Lažno obećanje premijera Radovana Viškovića: Gdje su uniforme za policiju Republike Srpske?


Lažno obećanje premijera Radovana Viškovića: Gdje su uniforme za policiju Republike Srpske?

Od decembra 2020. godine pratimo lažno obećanje premijera Radovana Viškovića o nabavci policijskih uniformi, a sudeći po usvojenom prijedlogu budžeta upitna je i naredna godina. Uz to slijedi vraćanje stotinu Škoda oktavija iznajmljenih na četiri godine, zbog čega Viškoviću i Lukaču sleduje prijava Tužilaštvu BiH.

“Neće naši policajci hodati goli ni bosi kao što nisu ni do sada, i o tome vodimo računa. Ova Vlada je u svom mandatu izdvojila sigurno najviše za pripadnike MUP-a od objekata, nabavke materijalno-tehničkih sredstava, uslova za rad i slično”, rekao je premijer Višković tokom poslaničke rasprave u Narodnoj skupštini o Prijedlogu budžeta Republike Srpske za 2021. godinu u iznosu od 3,795 milijardi KM.

Decembra 2020. godine Radovan Višković je "kao čovjek i kao premijer" obećao hitnu nabavku uniformi za policiju, nakon kritika kako sporna nabavka uveliko kasni i da policajci ozbiljno tavore sa službenom odjećom i obućom - koja je davno trebala biti zamijenjena. Pride, narodni poslanici ukazivali su kako policiji desetak godina nije obezbjeđen zdravstveni pregled, pa loše uslove rada i brojne druge nagomilane probleme. 

Izdvajao je Višković milione za kupovinu konja iz Njemačke, izgradnje štala i poligona za treninge konja, kao i za nebrojeno drugih hirova ili lopovija ministra Dragana Lukača, a za uniforme nije bilo novca - šta je potonje postalo činjenicom. Hajde što je slagao za tada predmetnu 2021. godinu, nego obećanje nije ispunio ni evo već okončane tekuće godine. Toliko da je šira javnost na ove laži premijera već zaboravila.

Vjerujem da je najava obnavljanja mandata Radovana Viškovića posebno "obradovala" policice, koji ne "hodaju goli i bosi", ali po stanju uniformi sve više poprimaju izgled prosijaka. No, ključno pitanje glasi: je li nabavka uniformi predviđena nedavno usvojenim budžetom za 2023. godinu? Pošto takvo izdvajanje nisam upratio proizilazi da Viškovićeve laži ulaze u treću godinu, nakon što se u parlamentu pravdao zbog kašnjenja nabavke koja je godinu ranije po zakonu i nižim propisima morala biti realizovana.

Kad smo već kod javnih nabavki MUP-a Viškoviću valja razriješiti i problem vraćanja vozila iznajmljenih na četiri godine, a za pola godine ističe taj "genijalni plan" njegove vlade opisan tekstom MEGA AFERA: Koliki je Viškovićev tal od "iznajmljivanja" 102 Škode-oktavije?!. Sarajevska firma "Porsche leasing"  već traži kupca za vozila čiji povratak shodno ugovoru očekuje i računa na nekih DVA MILIONA maraka dodatne zarade. Neće im biti problem isplatiti Viškovićev i Lukačev dio tala.

Moram podsjetiti da smo 102 vozila po tadašnjim cijenama u trajno vlasništvo mogli kupiti za 4,6 miliona maraka, sve sa PDV-om i bez traženja popusta na količinu. Umjesto toga lopovi Višković i Lukač iznajmili su vozila za nevjerovatnih 5,7 miliona maraka (sa PDV). Nakon prodaje vraćenih vozila "Porsche leasing" Sarajevo moći će se pohvaliti najskuplje prodanim škodama u istoriji tog brenda. Bukvalno dvostruko više od cijena koje sam prezentovao u tekstu sa gornjeg linka. 

Novo pitanje za Viškovića jeste: gdje planira nabaviti novih stotinu vozila kada ova vrati sedinom naredne godine? Iliti, odakle će izvući pet-šest miliona za kupovinu drugih vozila neophodnih za funkcionisanje policije? Neće me začuditi ukoliko kupi ista (prethodno iznajmljena) vozila i to sa opetovanim naduvavanjem cijena. Bitanga je to davno prokazana!

Moram podsjetiti javnost da sam svojevremeno zatražio uvid u dokumentaciju ove "nabavke" i tako sam u posjedu dokaza počinjenog kriminala. Taman da to iskoristim za podnošenje prijave Tužilaštvu BiH zbog ovog krajnje bezobraznog organizovanog kriminala. Protiv Viškovića, Lukača i njihovih sarajevskih kompanjona! Pobogu, nisam tek tako Viškoviću obećao da će zapamtiti dan kad se onako bezobrazno ponio u našem nedavnom incidentu ispred zgrade vlade. Moja malenkost ne daje lažna obećanja poput ovog "Lukačevog konjušara".

Piše: Borislav Radovanović
Izvor: radovanovicborislav.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter