Lopare - Sajam domaćih proizvoda

Lopare - Sajam domaćih proizvoda

Kupovinom domaćih proizvoda pomažemo razvoj nacionalne ekonomije, poručio je u Loparama otvarajući sajam „Domaćih proizvoda i kućne radinosti" Ministar spoljne trgovine u Savjetu ministara BiH Mirko Šarović.

Sajam se održava u porti hrama Pokrova Presvete Bogorodice u okviru Osmih „Dana dijaspore".

Šarović je istakao da u posljednjih nekoliko godina ministarstvo pomaže opštinu Lopare da istraju u ovoj manifestaciji koja je vrlo važna za cijeli ovaj kraj da podstiče domaću proizvodnju.

On je dodao da je opština Lopare primjer kako se postiže saradnja sa dijasporom, te da njeguje manifestaciju „Dani dijaspore" u okviru koje se i održava sajam.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić izrazio je zadovoljstvo, a sajam nazvao narodnim saborom, te napomenuo da je danas prilika da se druže Majevičani sa zemljacima iz dijaspore koji su u rodnom kraju.

-U okviru Dana dijaspore juče je održan privredni forum gdje se razgovaralo sa ljudima iz dijaspore šta i kako treba učiniti da što više njih ulaže u rodni kraj- rekao je Savić.

On je podsjetio da je saradnja sa dijasporom u ovoj majevičkoj opštini dala odlične rezultate.

Savić se osvrnuo i na korist sajma po lokalnu zajednicu.

-Kada smo počeli sa sajmom, nismo imali nijedan brendiran proizvod, a danas imamo prepoznatljive majevičke voćne rakije iz Destilerije „Epoha" koja ima četiri brenda. U toku su aktivnosti da se zaštiti majevički sir, rekao je Savić.

Ovogodišnji sajam „Domaćih proizvoda i kućne radinosti" okupio je 56 izlagača a prisutan je veliki broj građana Lopare kao i ljudi iz dijaspore.


Izvor: rtvbn.com