Kruševljanin na čelu njemačke firme: BMW

Kruševljanin na čelu njemačke firme: BMW

Da srpska pamet i znanje lako sebi prokrče put do uspjeha, pokazuje i primjer Kruševljanina Milana Nedeljkovića, koji će od 1. oktobra biti član borda direktora, to jest upravnog odbora njemačkog automobilskog giganata.

Naime, rukovodstvo BMW odlučilo je da ovaj srpske gore list primi u top menadžment kompanije i da mu na upravljanje povjeri fabrike „Mini“ i „Rols-Rojs“ u Engleskoj, u kojima će biti rukovodilac proizvodnje.

Pedesetogodišnji Milan Nedeljković na novu funkciju dolazi s mjesta šefa BMW fabrika u Lajpcigu i Minhenu, a u bordu direktora naslijediće Olivera Zipsea, koji je mjesec dana bio izvršni direktor ove automobilske kompanije.

- Dijelimo isto razumevanje kulture liderstva, jasnu odgovornost i dosljedan fokus na budućnost - izjavio je Zipse prilikom imenovanja Nedeljkovića za njegovog nasljednika, prenio je njemački portal T-onlajn. 

Da se put do vrha u jednoj od najmoćnijih kompanija u oblasti automobilske industrije ne dešava preko noći, vidi se i po profesionalnom putu Milana Nedeljkovića, koji je, posle školovanja i završenog mašinstva u Ahenu i MIT u Americi, 1993. godine došao na praksu u BMW fabriku u Minhenu.

Poslije različitih zaduženja u fabrikama u Minhenu i Regenzburgu, Nedeljković je 2006. postao rukovodilac farbare u fabrici „Mini“ u Oksfordu i na toj poziciji je ostao do 2010, kada prelazi za šefa montaže u fabrici BMW u Lajpcigu. Od 2013. postaje generalni direktor fabrike u Lajpcigu, u kojoj je izgrađen električni BMW i3.

Od 2015. do 2018. bio je na čelu sjedišta BMW u Minhenu, a godinu dana je bio menadžer vrhunskog kvaliteta kompanije. Kao direktor proizvodnje, on će biti odgovoran za 31 BMW postrojenje širom svijeta.

Nedeljkovićev posao od 1. oktobra biće da nastavi proizvodnju automobila u fabrikama „Mini“ i „Rols-Rojs“ u Engleskoj, uprkos bregzitu.

- U Oksfordu će prvi električni „mini“ biti predstavljen u novembru, a čeka ga više od 40.000 potencijalnih kupaca. A onda Nedeljković mora fleksibilno da upravlja konstrukcijom benzina, električnih i hibridnih automobila u BMW fabrikama širom svijeta, zavisno od kretanja potražnje. Za četiri godine BMW želi da bude na tržištu sa 25 E modelima - prenosi portal T-onlajn.

Biografija Milana Nedeljkovića

gradio karijeru korak po korak

Rođen 1969. u Kruševcu

1988-1993. studirao mašinsko inženjerstvo na univerzitetu RWTH Ahen i na Institutu tehnologije Masačusets na Kembridžu u SAD

2000-2004 - doktorirao na Tehničkom univerzitetu u Minhenu

1993 - došao na praksu u BMW u Minhen

1994-1999 - obavljao funkcije planiranja u fabrikama za napredne tehnologije

1999-2006 - rukovodilac u fabrikama u Minhenu i Regenzburgu

2006-2010 - rukovodilac farbare u fabrici „Mini“ u Oksfordu

2010-2013 - rukovodilac montaže u fabrici u Lajpcigu

2013-2015 - generalni direktor fabrike u Lajpcigu

2015-2018 - generalni direktor fabrike u Minhenu

2018-2019 - viši potpredsjednik za kvalitet na nivou korporacije

1. oktobar 2019 - postaje član borda direktora za proizvodnju u BMW

Izvor: kurir.rs

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks