Maradona je bio -u agoniji najmanje 12 sati- Bio bi živ da je bolje liječen


Maradona je bio -u agoniji najmanje 12 sati- Bio bi živ da je bolje liječen

Argentinski mediji javljaju da je istragom utvrđeno da bi Maradona imao „veće šanse za preživljavanje“ da je dobio „adekvatnu medicinsku pomoć“

Istraga povodom smrti Dijega Maradone pokazala je da se njegov medicinski tim tokom liječenja ponašao na "neprimjeren, manjkav i nepromišljen način".

Argentinska fudbalska legenda preminula je 25. novembra prošle godine, a odmah nakon njegove smrti pokrenuta je istraga.

Argentinski tužioci su zatražili sve medicinske izvještaje, pretresli kuću u kojoj je Maradona proveo posljednje dane, kao i ordinacije ljekara koji su brinuli o njemu poslije otpuštanja iz bolnice.

Maradona se dugi niz godina borio sa zavisnošću od alkohola i droga, a 20-ak dana prije smrti imao je i operaciju na mozgu.

Argentinski mediji javljaju da je istragom utvrđeno da bi Maradona imao „veće šanse za preživljavanje“ da je dobio „adekvatnu medicinsku pomoć“.

U izvještaju se kaže da je jedan od najboljih fudbalera svih vremena bio u „agoniji“ najmanje 12 sati prije smrti i da je briga koju je dobio „neadekvatna, nepotpuna i nepromišljena“.

Utvrđeno je da su njegovi ljekari „bili jasno svjesni da stanje može postati fatalno“, ali da su bili „ravnodušni prema situaciji i nisu promijenili pristup i da su, u osnovi, ispustili brigu o zdravlju pacijenta “.

Nakon operacije na mozgu, Maradonini ljekari su "zahtijevali" da ga puste iz bolnice i vrate u svoju kuću u Tigresu.

Međutim, istraga je pokazala da Maradona „u to vrijeme nije imao potpunu kontrolu nad svojim mentalnim sposobnostima“ i da zato „nije bio u stanju da donosi odluke u vezi sa svojim zdravljem i njegom“.

Kopija izvještaja do koje je došla Reuters stoji:

„Postupak zdravstvenog tima zaduženog za liječenje DAM-a (Dijego Armando Maradona) bio je neadekvatan, manjkav i nepromišljen.

Iznio je nedvosmislene znakove produženog mučnog perioda, pa zaključujemo da pacijent nije pravilno nadgledan od 00:30 sati, 25. novembra 2020.“

Izvor: vijesti.me

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter