Manjifiko priznaje da obmanjuje publiku, a da mu je u karijeri pomogao Rambo

Manjifiko priznaje da obmanjuje publiku, a da mu je u karijeri pomogao Rambo

Robert Pešut, muzičar iz Slovenije poznat pod pseudonimom Manjifiko, za Al Džaziru otkriva kako nastaju njegovi hitovi.

“Nemam muzičku školu, ja samo volim muziku. Radim na princip snalaženja i obmanjivanja, sitnih lažiranja i tako nastaje moja muzika”, kazao je Manjifiko.

Odrastao je na muzici Bitlsa, jugoslovenskim šlagerima i ponekom narodnjaku, a inspiraciju da krene u muzičke vode našao je osamdesetih u Paket aranžmanu.

“Rane osamdesete u jugoslovenskoj muzici najviše su uticale na moje muzičko razmišljanje”, rekao je muzičar iz Ljubljane.

Naveo je i da je 1989. godine krenuo profesionalno da se bavi muzikom ističući da je bio “previše mator za rokenrol”.

“Imao sam 24 godine. Moja generacija Saša Lošić, bio je sa 24 godine već matora zvijezda, a ja sam tada tek krenuo da se bavim muzikom”, prisjetio se popularni Slovenac.

Sa suprugom je osnovao bend U redu, izdali su ploču, a onda je Jugoslaviju zadesio rat i njegova muzička priča je tu stala.

“Bio sam izgubljen prilikom raspada Jugoslavije. Nisam mogao da razumijem zašto se to desilo. Nisam znao da li da bježim ili ostanem. I kako sam lijen, ostao sam i počeo sam da radim pod imenom Manjifiko. Nisam imao bend”, rekao je Manjifiko.

Naveo je i da je na početku solo karijere imao problem sa pjevanjem. Nije mu se dopadao vokal, pa mu je u pomoć pritekao kolega iz Crne Gore, Antonije Pušić alias Rambo Amadeus.

“Rekao sam mu da zvučim odvratno. On mi je odgovorio ‘Samo spusti do dubina, tamo na nižim frekvencijama ne dolazi do nepristojnih zvukova’. Tako sam i uradio”, priznaje Manjifiko.

Manjifiko je Rambu ustupio studio kada je kantautor iz Herceg Novog stvarao pjesmu “Euro-neuro” s kojom je Crnu Goru predstavljao na Evroviziji 2013. u Azerbejdžanu.

Svoje stvaralaštvo Manjifiko opisuje kao prepuno cinizma, duhovitosti, finoće i hoštapleraja upakovanih u ležernost i anarhiju, a sebe smatra muzičkim šarlatanom.

Ističe da prezire nacionalizam i da ga se plaši, a da su svi narodi iz bivše Jugoslavije nazadovali kada se država raspala.

“Sve bi ovo možda bila još bolja priča da smo znali da je održimo, ali nismo znali, niti smo bili vrijedni”, smatra umjetnik iz Ljubljane.

“Ovi novi naciolanizmi su za mene avet iz prošlosti koji nikad nisu smjeli da se dese”, ističe Manjifiko.


Izvor: Al Jazeera Balkans/CdM