Krao hranu, učio puteve i pravio skrovišta - Ovako je Malčanski berberin isplanirao otmicu Monike

Krao hranu, učio puteve i pravio skrovišta - Ovako je Malčanski berberin isplanirao otmicu Monike

Potraga za dvanaestogodišnjom Monikom K. koju je oteo Ninoslav Jovanović, poznat kao Malčanski berberin, trajala je od 20. do 29. decembra, a saznanja u istrazi ukazuju da se kidnaper mjesecima dobro pripremao za otmicu djevojčice, ali i boravak u šumi, zbog čega su ga mještani okolnih sela, koji nisu znali ko je on, zvali Šumski čovjek!

Ninoslav Jovanović, višestruki silovatelj povratinik, od ljeta je vrijeme provodio u šumama knjaževačkog kraja, svjedoče mještani. Porodica je njegov nestanak prijavila prije nekoliko mjeseci, baš u periodu kada su ga stanovnici zabačenih kuća sretali u šumama.

– Pitao bi ih koji je najbliži put do nekog sela, da mu pokažu prečice. Po svemu sudeći skupljao je informacije o terenu. Toliko su ga često viđali da su ga prozvali šumskim čovjekom! – ispričao je jedan od učesnika potrage za Blic.

Upravo taj višemjesečni boravak u šumi bio je značajan za pakleni plan Malčanskog berberina, jer, osim što se upoznavao sa terenom, imao je dovoljno vremena da pripremi potencijalna skrovišta.

– Sumnja se zbog toga da je napravio mjesta gdje će se skrivati. Kažu da je izuzetno inteligentna osoba, još kada se uzme u obzir priprema, jasno je zašto policija ne može tek tako da ga locira. Zanimljivo je da tokom tog boravka u šumi uopšte nije odlazio u prodavnicu po namirnice, već se snalazio u prirodi – objasnio je sagovornik.

Tezu da je Malčanski berberin duži vremenski period pripremao teren potvrđuju i tragovi koje je policija pronašla tokom proteklih dana potrage. Tako je najprije pronađena zemunica na oko 150 metara od Malčanske petlje, a u njoj, osim djevojčicinih stvari i slatkiša, nađena je i vreća za spavanje.

Jedan mještanin takođe je prijavio da mu je između 15. i 17. decembra ukradeno 240 kilograma sušenog mesa iz vikendice kod malčanske petlje. Svijetlo sumnje odmah je palo na Malčanskog berberina jer se pretpostavlja da je ostavljao zalihe hrane duž putanje kojom bježi od policije.

Da mu krađe nisu strane potvrdili su mještani knjaževačkog kraja, rekavši da je prije nekoliko dana na seoskom groblju održan parastos, a da je već sutradan sva hrana nestala. Kako je ovdje riječ o malim mjestima, gdje se svi poznaju, odmah je bilo jasno da je to maslo nekoga sa strane.

I napuštena kuća u kojoj su policajci pronašli Monikinu isječenu kosu, čiji je vlasnik Berberinov rođak, bila mu je poznata od ranije, a znao je i da u njoj, ali i okolini, ne boravi niko.

– Znao je da u toj kući nema komšiluka i da u kućama koje se nalaze okolo ljudi samo periodično dolaze. Ovo je veliko selo, ali raštrkano, tu ga danima niko ne bi primjetio – kaže izvor Blica.

Mjesecima u kojima se kretao u šumama, monstrum je utvrđivao i u kojim kućama po selima niko ne boravi. Dobro je znao kuda da bježi i gdje će moći da se sakrije…

Dvije najveće greške koje je napravio bile su glavni tragovi u potrazi: u jednom dijelu puta od Malče ka Knjaževcu sa djevojčicom je išao duž pruge, pa ga je jedan čovjek primjetio, a druga je bila kada je u selu Miljkovac jednom mještaninu zatražio flašu vode “jer mu se pokvario kamion”. Djevojčica je oba puta viđena sa njim.
Za Berberinom i Monikom tragalo je više od 600 ljudi. Na terenu su policajci, lovci, radio amateri, radnici niških firmi za obezbjeđenje, građani i dobrovoljci, ali i zabrinuti roditelji iz Beograda koji su organizovano krenuli ka svrljiškom kraju.

I devetog dana nastavljeno je češljanje terena, pretresene su sve kuće u selu Svrljiški Miljkovac, gdje je viđen sa djevojčicom 48 sati poslije otmice. Ponovo je pregledan i svaki objekat u Orešcu, gdje je u jednoj napuštenoj kući nađena i kosa male Monike. I svaki pedalj dvorišta, okolnih njiva, šuma… Helikopteri su u niskom letu nadgledali taj kraj, ali tada nije bilo traga koji bi ukazao gdje otmičar krije maloljetnicu. U potrazi su učestvovali i psi tragači.

Na inicijativu policije mještanima je sugerisano da pregledaju svoje kuće i vikendice. Prilikom pretresa vikendice mještanin Pasjače zatekao je Moniku K. i njenog otmičara koji je, ugledavši vlasnika vikendice, pobjegao kroz prozor. Tako je Monika K. konačno spasena i kolima Hitne pomoći prevezena u KBC Niš.

Malčanski berberin poznat je kao iskusan bjegunac. Prije nešto više od deset godina na gotovo isti način bježao je kroz šume od policije, nakon što je napastvovao djevojčicu.

Tada je pokazao umijeće da opstane u prirodi, čak i u ovako teškim uslovima kakvi su ovih dana, mada je policija tada bila u velikoj prednosti jer Berberin nije bio pripremljen za bijeg, pošto je zatečen u njivi kako napastvuje djevojčicu.

Monika K. nestala je 20. decembra na putu do škole. Roditelji su istog dana prijavili njen nestanak. Da je njen otmičar Malčanski berberin, saznalo se četvrtog dana potrage nakon niza dokaza do kojih je policija došla tokom istrage.

– Ne znam šta bih poručio roditeljima male Monike. I ne znam da li iko zna šta da im kaže – izjavio je za Blic Slobodan Jovanović iz Starih Ledinaca u danima potrage za malom Monikom.

Jovanović je otac djevojčice Marije, po kojoj je i zakon dobio ime, nakon što ju je 26. juna 2010, brutalno silovao i ubio Mladen Ogulinac, ranije osuđivan zbog seksualnih delikata. Poslije ubistva kćerke, koja u tom momentu nije imala ni osam godina, Jovanović je energiju usmjerio na to da se nikome, nikada i nigde više ne ponovi ono što je njegova porodica preživjela.

– Veliki broj onih koji su u registru pedofila su povratnici. Smatram da bi registar trebalo da bude javan. Važno je informisati građane o njima i objavljivanje registra smatram prevencijom zločina. Da ne bude još Malčanskih berberina. Želim samo da nijedan silovatelj povratnik ne sazna šta znači živeti na slobodi. Ako je jednom učinio, biće spreman kad-tad da to ponovi – kaže Jovanović.

Njegovu ćerkicu Mariju ubio je meštanin Mladen Ogulinac, ranije osuđivan zbog seksualnih delikata. Monstrum je prvo seksualno zlostavljao, potom ubio i ostavio u šipražju, stotinak metara od njene kuće. Nije dočekao kaznu za zločin, umro je dva mjeseca kasnije u pritvoru, i to na Svetog Iliju, kada je Marija trebalo da napuni osam godina. Monstruoznost zločina je šokirala cijelu Srbiju, ali i pokrenula pitanje o bezbjednosti djece, kao i preblagoj kaznenoj politici za pedofile i ostale seksualne prestupnike.

Izvor: Infomedia Balkan

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks