Korupcija je postala način života u BiH (Video)

Korupcija je postala način života u BiH (Video)

Korupcija je u Bosni i Hercegovini postala način života. Zvanični podaci govore da građani sve manje prijavljuju koruptivna djela. Izgubilo se povjerenje u instiucije i kontrolu rada, poručuju građani i analitičari.

Virtuelni brojač korupcije nevladine organizacije “Akaunt” pokazuje da se svake sekunde u BiH, na razne oblike podmićivanja, izgubi 47 maraka - godišnje skoro milijardu i po konvertibilnih maraka. U nevladinoj organizaciji “Transparensi internešnel” ne žele da govore o eventualnim finansijskim gubicima zbog korupcije, ali oni godišnje imaju otprilike oko 1.500 prijava, odnosno oko 250 predmeta prijavljene korupcije.

Zakonski okvir u BiH koji definiše prijavljivače korupcije, odnosno takozvane zviždače, nije prilagođen situaciji s terena, smatra Ivana Korajlić iz “Transparensi internešnela”.

Dok je Federacija tek na putu da usvoji zakon koji će zaštititi “zviždače”, u Republici Srpskoj zakon o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju donesen je 2017. godine.

U “Transparensiju” je, putem njihovog Centra za pružanje pravne pomoći,  u 2018. godini, korupciju prijavilo 26 osoba. Građani su ipak, čini se, izgubili povjerenje u institucije.

BiH je zemlja sa široko rasprostranjenom i duboko ukorijenjenom korupcijom i zauzima 89. mjesto na ljestvici od ukupno 180 analiziranih zemalja. Prema rangiranju svjetskih indikatora upravljanja, BiH u domenu kontrole korupcije od 2006. do danas bilježi negativan trend.

VIDEO:


Izvor: rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks