Kriza - Ustavni sud BiH: Odbijen dio Dodikovih uslova za kapitulaciju Zapada pred njim (Foto)


Kriza - Ustavni sud BiH: Odbijen dio Dodikovih uslova za kapitulaciju Zapada pred njim (Foto)

“Ustavni sud BiH prihvatio je zahtjev sudije i potpredsjednika Ustavnog suda BiH Zlatka Kneževića za odlazak u prijevremenu penziju, potvrđeno je za RTRS.

Istovremeno, odbijen je njegov zahtjev da se na dnevni red sjednice uvrsti rasprava o članu 39 Pravila o radu Ustavnog suda BiH, koji je ova pravosudna institucija obrisala, a koji je glasio da se sjednice ne mogu održavati bez plenuma, odnosno ako ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta FBiH i najmanje jedan sudija kojeg je izabrala Narodna skupština Republike Srpske.

Podjećamo, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda, a kojim se nalaže da se sve dalje odluke i propisi Ustavnog suda BiH neće primjenjivati na teritoriji Republike Srpske”, objavljeno je na sajtu RTRS-a, 13.07.o.g.

Vijest su prenijeli i brojni drugi mediji.

Na ovaj način je odbijen i dio Dodikovih uslova za kapitulaciju Zapada pred njim, jer je on, između ostalog, tražio povlačenje odluke Ustavnog suda upravo o članu 39.

To ukazuje da Zapad nema namjeru da se preda Dodiku i da će kriza da se nastavi još većom žestinom nego dosad.

Samo zasjedanje Ustavnog suda BiH kojem je prisustvovao i Zlatko Knežević, sudija iz RS, poraz je za Dodika, jer je od Kneževića zahtijevao da se povuče iz te institucije što on nije učinio.

Drugi, još veći poraz, jeste odbijanje njegovog zahtjeva za brisanjem člana 39. Pravilnika o radu suda.

Brisanjem tog člana, Ustavni sud je preduhitrio Dodika u njegovoj namjeri da izvrši potpunu blokadu te institucije od Nove godine, tako što ne bi izabrao drugog sudiju Ustavnog suda BiH iz RS, a što ne čini već sedam mjeseci (Miodrag Simović je otišao u penziju); S ranije najavljenim prijevremenim odlaskom Kneževića u penziju, Ustavni sud BiH ostao bi bez sudija iz Republike Srpske.

Ukoliko se pažljivo sagleda odluka Ustavnog suda BiH, dio koji se odnosi na neprisustvovanje trojice članova iz Federacije BiH, jasno je da ona nije uperena ni prtiv sudija srpske nacionalnosti, niti sudija hrvatske i bošnjačke nacionalnosti, jer omogućava Ustavnom sudu BiH da radi i bez, primjera radi, dvoje sudija Bošnjaka ili dvojice sudija Hrvata.

Važno je istaći da je Dodik prvi atakovao na Ustavni sud BiH, a ukidanje člana 39 je njihova reakcija, kako bi zaštitili instituciju od blokade; Defakto je Dodik iznudio reakciju Ustavnog suda BiH, a sve izvan toga su laži koje njegov Režim svakodnevno sije, kako bi se zaštitio on i njegovi lični interesi, a nikako interesi RS. (nastaviće se)

P.S.: Neplaćanje Vlade RS dobavljačima

"Nestro petrol" prestao je da toči gorivo brojnim institucijama RS, jer im nisu platili fakture već šest mjeseci.

Nestro je firma u vlasništvu ruske kompanije, a nisu jedini koji su ostali "kratkih rukava" u poslovanju sa Vladom RS.

Vlada RS i njene agencije već šest mjeseci ne plaćaju gotovo ništa dobavljačima, što svjedoči o ogromnom nedostatku novca u budžetu RS. 

Piše: Slobodan Vasković
Foto naslovna: Hercegovina info
Izvor: slobodanvaskovic.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter