Jelena Jevđenić: Korona u RS – Što su građani poslušniji vlast je represivnija


Jelena Jevđenić: Korona u RS – Što su građani poslušniji vlast je represivnija

Pored širenja virusa, širi se i spektar represivnog djelovanja. Kažnjavaće nas što ne nosimo maske, a Prointer će i dalje dobijati poslove na sumnjivim tenderima.

Od danas u Republici Srpskoj je na snazi uredba prema kojoj se sankcionišu lica koja se ne pridržavaju mjera Štaba za vanredne situacije i Vlade Republike Srpske. U prevodu, ako ne nosite zaštitnu masku i rukavice možete biti novčano kažnjeni s kaznom u rasponu od 100 KM do 300 KM.

Čini se da se našim vođama osladilo da nas bičuju. Ako zanemarimo vaskršnji pohod u crkve i kršenje policijskog časa, odgovorni smo u ovom vanrendom stanju. Nismo svi, ali većina jeste.

Pored širenja virusa, širi se i spektar represivnog djelovanja. Pa će nas sada kažnjavati dok, vani u pokretu, ne nosimo masku i rukavice. Neko će reći da treba da se kažnjava jer je vanredno stanje, međutim, čini se da je vanredno stanje samo za nas nejednakije. Vanredno stanje nije svakako za npr. Prointer, koji je za vrijeme vanrednog stanja, dobio 11 tendera, odnosno 12.330.570 KM. Tako je u jeku pandemije sve stalo sem potrebe za informatičkom opremom, LED svjetlima, informatičkom modernizacijom saobraćaja...

Svjetska zdravstvena organizacija i Štab za vanredne situacije RS-a su u koliziji. SZO je još krajem marta izašla sa saopštenjem da su zaštitne maske vani potrebne samo oboljelima i ljudima koji rade sa pacijentima. Sa rukavicama je stvar još kompleksnija jer ni struka nije sigurna ostaje li virus na mrtvim površinama, a u Njemačkoj, infektolozi su kroz naučni eksperiment tzv „živa laboratorija“ istražili, da su male šanse da se virus korona prenese putem takozvane zaražene površine, te ga nisu pronašli ni na površinama u kućama oboljelih osoba. Međutim, u RS se ne slažu sa tim, zaštitna maska i rukavice su obavezne i ako vas zateknu samog u šumi.

Građani sve više nemaju novaca za masku i rukavice, a posebno za kazne. Ne, građani sve više nemaju novaca za osnovne ljudske potrebe, a posebno za maske i rukavice, pa tek onda za kazne. Ako se stavilo na stend baj sve, onda se možda mogla odgoditi i informatička modernizacija saobraćaja, a od tog novca obezbijediti svakom građaninu zaštitna maska i rukavice.

A moglo se malo uložiti i na edukaciju građana o zaštiti, i na edukaciju policije o empatičnosti, jer lijepo objašnjenje o nečemu više se prihvati nego opresija.

I dok virus slabi i broj oboljelih je u padu, nećemo računati nagli skok zaraženih u RS, i sam premijer Višković je rekao da je to posljedica kršenja zakona jednog dijela građana za Vaskrs, kod nas se nastavlja kažnjavanje građana.

Ne treba zaboraviti da što su građani poslušniji, vlast je sve gora.

Piše: Jelena Jevđenić

Izvor: impulsportal.net

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks