Krediti najveći privredni uspjeh vlasti: Srpska ove godine može da se zaduži oko milijardu KM, novih 40 miliona


Krediti najveći privredni uspjeh vlasti: Srpska ove godine može da se zaduži oko milijardu KM, novih 40 miliona

Srpska se zadužila za novih 40 miliona KM - Republika Srpska zadužila se u četvrtak emisijom dugoročnih obveznica za još 40 miliona maraka i to po kamati od šest odsto.

Srpska se zadužila upravo onoliko koliko je i planirala – za 40 miliona KM. Emisija je bila 100 odsto uspješna, jer je ukupna vrijednost pristiglih ponuda bila 53,7 miliona KM.

Važno je podsjetiti da se Srpska nedavno, trezorskim zapisima zadužila za 11 miliona maraka što je bilo za gotovo milion maraka više od planiranog zaduženja. Srpska se ovom šestomjesečnom aukcijom zadužila po kamatnoj stopi od četiri odsto.

Posljednje zaduženje RS u 2023. godini realizovano je emisijom šestomjesečnih trezorskih zapisa 26. decembra, a samo mjesec dana kasnije Vlada je krenula u nova zaduženja.

Narodna skupština RS usvojila je krajem prošle godine odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduženju u ovoj godini kojima je predviđeno da se Srpska ukupno u ovoj godini može zadužiti 1,28 milijardi KM.

Predviđeno je da se Srpska dugoročno može zadužiti maksimalno 951.700.000 KM, dok se kratkoročno može zadužiti do osam odsto redovnih prihoda ostvarenih u prethodnoj fiskalnoj godini, tako da kratkoročni dug u 2024. godini ne može biti veći od 337,85 miliona KM.

Piše: Bojana Ninković
Foto naslovna: Capital
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter