Majstorski! Prodali Fondu zdravstvenog osiguranja Srpske poslovni prostor koji nije njihovo vlasništvo?


Majstorski! Prodali Fondu zdravstvenog osiguranja Srpske poslovni prostor koji nije njihovo vlasništvo?

Podignuta optužnica protiv Sladomira Đurića, vlasnika firme “Respekt plus” iz Banjaluke, kao i još jedne osobe. Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci podiglo je optužnicu protiv  Sladomira Đurića, generalnog direktora “Autoprevoza”i vlasnika firme “Respekt plus” d.o.o. iz Banjaluke i Srđana Šućura zbog milionske prevare u kojoj je oštećen Fond zdravstvenog osiguranja RS, saznaje Gerila.

Dvojac se tereti za krivična djela prevare, pranja novca i falsifikovanja službenih isprava. Za ova krivična djela, svako pojedinačno zaprijećene su zatvorske kazne.

U konkretnom slučaju, prema navodima optužnice, Đurić i saučesnik su pod izgovorom da prodaju poslovni prostor u Trebinju, od Fonda naplatiti 1,7 miliona maraka.

Fond je na kraju ostao i bez milionskog iznos i bez poslovnog prostora.

Prema izvorima Gerile, sve je počelo kada je Slavko Z. poslovni prostor u Trebinju ponudio direktorki filijale Fonda zdravstvenog osiguranja u ovom gradu Valeriji Lekić. Ubrzo mu se obratila osoba pod nadimkom Slađo i saopštio Slavki Z. da neće on moći prodati prostor Fondu, već da ga proda prvo njemu, pa će ga on (Đurić) prodati Fondu. Svjedok je izjavio da je ubrzo dobio informaciju kako je Slađo ustvari Sladomir Đurić, a koji mu je predstavljen kao o privredniku iz Banjaluke koji poseduje više preduzeća, te da je ozbiljan poslovni čovjek.

Đurić i Šućura terete se da su krivična djela izvršili kao saizvršioci i to u periodu od 2015. do 11. novembra 2019. godine, te lažnim prikazivanjem činjenica prvo doveli u zabludu direktora privrednog društva iz Zvornika da im proda poslovni prostor u vlasništvu u Trebinju.

– Zatim i da omogući upis vlasništva na tom prostoru na ime Šućura iako navedeni poslovni prostor nisu platili. Nakon toga su taj isti prostor prodali Fondu zdravstvenog osiguranja RS, a notaru koji je ovjerio Ugovor o navedenoj kupoprodaji su naknadno priložili falsifikovanu potvrdu da su platili ranijem vlasniku, privrednom društvu iz Zvornika – objasnio je izvor Gerile.

Ova potvrda je bila uslov punovažnosti ugovora zaključenog sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS, da bi upotrebom navedenog ugovora pokrenuli sudske postupke po osnovu kojih su sa računa Fonda zdravstvenog osiguranja RS na račun Šućura naplatili 1.755.238 maraka, a istim dalje raspolagali.

– Osumnjičeni su na ovaj način oštetili privredno društvo iz Zvornika za iznos od 865.252 KM i Fond zdravstvenog osiguranja RS za iznos od 1.755.238,63 KM, a pribavili protivpravnu imovinsku korist firmi i drugoprijavljenom – pojasnili su u policiji.

Izvor Gerile je pojasnio da su Đurić i Šućura pokrenuli sudske postupke i naplatili 1,75 miliona maraka koje su uplaćene na račun Šućura.

Zatim su sa tog računa Đurić i Šućura na osnovu više fiktivnih ugovora o pozajmicama vršili transakije sa navedenim novčanim iznosom, kojima su na kraju obavili prenos 1.265.000 miliona maraka sa računa Đurića na račun firme „Respekt plus“, a čiji je on i osnivač i vlasnik.

Zanimljivo je da prema pisanju portala Capital „Autoprevoz“, čiji je Đurić generalni direktor, uz pomoć sudskih izvršitelja i policije treba preuzeti od Grada Banjaluka atraktivno zemljište Stare autobuske stanice koje se nalazi u samom centru.

Riječ je o zemljištu na atraktivnoj lokaciji na kojoj se trenutno nalazi parking, a oko kojeg se „Autoprevoz“ i Grad godinama spore.

Nakon što su sudovi odlučili u korist banjalučkog preduzeća, dogovor oko predaje mirnim putem između dvije strane nije postignut, zbog čega je „Autoprevoz“ zatražio od Okružnog privrednog suda u Banjaluci da pokrene izvršni postupak.

Sud je za 13. april ove godine zakazao sprovođenje prinudnog izvršenja.

„Izvršenje će provesti sudski izvršitelji ovog suda uz asistenciju sudske policije i policije“, navodi se u zaključku suda donesenom polovinom prošle sedmice koji je u posjedu CAPITAL-a.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter