-Kumovska zgrada- bitnija od kulturne scene u Srpskoj? Kultura im treba samo kada žele da se promovišu


-Kumovska zgrada- bitnija od kulturne scene u Srpskoj? Kultura im treba samo kada žele da se promovišu

Nakon što splasne opravdana euforija nastala nakon što je Stevo Grabovac, pisac iz Broda sa banjalučkom adresom, osvojio ovogodišnju prestižnu NIN-ovu nagradu za najbolji roman izdat tokom prošle godine, ponovo ćemo se suočiti sa sumornom stvarnošću – da je kulturna scena u Srpskoj na samom izdisaju.

Za takav razvoj događaja svojski se potrudio vrh vlasti Srpske, na čelu sa Miloradom Dodikom, koji uprkos podršci koju je iskazao Grabovcu, ne čini ništa kako bi se sistematski pomogla kulturna scena, a susret sa dobitnikom NIN-ove nagrade prije svega koristio zarad lične promocije.

Sramne brojke

Kako drugačije objasniti podatak da su poslanici Narodne skupštine RS u novembru prošle godine usvojili budžet kojim je iznos za sufinansiranje projekata iz oblasti kulture za osam puta manji nego prethodnih godina. Od planiranih 1,2 miliona maraka, kulturnjacima će pripasti svega 150.000 KM. To su sredstva koja trebaju pokriti sve projekte i manifestacije iz oblasti izdavaštva, pozorišne umjetnosti, muzičkog i likovnog stvaralaštva u Republici Srpskoj tokom čitave 2024. godine.

Sa nivoa Bosne i Hercegovine, još skromniji iznos. Ministarstvo civilnih poslova BiH dodijelilo je 3,1 milion maraka za sufinansiranje projekata kulture za prošlu godinu, a na adresama u Srpskoj završila je tek 51.000 maraka.

Pomenuti iznos podijeljen je na 252 javne ustanove, udruženja, kulturno-umjetnička društva, ali i na medije i vjerske institucije. Samo dvije republičke ustanove kulture Republike Srpske dobile su sredstva iz ovog granta: Narodno pozorište Republike Srpske (36.000 KM za obnovu audio-video tehnike) i Kinoteka Republike Srpske (15.000 KM za Filmski kampus). Bez sredstava ostali su Narodna i univerzitetska biblioteka RS, Muzej Republike Srpske, Muzej savremene umjetnosti RS, Dječije pozorište RS, Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica RS, JU “Spomen-područje Donja Gradina” i Arheološki muzej “Rimski municipijum” u Skelanima…

Nije ih briga

Foto: Kultura u Srpskoj u posljednjih godinu dana uglavnom služi za unutarstranačke obračune

Predsjednik PDP-a i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Branislav Borenović u razgovoru za Gerilu kao glavnog krivca za situaciju u kojoj kulturnoj sceni u Srpskoj pripadaju samo “mrvice” vidi blok predvođen SNSD-om, a koji čini vlast na oba nivoa.

“Ništa iznenađujuće dobijati mrvice kad u Sarajevu sjedi ova ‘patriotska reprezentacija’. Za projekte koji će značiti čitavoj Republici Srpskoj i lokalnim zajednicama ih nije briga, ali ih zanima kada treba da se obezbijedi kupovina „kumovske zgrade“ za potrebe Uprave za indirektno oporezivanje za 100 miliona KM. Vidimo da je i budžetom Republike Srpske iznos za kulturu drastično smanjen. Jer, koga briga za
kulturu, za toliko sjajnih ljudi i organizacija koji nas na najbolji način predstavljaju, kada javno preduzeće koje nema konkurenciju na tržištu za reklamiranje daje 7 miliona KM firmi odbornika SNSD, a ti novci će završiti ko zna gdje. To je za njih kultura i model ponašanja”,
kaže Borenović.

On se potom osvrnuo na činjenicu da na čelu Ministarstva civilnih poslova BiH sjedi Dubravka Bošnjak, kadar, kako kaže SNSD-ove bratske partije, HDZ-a BiH.

“Na kraju, ako znamo da je Ministarstvo civilnih poslova BiH dodijelilo 3,1 miliona KM za sufinansiranje projekata kulture za prošlu godinu, od čega je za ustanove sa adresom u Srpskoj od pomenutog iznosa izdvojena samo 51.000 KM, ne treba da nas čudi što se snimaju, pišu, produciraju, promovišu filmovi, predstave, knjige koje Srbe predstavljaju kao monstrume, što su ustanove koje njeguju kulturu sjećanja drugih naroda vrlo dobro promovisana i u svijetu, dok za naše niko nije čuo i koja posluže, nažalost, da se jednom godišnje održe zapaljivi politički govori”, zaključio je naš sagovornik.

Doduše, zbog svega gore navedenog izostaje i reakcija kulturnih radnika i umjetnika u Republici Srpskoj. Koji ukoliko se i bune čine to neuobičajeno tiho “puštajući da institucije rade svoj posao” kao u slučaju zakona kojim je kriminalizovana kleveta. Kada bude usvojen zakon kojim će biti zabranjeno sarkastično pominjanje političara i stranaka na vlasti u toku predstava vjerovatno će biti kasno.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter