Korona kriminal - Zeljković i ostali: Postupci nabavke sprovođeni nakon zaključenja ugovora sa dobavljačima?


Korona kriminal - Zeljković i ostali: Postupci nabavke sprovođeni nakon zaključenja ugovora sa dobavljačima?

Komisija za javne nabavke u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske nije imala formalne sastanke tokom trajanja korona virusa, iako je na dokumentaciji za nabavku piše da smo se sastajali“, izjavila je pred vijećem Okružnog suda u Banjaluci, dr Jela Aćimović, svjedok Tužilaštva u slučaju Zeljković i ostali.

Aćimovićeva koja radi u Institutu kao epidemilog, te pomoćnik direktora za medicinske poslove, kaže da je za vrijeme trajanja pandemije koju je izazvao korona virus bila član Komisije, ali da je ona vršila samo ocjenu tehničkih karakteristika nabavljane opreme, to jeste sertifikata.

“Meni je donesena informativna ponuda za nabavku respiratornih maski KN95 i trebali smo da pogledamo tu ponudu, da vidimo da li ona predviđa tu vrstu maski koja nam je potrebna. Vidjela sam po sertifikatu koji je došao uz tu ponudu da je riječ o maskama koje tražimo i ja sam stavila paraf na taj dokument koji je interne prirode“, rekla je Aćimovićeva.

Kako je navela, sastanke Komisije nisu održavali zato što je bila preporuka da se izbjegavaju kontakti, te da je dokumentacija o nabavci koju je potpisivala kao član komisije dolazila pripremljena i potpisana od strane predsjednika Komisije Dragana Obradovića.

Dodaje i da se ona kao član Komisije nije bavila pitanjem kvalifikovanosti dobavljača, to jeste da li firma Pro Control od koje su nabavljali maske ima dozvole, kao i da nisu imali poseban dokument koij predviđa postupke nabavke za vrijeme vanrednih uslova.

Ona je i negirala da joj je je Zeljković ikada sugerisao od kog dobavljača treba nabavljati opremu ili na koji način će se sprovesti sporne nabavke, te da u tom trenutku nije imala ikakve sumnje u bilo kakve nezakonite radnje ni u pogledu postupka, kao ni cijene maske.

„Cijena od 6,9 KM mi u tom trenutku nije izgledala sumnjivo ni previsoko, s obzirom na situaciju u cijelom svijetu iznajući potrebe jer su u tom trenutku obične hirurške mske u apotekama koštale oko 2 KM. Tada, a i sa ove perspektive, cijena koja nam je ponuđena nije odskakala od ostalih ponuda koje su dolazile u Institut, jer je tew maske bilo jako teško naći. Jedna prijateljica koja radi na UKC je kupila dvije maske preko interneta, po cijeni od 20 KM za komad “, navodi Aćimovićeva.

Tokom trajanja njenog svjedočenja, došlo je i do spora između branioca koji zastupaju Zeljkovića i ostale, te su zastupnici odbrane isticali prigovore na u pogledu ispitivanja svjedoka od strane kolega.

Uz Branislava Zeljkoviću, bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske koji je optužen za zloupotrebe tokom trajanja pandemije virusa korona, optužnica tereti još četiri osobe: Slavka Bojića, direktora firme “Promeding”, koja je, prema optužnici, sa firmom “Procontrol” iz Banjaluke vršila nabavku maski za potrebe Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Takođe, optužen je director firme “Promeding” iz Laktaša Dragan Dubravac, direktor turističke agencije “Travel for fun” Saša Marković, te bivši direktor “Sineks laboratorije” Sani Crljić.

Na današnjem ročištu svjedočila je i dr Jelena Đaković Dević, koja je takođe bila član Komisija za nabavke, koja je rekla da joj nije poznato zbog čega su rješenja o imenovanju u Komisiju datirana dva dana prije nego što je Služba za epidemiologiju Instituta za javno zdravstvo uopšte poslala formalni Zahtjev za nabavku.

„Prvi korak u tom procesu je slanje Zahtjeva za nabavku od strane naše Službe i tek tada formalno krene procedura“, kaže Đaković Dević.

Ona je potvrdila i svjedočenje Aćimović da se sastanci Komisije nisu održavali, kao i da nije mogla potvrditi da li su sertifikati za maske došli u setu svih pratećih dokumenata ili pojedinačno.

Jedan od svjedoka koji su bili planirani za današnje ročište, Zora Bilić referent za javna nabavke u Institutu, preminula je tokom proteklog mjeseca te je pročitan njen iskaz koji je dala u Republičkom javnom tužilaštvu u novembru 2021.godine, čemu se usprotivila odbrana optuženih, jer su, kako navode, u neravnopravnom položaju jer nisu imali priliku da saslušaju svjedoka.

U izjavi koju je Bilićeva dala Republičkom javnom tužiocu navodi se da je njen zadatak bio da donosi dokumentaciju članovima Komisije za nabavku, ali da je tenderska dokumentacija i svi prateći dokumenti rađeni i potpisivani nakon što su potpisani ugovori između Instituta i dobavljača.

Kako stoji u pomenutoj izjavi takva praksa nije bila prije početka epidemije, te da smatra da se nije radilo na pravilan način.

Suđenje Zeljkoviću i ostalim biće nastavljeno 02.oktobra saslušanjem novih svjedoka optužbe. Do sada je saslušano troje od planiranih 70 svjedoka, koliko je predložilo Republičko javno tužilaštvo RS.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter