Koronavirus: Kriza koja je sakrila sve političke krize u izbornoj godini

Koronavirus: Kriza koja je sakrila sve političke krize u izbornoj godini

Kako funkcioniše sistem, najbolje pokazuju krizne i vanredne situacije. Tako nas je i epidemija koronovirusa još jednom podsjetila da u BiH ni vanredno stanje ne može biti ujednačeno u oba entiteta, na nivou svih kantona, a ni većinski izglasano. 

U Federaciji BiH na snazi je jedan set mjera, a donedavno je i policijski čas bio drugačijeg rasporeda od onog u BiH. Stariji od 65 i mlađi od 18 imaju potpunu zabranu kretanja, dok se u RS od danas mogu kretati, ali samo dva dana i po tri sata u sedmici. Kako doživljavaju takve mjere, pisali smo u tekstu "Priče iz izolacije" , gdje iz dva entiteta imate prikaz potpuno dva različita stanja.

U Republici Srpskoj vanredno stanje proglašeno je u subotu. Ipak, ne još zvanično, jer će odluka Narodne skupštine o proglašenju vanrednog stanja u Republici Srpskoj stupiti na snagu narednog dana od dana objave u Sužbenom glasniku RS, a to bi moglo da potraje.

Osim toga, još uvijek se čeka Klub Bošnjaka, koji ima obavezu da se izjasni u roku od sedam dana, a prema riječima Predsjedavajuće Vijeća naroda Nade Tešanović, u toku su pregovori. 

Budu li Bošnjaci koristili pravo na tih sedam dana, pa još ako se izjasne da im je povrijeđen vitalni nacionalni interes, to bi značilo i dodatne konsultacije, pa možda i odlučivanje na Ustavnom sudu RS.

Time se još jednom potvrđuje apsurdnost BiH, koja u krizi stvara krizu, ali na potpuno pogrešnim temeljima, uz vrlo nejasne i slabe strategije.

Da političari u ovoj situaciji pokazuju sistem samoodbrane, ukazuje politički analitičar Esad Bajtal, koji za BUKU ističe kako čak ni u ovako radikalnim, izazovnim i opasnim situacijama po zdravlje stanovništva, izgleda da nije bilo načina da se nađe neki zajednički pristup. 

„Očigledno je da postoje strane koje ne žele imati ništa zajedničko u ovoj zemlji. Pa ni set mjera koji bi za sve bio jednako koristan ili najmanje štetan. Mogli smo se uvjeriti u njihovim izjavama da su na svaki način tražili mogućnost da pitanje koronavirusa i nevidljive opasnosti po građanstvo politiziraju. Tako ste odmah mogli čuti izjavu Dodika koji je rekao „Mi smo na vrijeme poduzeli sve mjere, oni tamo u Federaciji nešto razmišljaju.“ U trenutku dok je on to izgovarao, brojke su ukazivale na to da je u Federaciji bilo tri puta manje zaraženih nego tu gdje je on, kako navodi, poduzeo sve mjere.“

Bajtal dodaje kako je ova kriza političarima dobrodošla da sa dnevnog reda skinu one krize koje oni sami proizvode. 

„Oni proizvode krize koje ih održavaju u javnom i političkom prostoru. Sve mjere koje poduzimaju, poduzimaju radi sebe, jer sa virusom ne možete imati pregovore, niti ga nadmudrivati. Ne možete vremenskom prognozom zavarati virus, ali građane možete:“

Dodaje da će se mjera njihove zaštite prema građanima najbolje pokazati nakon što ova situacija prođe.

„U kojoj su mjeri oni sebe štitili, a u kojoj mjeri građane, najbolje će pokazati rezultati stanja i tajne koje će procuriti nakon što se sve ovo oko koronavirusa smiri.“

Da su vladajuće političke strukture vješto iskoristile novonastalu situaciju u svoju korist, uvjeren je i pravnik i aktivista Ajdin Topčagić, koji za BUKU navodi kako je očito da se mjere zabrane donose „preko noći“.

„Imamo različite mjere u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, pa čak i na nivou entiteta u BiH. Evidentno je da se te mjere donose bez pretjeranog ispitivanja opravdanosti, što dalje otvara pitanje koliko su te mjere adekvatne i proporcionalne stepenu opasnosti po javno zdravlje, i u konačnici koliko su zaista učinkovite, s obzirom da se radi o pravno jako osjetljivom terenu, a to je ukidanje elementarnih ljudskih prava, dakle ne ograničavanje kako to propisuju Konvencije, nego bukvalno ukidanje.“

Zaključuje da ovakvo stanje u potpunosti odgovara vlastima, koje će nastojati da ga maksimalno zloupotrijebe i iskoriste, jer je ovo ipak izborna godina. 

A u izbornoj godini, očigledno je dozvoljeno sve kako bi se jednom krizom prekrila druga.

Izvor: 6yka.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks