Majstori -Zaštitnici imovine RS- se izborili da RiTE -Ugljevik- sve dok radi mora slovencima isporučivati struju


Majstori -Zaštitnici imovine RS- se izborili da RiTE -Ugljevik- sve dok radi mora slovencima isporučivati struju

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić pohvalio je kao izuzetno važan konačan sporazum o načinu izvršenja arbitražne odluke, kojim je usaglašeno da Rudnik i termoelektrana /RiTE/ “Ugljevik” sve dok bude radila isporučuje Sloveniji jednu trećinu proizvedene električne energije, kao i isplata finansijske obaveze od 67 miliona evra.

“Bićemo u stanju da izvršimo svoju obavezu iz arbitražne odluke”, rekao je Đokić, te zahvalio svim učesnicima dogovora i izrazio nadu da će i preostala otvorena pitanja, kojih ima nekoliko, isto biti sporazumom riješena na najbolji mogući način.

Đokić je danas u Ugljeviku prisustvovao potpisivanju tri ugovora između “Elektrogospodarstva Slovenije”, Holdinga “Slovenske elektrane” i RiTE “Ugljevik” povodom arbitražnog spora koji je trajao duže od 15 godina, a odluka je postala pravosnažna prošle godine.

“Vlada Republike Srpske je zajedno sa matičnim preduzećem `Elektroprivreda` i zavisnim preduzećem RiTE `Ugljevik` vrlo odgovorno pristupila razumijevanju sadržaja arbitražne odluke i bila u punoj koordinaciji o vođenju pregovora RiTE i `Elektrogospodarstva Slovenije`, uz razumijevanje za obje strane”, ocijenio je Đokić.

Kao važno je naveo da više ne postoji zabrinutost za dalje funkcionisanje RiTE, što je i bio najvažniji cilj, te ukazao na razumijevanje u sistemu “Elektroprivrede” i principe solidarnosti dok se odluka bude izvršavala.

Generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović rekao je novinarima da će trećina električne energije iz RiTE biti isporučena slovenačkoj strani po cijeni koja je bliska cijeni koju plaća matično preduzeće, svakako ne tržišna.

Prema njegovim riječima, presuđenih 67 miliona evra platiće iz svojih sredstava “Elektriprivreda Republike Srpske” u 14 polugodišnjih rata, sa kamatnom stopom od jedan odsto.

“Postoje još neka potraživanja slovenačke strane i o tome će teći razgovori, ali mislim da smo riješili više od 90 odsto problema i stvorili uslove da radimo na nekim zajedničkim projektima u Republici Srpskoj u budućnosti”, naveo je Petrović.

On je dodao da je saradnja sa Slovenijom i do sada bila dobra, jer su oni među većim kupcima struje iz “Elektroprivrede Republike Srpske”.

“Omogućili smo da RiTE `Ugljevik` nesmetano radi u budućnosti, da Ugljevik dobija koncesionu naknadu od pet miliona maraka godišnje, da radnici, dobavljači i izvođači radova imaju budućnost i da zadrže radna mjesta”, naveo je Petrović.

Prema njegovim riječima, Vlada Republike Srpske nije problem prefakturisala građanima kroz cijenu struje, nego se odrekla dijela dividende iz “Elektroprivrede” nauštrb toga da građani ne osjete ovaj finansijski problem.

Vršilac dužnosti direktora RiTE “Ugljevik” Diko Cvijetinović rekao je da je potpisivanje ugovora sa slovenačkom stranom veliki dan za ovo preduzeće, čime je riješen spor koji je trajao više od 15 godina.

“Sada smo sigurni da nastavak rada RiTE neće biti pod znakom pitanja, a ima razumijevanja obje strane da se saradnja i unaprijedi”, ocijenio je Cvijetinović.

Generalni direktor Holdinga “Slovenske elektrane” Tomaž Štokelj zahvalio je za lijep prijem i za konstruktivnu saradnju, istakavši da je posebno radostan što će poslije 30 godina krenuti isporuka električne energije.

“Osim toga, dogovorili smo plaćanje glavnice, obaveze koja proističe iz arbitražne odluke u visini 67 miliona evra u skladu sa odlukom tribunala u Beogradu. Vjerujem da ćemo sa takvom pozitivnom saradnjom u sljedećim mjesecima riješiti i ostala otvorena pitanja, kao i da ćemo graditi poslovnu saradnju”, rekao je Štokelj. 

Foto naslovna: SRNA
Izvor: SRNA/capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter