Mađioničari za volanom: Prosečna plata u Bosni ode na zimsku opremu

Mađioničari za volanom: Prosečna plata u Bosni ode na zimsku opremu

Zimsko računanje vremena u Srbiji i BiH je isto, ali to ne važi u saobraćaju. Naime, u Srbiji je zimska oprema obavezna od prvog, a u Bosni od 15. novembra.

Sve ostalo je gotovo isto. Potpuna priprema automobila za šestomesečne zimske uslove vožnje iznosi toliko da mnoge već mesecima ranije zaboli glava.

Prodavci pneumatika zadovoljno trljaju ruke, vulkanizeri ne stižu da zadovolje prohteve tržišta, a ništa lošije ne prolaze trgovci ni sa prodajom antifriza, filtera za ulje i gorivo, pa čak i akumulatora.

Kazna 40 KM

Građani su uglavnom ozbiljno shvatili ovu zakonsku obavezu. Iako je materijalna situacija za mnoge na ivici pucanja, retko ko se odluči da prepolovi troškove kupujući samo dve gume, jer zna da bi ga to kasnije moglo skupo koštati. Na tako nešto se odlučuju uglavnom oni koji automobil koriste veeoma retko, u slučaju hitne potrebe, ali i tada rizikuju kaznu od 40 KM.

 Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

U pokušaju da smanje troškove vozači ne žale truda i vremena u potrazi za povoljnijom ponudom, makar za par maraka. Pri tome ne gledaju ko je prozvođač, jer im nije mnogo stalo do opšteprihvaćenog aksioma da ako ne znaš šta je dobro - onda znaš šta je skupo. I tu nema promašaja.

Mi ćemo uzeti u obzir prosečne cene kako bismo izračunali koliko nas košta sigurnost na putevima prekrivenim poledicom i snegom.

Izbor guma

Na prvom mestu su, naravno, gume, za koje treba, sa ugradnjom, dati ukupno 400 KM. U cilju kasnije uštede veći broj građana se odlučuje na M+S gume, koje su dobre za blato i sneg, ali nastavljaju da ih koriste i leti.

Minus takve odluke je što se vek guma skraćuje, pa se nove moraju uzimati svake druge godine. Naravno, sve opet zavisi od toga koliku kilometražu prelazite i da li ste „pupčanom vrpcom“ vezani za svoj automobil.

Možda je najbolje rešenje uzeti nove pneumatike koji su se pojavili na tržištu, a koji ne gube na karakteristikama tokom vožnje u svim uslovima. Cena jeste veća, ali ipak sveukupno manja nego kada kupujete posebno nove zimske i letnje gume.

 Foto: V. Živojinović/RAS Srbija

Veoma bitna je i tačka mržnjenja antifriza, tečnosti u sistemu za hlađenje, koja ne bi smela biti iznad -25 stepeni. Pored antifriza, tu su i tečnost za pranje vetrobrana, filteri za ulje, gorivo i vazduh, što bi, bez novih lanaca, iz džepa moglo da vam izbije dodatnih 230 KM.

Motorno ulje se na niskim temperaturama zgušnjava, pa treba koristiti ulja manjeg viskoziteta.

Luksuz i potreba

Idealno bi bilo da imate garažu i da vam je aukumulator nešto noviji. Ako to nije slučaj, trošak skače sa dodatnih 100 KM, što ukupnu cifru potrebnu za sigurnu vožnju penje na 730 maraka! Preostalih 100 maraka do visine prosečne plate potrošićete na gorivo.

Kažu da je automobil nekada bio luksuz, a da je danas potreba. Ova fraza vredi samo za one kojima je plata mnogo veća od prosečne, jer svi ostali moraju da razmisle o uzimanju pozajmice, ako ne žele da ugroze sebe i druge u saobraćaju.

Nabavka zimnice je prošla, klanje zimina (svinja) kreće, a ako još morate da registrujete automobil ovih dana zaista ste pravi čarobnjak i najmanje što zaslužujete je mesto ministra finansija u bilo kojoj vladi.

 

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Izvor: Blic