Lavrov - Rusija će se suprotstaviti američkoj intervenciji u Venecueli

Lavrov - Rusija će se suprotstaviti američkoj intervenciji u Venecueli

Ruski ministar je dodao da su se Rusija i Sjedinjene Američke Države dogovorile da nastave kontakte o Venecueli, iako su njihovi stavovi nespojivi

Ministar spoljnjih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je tokom telefonskog razgovora američki državni sekretar Majk Pompeo tražio da Rusija prekine sa podrškom predsjedniku Venecuele Nikolasu Maduru.

Lavrov je takođe nazvao neistinitim izjave Sjedinjenih Američkih Država o ulozi Rusije u situaciji u Venecueli.

„Ako se navede sve ono što zvanični predstavnici američke administracije govore o Venecueli, onda možete beskrajno postavljati pitanja i na sva ova pitanja će odgovor po pravilu biti, diplomatski rečeno, neistina“, naglasio je Lavrov.

Komentarišući moguću vojnu intervenciju Vašingtona u Venecueli, Lavrov je istakao da će Rusija formirati grupu zemalja za suprotstavljanje toj zamisli, a ona se već formira u Ujedinjenim nacijama.

„Stav će biti vrlo jednostavan. Mi ćemo mobilisati grupu država koje, poput nas, poštuju Povelju Ujedinjenih nacija, da se suprotstave takvim planovima. Takva grupa se formira u Ujedinjenim nacijama i nadam se da će dobiti ozbiljnu podršku u organizaciji“.

Lavrov je dodao da je tokom telefonskog razgovora sa američkim državnim sekretarom pozvao da se ne vraća na Monroovu doktrinu, da je to nepoštovanje Venecuele.

„Odgovorio sam mu, na osnovu našeg principijelnog stava, da se mi nikada ne miješamo u tuđe poslove i pozivamo i druge da učine to isto“, rekao je on novinarima, prenosi Sputnjik.

Ruski ministar je dodao da su se Rusija i Sjedinjene Američke Države dogovorile da nastave kontakte o Venecueli, iako su njihovi stavovi nespojivi.


Izvor: Sputnjik