Mafija raseljava narod iz Republike Srpske: Mještani Bistrice tijelima pokušavaju da zaštite svoje njive (Foto)


Mafija raseljava narod iz Republike Srpske: Mještani Bistrice tijelima pokušavaju da zaštite svoje njive (Foto)

Nekoliko mještana sela Bistrica kod Prijedora od jutros sjede na rubu desetine metara visoke litice ispod koje bageri iskopavaju ugalj iz nelegalno otvorenog rudnika za koji je nakon više od pola godine dozvole dobila firma “Drvo-export” iz Teslića.

Pričaju da su došli da odbrane svoje njive koje se zbog agresivnog iskopavanja obrušavaju niz provaliju.

Mještani ovog sela, koji se punih godinu dana bore protiv nezakonitog otvaranja rudnika lignita iza kojeg stoji “Drvo-export” u vlasništvu SNSD-ovog odbornika Srđana Klječanina Rufija, ali do sada nijedna institucija nije imala snage da zaštiti mještane i vlasnike zemljišta.

Vlasnicima zemljišta zbog iskopavanja na mjestu gdje je otvoren rudnik, na oko 200 metara od prvih kuća, već su propali dunumi zemlje.

Jedna od mještanki, Radmila Zrnić, kaže da je njena porodica već izgubila dva od devet dunuma zemlje, koja se obrušila usljed iskopavanja uglja.

“Kopaju zemlju i potkopavaju uzbrdicu na kojoj su naše njive. Onda zemljom zatrpavaju rupu koju otvore i sve se pomjera i obrušava. Od jutros sjedim na rubu svog posjeda. Otvorila se nova pukotina na parceli i samo je pitanje kada će pasti i to. Bilo je devet dunuma u vlasništvu moje porodice, a dva su otišla. Od jutros smo došli ovdje i sjedimo, a pozvala sam sigurno 50 brojeva tražeći informaciju kome da se obratimo za pomoć. Koliko vidimo, nema nikoga ko bi zaštitio građane“, kaže Zrnićka.

Država ćuti i daje dozvole

Zoran Ninić iz Bistrice koji se već godinu dana bori protiv otvaranja rudnika kaže da nikakvih informacija nemaju niti bilo ko hoće da im pomogne.

“Kada se obratimo ovima koji upravljaju rudnikom kažu nam da se obratimo institucijama. Kada to učinimo, institucije ćute i ne žele da nam pomognu. Nema poštovanja bilo kakvih normi, a u rudniku nam govore da im je rad omogućila država“, kaže Ninić.

Podsjetimo, od marta prošle godine traje drama oko nezakonitog otvaranja rudnika u ovom selu na Kozari. Bageri su se samo pojavili jednog dana i počeli da kopaju, a da za to nisu imali nijednu dozvolu.

Čak se u prvih dva mjeseca nije ni znalo ko stoji iza radova.

Kasnije je utvrđeno da se radi o “Drvo-exportu”, iza kojeg stoji Klječanin koji nije htio da nam potvrdi da je on vlasnik ove firme, iako se u njeno ime pojavio na licitaciji za prodaju 56 dunuma zemljišta na Jahorini za koju bi trebalo u narednih mjesec dana da iskešira preko 41 milion maraka.

On je dozvole za otvaranje rudnika dobio naknadno, kada se ugalj već odavno počeo izvoziti u Srbiju, a ekološku dozvolu nisu ni dobili zbog čega ih je Centar za životnu sredinu i tužio.

Tužba je podnesena protiv koncesionara, Grada Prijedora i Republike Srpske zbog aktivnosti vezanih za otvaranje rudnika uglja lignita na području njihove mjesne zajednice.

Tužba je podnesena radi otklanjanja opasnosti od štete, utvrđivanja povrede prava ličnosti i naknade nematerijalne štete koju mještani trpe.

Foto: Capital

Foto: Capital

Foto: Capital

Foto: Capital

Foto: Capital

Piše: A. Pisarević
Izvor: capital.ba

Bistrica, mještani iznad provalije (Foto/Video)

U Bistrici iskopavanje uglja lignita uveliko, mjesecima, i pored protivljenja mještana tog prijedorskog sela, traje. Bistričani su ranije upozoravali da su preskočene procedure prilokom davanja dozvola za otvaranje rudnika. Danas čekaju da sa svojih imanja upadnu u provaliju.

Iz ovog prijedorskog sela poslali su fotografije uz tvrdnje kako se uskoro može desiti da njihova imanja budu potkopoana i urušena u kop ispod privatnih posjeda. Ugalj u Bistrici kopa firma Drvo-export u vlasništvu odbornika SNSD iz Teslića, Srđana Klječanina Rufija. Klječanin je nedavno tvrdio kako je on samo predstavnik firme. Ta firma je inače prije nekoliko dana postala vlasnik vrijednog zemljišta na Jahorini uz najavu izgradnje hotelskih kompleksa vrijednih pola milijarde maraka.

Gerila info je o otvaranju rudnika u Bistrici objavila film “Bistrica od Lignita” i novembru prošle godine. Tada smo objavili informacije o povezanosti pojedinaca koji su bliski vlastima u Srbiji sa rudnikom u Bistrici.

Koncesiju je, uprkos upozorenju da se u posao ušlo mimo propisa i bez potrebnih dozvola, dobilo preduzeće Drvo-export iz Teslića.

Iz tog preduzeća nikada nisu odgovorili na pitanja Gerila info u vezi njihovih aktivnosti, namjera i posjedovanja potrebnih dozvola u vezi sa Bistricom.

Za neke medije su ranije rekli kako sve aktivnosti provode u skladu sa zakonom.

Foto: Kopanje uglja u Bistrici

Na koji način su u kopanje u Bistrici, ali i Bukovoj Kosi uključeni pojedinci iz Srbije i da li je posao dogovoren na liniji Dodik-Vučić samo su neka od pitanja. Iz kabineta predsjednika Srbije kao ni iz kabineta Milorada Dodika nikada nismo dobili odgovore na upućena pitanja u vezi sa ovim poslom.

Ugalj iz Bistrice, inače, odvozi se u Srbiju.

U posao su uključene kompanije Inkop Ćuprija i Bowex iz Raške.

Ove firme dovode se u vezu sa Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radojičićem, Srbima sa Kosova i Metohije a koji važe za neke od najmoćnijih ljudi povezanih sa SNS Aleksandra Vučića i Srpskom listom sa Kosova.

Obojica su na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država.

Ministar Petar Đokić, od prije nekoliko dana takođe član iste crne liste, nije pristao da na temu uglja govori za Gerila info.

 

Foto naslovna: Capital
Video: Gerila Portal
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter