Lociran Dodikov ekspert za Srebrenicu (Video)

Lociran Dodikov ekspert za Srebrenicu (Video)

Tužilaštvo traga za Stefanom Karganovićem direktorom NVO ''Istorijski projekat Srebrenica''. Otkrili su koje državljanstvo ima, što nije nikakava novina. Nevladin sektor i opozicija tvrde da je samo jedan cilj u ovom slučaju – zastara predmeta! 

Okružno javno tužilaštvo zatražilo je pomoć od pravosudnih organa SAD-a kako bi Stefan Karganović bio priveden pred lice pravde. Zanimljivo je da se pravosudni sistem Srpske aktivirao baš u vrijeme kada je na pragu zastara predmeta, pa je vrlo izvjesno da osumnjičeni direktor NVO ''Istorijski projekat Srebrenica'' neće nit biti priveden pred lice pravde. "Tužilaštvo je s ciljem ispitivanja osumnjičenog uputilo 15.05.2020. godine, zamolnicu za pružanje međunarodne pravne pomoći pravosudnim organima SAD-a, s obzirom da je Stefan Karganović prema do sada raspoloživim informacijama državljanin SAD-a", navedeno je u saopštenju Okružnog tužilaštva. 

Stefan Karganović uspješno je izvukao od vlasti Republike Srpske 2 miliona maraka za ''Istorijsku projekat Srebrenica''. Još uspješnije je pronašao način da izbjegne plaćanje poreze i doprinosa, čime je oštetio budžet za 100.000 maraka. A najuspješnije, za sada, izbjegava da padne u pravosudne ruke zbog počinjenog krivičnog djela. Već šest godina zavarava organe gonjenja koji ne mogu ili ne žele da mu uđu u trag. Opozicionari kažu da je igra jasna. "Oni su znali gdje je Karganović svih prethodnih godina. Osnovni cilj je da dođe do zastare predmeta i da on nikada ne odgovora za to što je opustošio budžet i to ne bi mogao da uradi da nije imao podršku vlasti u RS, prevenstveno SNSD-a. Vjerovatno će to završtiti tako što će slučaj dobiti pravosudnu zastaru i neće odgovarati za ono što nije učinio, godinama se kao nije mogao pronaći. Čitav predmet je razvlačen godina", rekao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.  

Stefan Karganović je jedan od koautora knjige "Rušenje RS", u kojoj su, kao "strani plaćenici", označene pojedine nevladine organizacije, udruženja, novinari i javne ličnosti. Na Karganovićevoj crnoj listi bio je i Transparensi internešnel BIH. Tužili su Karganovića za klevetu. "Sve ovo vrijeme od kako je pokrenut postupak protiv njega on je bio u Srbiji društveno -politički aktivan, izdavao je određene publikacije, čak se javljao i u medijima i znalo se da je u Srbiji i ako se htjelo da se on dovede u BIH i da odgovara za ono za šta se tereti to se moglo i uraditi. Cilj je bio da dođe do zastare i da nikada ne odgovara", rekla je Ivana Korajlić, Transparensi internešnel BIH.

Zajedno sa Karganovićem potpisnik publikacije o Srebrenici je i Ljubiša Simić koji se, iako, ljekar opšte prakse, predstavljao kao forenzičar. Prema našim saznanjima, Simić je putovao u SAD, gdje se nalazi  njegov prijatelj i saradnik Stefan Karganović. Iz Tužilaštva su nam potvrdili da su obavljene određene provjere i za Ljubišu Simića. Koje i šta to tačno znači, nisu odgovorili jer je predmet u fazi istrage i zbog toga ne mogu otkrivati više detalja.

VIDEO:


Izvor: rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks