet medicinskim sredstvima.

4.
Institut je, nakon izbijanja ove afere u javnost, pokušao da ublaži nezakonito djelovanje navodeći da je “Travel4Fun” bio dio grupe ponuđača sa firmom “Promeding” d.o.o. iz Laktaša koja ima dozvolu Agencije za lijekove BiH, ali firma “Promeding” se ne pominje u obavještenju Instituta na portalu javnih nabavki, niti je ima u ugovoru koji je Institut potpisao sa turističkom agencijom “Travel4Fun”, 10.04.2020..

Foto: Ugovor Instituta i "Travel4Fun"

5.
Vlasnik i direktor turističke agencije “Travel4Fun” iz Banjaluke Saša Marković.

“Travel4fun” trebalo je da isporuči medicinsku zaštitnu opremu u vrijednosti od 2,385 miliona KM, ali oni nisu uvezli nikakvu opremu, niti su išta isporučili Institutu za javno zdravstvo RS.

To, praktično, znači da nedostaje gotovo svih 2,385 miliona KM, za koliko je oštećen Institut za javno zdravstvo, odnosno budžet RS.

6.
Nakon predugog ćutanja iz Instituta za javno zdravstvo RS su dali izjavu TV N1 u kojoj su ustvrdili da je sa "Travel4Fun" potpisan ugovor na 1.885.000 KM, odnosno pola miliona manje nego što je navedeno u samom ugovoru.

Foto: Izvor: N1-odgovor Instituta TV N1

To je prva laž koju su iz Instituta javno emitovali o ovoj aferi pranja novca, jer dokumentacija svjedoči da je ugovor potpisan na vrijednost od 2,385 miliona KM, bez PDV-a.

7.
Druga laž, koju su saopštili iz Instituta je da je "Travel4Fun" bio član grupe ponuđača, među kojima je i firma "Promeding", jer se "Promeding" nigdje ni slovom ne pominje u ugovoru između Instituta i "Travel4Fun".

Foto: Izvor N1 - odgovor Instituta N1

8.
Iz instituta su još naveli da plaćaju samo ono što je isporučeno, te da su isplatili milion KM (sa PDV-om) za 20.000 zaštitnih odijela koja su im, kako tvrde, isporučena.

Precizirali su da su naručili 30.000 zaštitnih odijela, 50.000 FFP2 maski, te 500 digitalnih bezkontaktnih termometara.

9.
U Ugovoru koji je Institut potpisao sa "Travel4Fun" navedeno je da je predmet nabavke "medicinska zaštitna oprema"/"medicinski potrošni materijal", da je ukupna količina 80.500 komada i nigdje se ne pominju digitalni termometri.

Foto: Ugovor Instituta i "Travel4Fun"

10.
Činjenica je da su ogromne razlike između onoga što saopštavaju javnosti iz Instituta i ugovora koji su potpisali, tako da ne bi trebalo začuditi da su naknadno falsifikovali dokumentaciju, što bi trebalo da utvrdi Sipa, pod uslovom da budu radili svoj posao kako treba, a ne u skladu sa političkim instrukcijama, čemu je presklon Đuro Knežević, vršilac dužnosti Direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH.

11.
Činjenica je i da je firma "Promeding" za Institut za javno zdravstvo uvezla medicinske opreme u vrijednosti od 800.955 KM. Iako nema nikakav ugovor sa Institutom!!!

Veoma su bitni datumi kada je ta roba uvezena.

12.
"Promeding" je, 02. i 03.04., uvezao 30.000 zaštitnih odijela (644.875 KM) i 50.000 zaštitnih maski KN95 (36.066, 37 KM).

Foto: Promeding, uvoz

Ta medicinska oprema je uvezena osam, odnosno sedam dana prije potpisanog ugovora između Instituta i turističke agencije "Travel4Fun", sa kojom je navodno radio "Promeding", iako ih nema u ugovoru. 

13.
Podatak da je roba uvezena prije potpisivanja ugovora jasno ukazuje da je riječ o namještenom poslu; Tu nema nikkave dileme, pod uslovom da je "Promeding" ovu robu uvezao za turističku agenciju. 

To je više nego jasan dokaz o teškoj zloupotrebi koju je počinio Branislav Zeljković, direktor Instituta.

14.
"Promeding" je uvezao, 14.04., 67.650 zaštitnih maski KN 95 u vrijednosti od 23.978,69 KM. 

Foto: Promeding, uvoz

Uočljivo je da su iz Instituta saopštili da im je "Promeding" isporučio 50.000 FFP2 zaštitnih maski, iako su oni uvezli one sa oznakom KN 95, što znači da Zeljković i njegovi podređeni lažu.

15.
Konačno, 27.04., "Promeding" ima tri uvoza - deset pokretnih respiratora "Breathing machine"/BMC-X30-T (59.916 KM ), zatim "Potrošni materijal A 120001 CI MP closed IV set" - hiljadu komada (3.912 KM), te dvanaest komada "HP-60 Infuzijska pumpa Medcaptain" (35.208 KM).

Foto: Promeding, uvoz

16.
Kada se uporedi Zeljkovićeva izjava oko toga šta im je "Promeding" isporučio i vrsta medicinske opreme koju je "Promeding", bez ikakvog ugovora, uvezao za Institut, jasno je da Zeljković laže, jer se njegove tvrdnje poklapaju sa uvozom samo u dijelu zaštitnih odijela. 

17.
Kako jedno odijelo košta 21,49 KM (644.875KM:30.000), te kako Zeljković tvrdi da im je "Promeding" isporučio 20.000 zaštitnih odijela, to znači da je njihova vrijednost  429.916,667 KM (20.000x21,49 KM), što je daleko od milion maraka koliko je platio Institut.

Bezkontaktnih digitalnih termometara nema nigdje u dokumentaciji, ni da su naručeni, niti da su uveženi. Ali su, kako Zeljković tvrdi, kupljeni.

Foto: Branisalav Zeljković

18.
Budući da se ne poklapa ni vrsta maski (Zeljković tvrdi da su kupili 50.000 FFP2 maski, a "Promeding" je uvezao ukupno 117.650 komada KN95 maski), nema nikakve dileme da u Institutu pokušavaju da falsifikatima, neistinama i lažima spriječe istragu i pokriju prljave poslove sa turističkom agencijom "Travel4Fun" 

19.
Istraga u cijelom ovom slučaju ne bi trebalo da bude naporna i da dokaže milionske prevare, ali je osnovana velika sumnja da će Sipa, pod vođstvom Đure Kneževića, kao i Tužilaštvo BiH, išta uraditi povodom ovih teških krivičnih djela, jer su pod čvrstom političkom kontrolom.

20.
Činjenica je i da je načinjena milionska šteta, preciznije, pljačka od 2,385 miliona KM, ali da se iz Režima niko oko toga ne brine, jer drže sve poluge vlasti, pravosuđa i policije u svojim rukama; Na srateškim mjestima su njihovi ljudi zaduženi za zataškavanje ovih prevara, koje su direktan atak na zdravlje stanovništva.

21.
“Travel4fun” je u 2019. godini imao, prosječno, zaposlena tri radnika i ukupan promet od 149.803 KM, što je nikakva referenca za dobijeni posao vrijedan 2,385 miliona KM.

Kako je njihov poslovni angažman - putovanje za zabavu - izvan svake razumne sumnje dobro su se zabavili otuđujući 2,385 miliona KM, što je cifra koju su do pandemije mogli samo da sanjanju; Ali, Zeljković i njegovi nalogodavci su im ispunili i najvlažnije snove časteći ih sa 2,385 miliona KM. (nastaviće se)

Krivična TI BiH protiv rukovodstva Instituta 

Transparency international u Bosni i Hercegovini podnio je, 30.05., krivičnu prijavu  Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka protiv rukovodstva Instituta za javno zdravstvo RS zbog sklapanja ugovora vrijednog 2,38 miliona KM o nabavci medicinske zaštitne opreme sa turističkom agencijom Travel4Fun.

“Tenderskom dokumentacijom koja je u posjedu TI BIH takođe je traženo da ponuđač bude registrovan za tu djelatnost i da posjeduje dozvolu Agencije za lijekove BIH. TI BIH je od Agencije za lijekove dobio zvaničnu potvrdu da Travel4fun nema dozvolu za promet medicinskim sredstvima, ali je ovoj firmi ipak dodijeljen ugovor, o čemu je objavljeno obavještenje na portalu javnih nabavki 29. aprila ove godine. Iz Instituta su naknadno saopštili da je Travel4Fun bio dio grupe ponuđača sa firmom Promeding d.o.o. iz Laktaša koja ima dozvolu Agencije, ali ona se ne pominje u obavještenju Instituta na portalu javnih nabavki“, naveli su u saopštenu iz TI BiH.

Oni ističu da je iz odluke objavljene na sajtu Instituta vidljivo da je postupanje Instituta bilo nezakonito. 

U dokumentu se navodi da je poziv za učešće u ovom postupku upućen samo nekvalifikovanom ponuđaču Travel4Fun, a da se na sastanku o uslovima ponude 10. aprila pojavila i firma Promeding. 

Član 28. Zakona o javnim nabavkama izričito zabranjuje ovakvo postupanje, jer se na pregovore pozivaju isključivo ponuđači za koje se prethodno utvrdi da ispunjavaju uslove, pa njihovo pojavljivanje sa firmom koja je možda ispunjavala uslove u tom trenutku nema značaj u ovom slučaju. Štaviše, indikativno je da se Promeding d.o.o. ne pominje u odlukama objavljenim na portalu javnih nabavki iz kojih je javnost i saznala za ove slučajeve, zbog čega postoji sumnja da je naknadno navedena kako bi se opravdalo zaključivanje ovih ugovora, na šta je TI BiH takođe ukazao u krivičnoj prijavi.

Piše: Slobodan Vasković
Izvor: http://slobodanvaskovic.blogspot.com/

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks