Masovna sječa policijskih bandita u MUP Srpske ili međusobni obračun dvije kriminalizovane frakcije?


Masovna sječa policijskih bandita u MUP Srpske ili međusobni obračun dvije kriminalizovane frakcije?

NEMA ŽAŠTIĆENIH: Javno saslušanje "neorganizovanog" načelnika Mladena Marića. Nema potpunog razbijanja narko hobotnice i rasvjetljavanja brojnih mafijaških likvidacija dok je na čelu Uprave za organizovani i teški kriminal MUP RS ljigava pijandura Mladen Marić. Nastojim da već pripremljena masovna sječa policijskih bandita ne zaobiđe Lukačevog korisnog idiota Marića.

Polako ulazimo u izuzetno turbulentan period razbijanja balkanske narko mafije, a gdje je fokus na "prljavim" policajcima kao možda najopasnijoj kategoriji ove zločinačke bratije. Javnost će biti zaprepaštena dubinom i širinom čistki u redovima policije Republike Srpske iako je glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić ukazao na dati problem i najavio adekvatno reagovanje. 

Izuzev ministra Siniše Karana, koji je akter predstojećih akcija, vjerujte da nema pripadnika MUP-a koji se može nadati kakvoj zaštiti ili izbjegavanju odgovornosti. Nema zaštićenih! Nimalo lak zadatak obzirom na moć kriminalizovanih struktura policije, no i tu se preko hapšenja načelnika i bivšeg ministarskog zeta Nedeljka Lubure demonstriralo dokle "ruka pravde" može dosegnuti (vidi: KOSTREŠEVIĆ NOKAUTIRAO LUKAČA: Uhapšeni Lubura pod budnim okom ministra štitio "integritet" organizovanog kriminala).

Nedavna akcija hapšenja pet pripadnika policije opisana tekstom Ko su pohapšeni mafijaški policajci?! tek je "tehnička priprema" odlučnih udara na sve kriminalce pod krinkom policijske značke. Posebice na kolege ranije uhapšenog prijedorskog inspektora Dejana Jurišića koje su znale za pripremanje ubistva načelnika Radenka Bašića, te raznim radnjama SAUČESTVOVALE u tom zločinu. Sve povezano sa prethodnim saučesništvom u ubistvu svjedoka-saradnika Mihajla Stupara, kako sam to objasnio u desetinama tekstova.

Mjesecima pratim medijsko laičko pripisivanje "zasluga" za dosadašnje brojne akcije tužilaštva i policije pijanduri i notornom glupsonu Mladenu Mariću samo zato što je na čelu Uprave za organizovani i teški kriminal MUP RS. Zato startno moram podsjetiti da je ovu upravu i Upravu za terorizam i ekstremizam formirao ministar Dragan Lukač sa ciljem uspostavljanja potpune kontrole nad kriminalnim strukturama Republike Srpske.

Podsjećam i da je na čelo ovih uprava doveo nepopravljive kriminalčine Darka Ilića i Nedeljka Luburu. Znamo razloge zbog kojih je svog "generala" Ilića morao smijeniti, a bivšeg zeta Luburu do kraja je demaskirala akcija sa gornjeg linka. Znači, Mladen Marić kao ministrov izbor dolazi nakon smjene Ilića i kao neko dovoljno glup da ne skonta zamršene konce policijske kriminalizacije, te dokazano pokvaren za korisnost u zataškavanju kriminala. Marićev nemoral davno sam objasnio kroz mnoštvo tekstova o zataškavanju stradanja Nikole Đurovića. Zataškavanje koje ga je dovelo na poziciju načelnika CJB Banja Luka i involviranost u organizovani kriminal kakvu danas opisujem.

Dakle, načelnik Mladen Marić je dio problema i samim tim ne može biti faktor rješenja problema, a kako se to dosad pogrešno medijski predstavljalo. Pobogu, prijedorska narko mafija predvođena Daliborom Railićem nije nastala juče, nego je nakon ubistva načelnika Bašića samo eskaliralo sve ono šta se godinama taložilo i "trpalo pod tepih". Geneza problema datira godinama unazad i ovim tekstom potežem jedan iznimno bitan period.

Između aprila i septembra 2014. godine vezano za prijedorsku narko mafiju imali smo tri brutalne mafijaške likvidacije sa četiri žrtve. Nijedna likvidacija iz tog perioda do danas nije potpuno rasvjetljena, a kamoli da su počinioci adekvatno procesuirani - gdje za potrebe dokazivanja navoda prezentujem sadržaj službene zabilješke koju sam sačinio kao kriminalistički inspektor sa "vezanim rukama" od strane rukovodstva CJB Prijedor i vrha MUP-a.

Znači, aprila 2014. godine na pragu svoje kuće u Rasavcima ubijen je Radovan Grbić zvani Cule i nadam se da bi prve preduzete radnje otkrivanja počinilaca mogle uslijediti nakon aman DEVET GODINA. U skorašnjoj budućnosti od strane Tužilaštva BiH! Pošto u Prijedoru nisu znali pripremiti poligrafsko ispitivanje par mjeseci poslije ubistva morali su mi dati predmet na uvid i odatle znam da apsolutno ništa nije činjeno na planu otkrivanja počinilaca surove mafijaške likvidacije. Godinama pišem o ovom događaju i nazivam ga Ubistvo sa policijskim pečatom.

Nakon svega tri mjeseca, na Bajram 28. juna 2014. godine, u Trnopolju slijedi nova mafijaška likvidacija u kojoj stradaju Muharem Balić i Almir Redžić. Kako je pokazala prvostepena presuda ovde, a onda i na ponovljenom suđenju u Norveškoj, selefija Zikrija Krkićić nije počinilac, odnosno ovaj zločin do danas je ostao nerasvjetljen. Svjedočio sam na suđenju u Norveškoj i obrazložio kako je istragu trebalo povezati sa 50 kg marihuane zapljenjene početkom godine i ubistvom Cule Grbića, te drugim tadašnjim dešavanjima na polju organizovanog kriminala.

Novi šok usljeđuje već septembra iste godine mafijaškom likvidacijom Nedžada Kličića u Cazinu. Grupa prijedorskih kriminalaca upada u kafić, goste obara na tlo, da bi vođa Mervan Šljivar prišao Kličiću i pucao u njega. Kako vidite iz službene zabilješke čiji sadržaj u potpunosti objelodanjujem operativna saznanja kažu da je ugostiteljski objekat bio opkoljen i spolja, te da je bilo bitno više počinilaca od onoga šta je obuhvaćeno krivičnim postupkom.

Zločin jeste počinjen u Cazinu, no svi počinioci su iz Prijedora i predstavljali su primarnu opasnost za naš prostor, a iz sadržaja zabilješke vidite kakvim kriminalom su se bavili. Ističem da je zabilješka samo "presjek" zaista obimne službene dokumentacije sakupljene tokom prethodno vođenih međunarodnih istraga. Sačinjena za potrebe pokretanja akcije rasvjetljavanja Kličićevog i prethodno pomenutih ubistava. Akcije koja nikad nije realizovana, a tadašnje rukovodstvo CJB Prijedor i vrh MUP-a javno "saslušavam" zbog izostanka djelotvorne istrage.

Brutalne likvidacije Grbića, Balića, Redžića i Kličića usljeđuju kao refleksije prethodnih akcija zapljena velikih količina marihuane - koja je uzeta na "poček" i nikad nije plaćena, a zabilješkom objašnjavam i od koga. No za današnja dešavanja mnogo važnija činjenica jeste da sam prethodno započeo prikupljanje informacija i predlagao akciju protiv svojih kolega iz prijedorske policije. Govorim o danas javnosti nadaleko poznatim prijedorskim "inspektorima za droge" koji su prvotno djelovali unutar kriminalne grupe banjalučkih kolega Srđana Radulovića i Ognjena Stijaka.

Tužilaštvo BiH uveliko vodi istragu protiv Harisa Gredelja, koji je bio saizvršilac likvidacije Nedžada Kličića, kako to objašnjavam tekstom Ubica i narko diler Haris Gredelj pod zaštitom prijedorskog korumpiranog tužilaštva. Zajedno sa njim istražuju inspektora Dejana Jurišića, a kom će se ubrzo pridružiti i ostale "kolege" poznate kao okorjeli dileri droga i zadnjih godina udruženi sa Daliborom Railićem. Moja namjera da ih prije deset godina pohapsim i procesuiram osujećena je, a posljedice toga više nije moguće skrivati.

Iz te vizure pitanje za vajnog načelnika Mladena Marića glasi: zašto je mene udaljio sa organizovanog kriminala, a već tada poznate narko dilere ostavio na istim radnim mjestima? I omogućio im kriminal ogromnih razmjera, a čije posljedice su i ubistva svjedoka Stupara i načelnika Bašića?! Sa pozicije načelnika CJB Banja Luka Marić je naredio promjenu prijedloga potvrđivanja rješenja kojim ostajem na poslovima suzbijanja organizovanog kriminala i droga, te me NEZAKONITO premjestio za inspektora PS Prijedor 1. Znači, prije uspostavljanja CJB Prijedor!

U današnjem vrhu policije više njih odlično zna sa kojim podacima sam pred njih istupio prije deset godina i tražio istragu protiv prijedorskog ogranka kriminalne grupe inspektora Radulovića i Stijaka. I sa riješenošću da svu tu bandu pohapsim i procesuiram! Umjesto toga mene su nezakonito udaljili sa pozicije, a narko dilerima "produžili vijek" neometanog bavljenja kriminalom do ubistva načelnika Bašića.

Naredno pitanje u javnom saslušanju glasi: zašto mi nije omogućio rasvjetljavanja nabrojanih ubistava i pored zabilješke čiji sadržaj objelodanjujem? Tada se nije znalo kakve idiotarije su izvedene povodom ubistava Balića i Redžića, pa zabilješkom nisam obuhvatio taj zločin, ali Kličića i Grbića sam još kako zadokumentovao. Zabilješku sam predao neposrednom pretpostavljenom Radenku Bašiću i znam da je prosljeđena na dalje postupanje, a kakvo je potpuno izostalo. 

Bašić i ja u tadašnjim okolnostima nismo mogli samostalno organizovati tako obimne aktivnosti, dok smo sa "viših instanci" CJB Prijedor potpuno IGNORISANI. Sa prethodnog radnog mjesta inspektora za organizovani kriminal bez ičije podrške mogao sam izvesti odlučnu istragu ubistva mog ratnog druga Cule Grbića, a iz PS Prijedor 1 mogao sam samo posmatrati nerad "stručnjaka". Čak mislim da sam u momentu ubistva bio na bolovanju. 

Jeste "nategnuto", ali stoji pitanje: je li moje nezakonito udaljenje sa organizovanog kriminala bilo u funkciji pripremanja likvidacije Cule Grbića? Posebice ako uobzirimo prethodna dešavanja direktno povezana sa ovim ubistvom, a o kojima sam više puta davao svjedočke iskaze i ključni dokazi sprege policije i organizovanog krimianala odavno su u posjedu Tužilaštva BiH. Tu zaista obimnu službenu dokumentaciju samo treba adekvatno "posložiti".

Znači, prednja pitanja zasnivam na konkretnim dešavanjima i ogromnoj službenoj dokumentaciji, a objelodanjujem samo jednu zabilješku kakva pojednostavljeno sublimira datu problematiku. Iz zabilješke vidite pogubne posljedice organizovanog kriminala tog vremena i nikad rasvjetljena ubistva. Podsjećam da sam sa ovim ubistvima u brojnim tekstovima povezivao mafijaške likvidacije Milana Vujičića zvanog Vujke i Nebojše Čubrilovića.

Na vijest da je tadašnji načelnik Darko Ilić prisustvovao uviđaju ubistva Senada Kobilića reagovao sam tekstom kako je njega trebalo uputiti na poligrafsko ispitivanje i upitati: ko je počinilac? Pošto sam bio među rijetkima koji su pamtili Kobilića iz vremena Ramiza "Ćele" Delalića i Zijada Turkovića, te znali za njegovo kasnije projektovanje kao nasljednika Nasera Orića. I sačuvao službenu dokumentaciju povodom kriminala koji sam tada istraživao u svojstvu kriminalističkog inspektora!

Vezano za zabilješku čiji sadržaj objelodanjujem problematizujem činjenicu da iz razloga znanih Mladenu Mariću, Vojislavu Pelkiću, Daliboru Ivaniću i njihovom meceni mega-kriminalcu Gojku Vasiću policija nije blagovremeno i adekvatno reagovala, a posljedice njihovog kontinuiranog zataškavanja zločina su eskalirale ubistvom načelnika Bašića. Kolega Bašić bio je uključen u prikupljanja informacija iz ove zabilješke i znao je opisanu problematiku, pa javnost ne treba čuditi njegova istrajnost u istragama zbog kojih je ubijen.

Danas nam valja razjasniti koliko vajnog načelnika Marića u istrazi ubistva Radenka Bašića vode motivi zataškavanja sopstvenog kriminala, a koliko želja da se otkrije puna istina. U kontekstu činjenice da njegovi potpisi stoje na prijedlozima da mene udalje sa organizovanog kriminala, a Dejana Jurišića i ostatak bratije nastavi sa već razotkrivenom kriminalnom djelatnošću. Marić mi je "vezao ruke" protiv okorjelih kriminalaca u prijedorskoj policiji - koji su mnogo kasnije iznjedrili Dalibora Railića.

Iz te i mnogih drugih činjenica Mladen Marić predstavlja opasnost po istragu kakvu realizuje Tužilaštvo BiH i zato mora biti maknut sa pozicije ometanja istrage i sprečavanja dokazivanja. Valja spriječiti njegov poguban uticaj kakav je u istoj problematici ispoljio prije deset godina i produkovao današnje teške posljedice. Zato i reagujem na ovakav način.

Nadalje preporučujem sadržaj zabilješke uz napomenu da je zasnovana na provjerenim operativnim podacima i obimnoj pratećoj dokumentaciji iz međunarodnih istraga preduzimanjih godinu-dvije unazad. Iz sadržaja sami možete procjeniti kako su imenovani kriminalci tretirani za mog "vakta", pa to uporediti sa kasnijim dešavanjima. Ističem da je ovo bio moj posljednji pokušaj profesionalnog djelovanja - nakon čega sam istinu i pravdu "izgonio" preko ovog bloga. U daljem tekstu slijedi sadržaj službene zabilješke prilagođen elektronskom formatu:

MUP RS
CJB PRIJEDOR
PS PRIJEDOR I
Broj: 13-01/2-   /14
Dana: 18.09.2014. godine
S L U Ž B E N A    Z A B I LJ E Š K A

Sastavljena dana 18.09.2014. godine u službenim prostorijama policijske stanice Prijedor i povodom bezbjednosno-interesantnih saznanja prikupljenih nakon krivičnog djela ubistva  nad Kličić Nedžadom zv. Rambo, koje se dogodilo noću 13./14.09.2014. godine u Cazinu. 

Nakon operativnih podataka da su u izvršenju ovog krivičnog djela učestvovala prijedorska BI lica Šljivar Mervan i Gredelj Haris (oba u bjekstvu), te Pavlović Dragan, kom je određena mjera pritvora, a uobzirivši podatak prema kom je u izvršenju djela najvjerojatnije učestvovalo osam lica (četiri u unutrašnjosti lokala i još četiri u obezbjeđivanju okruženja), identifikovani su najbliži kriminalni saradnici navedenih za kakve se operativno može pretpostaviti da su učestvovali u izvršenju ovog krivičnog djela.

Kao potencijalne saučesnike potrebno je uobziriti BI lica sa područja Prijedora: Salešević Velida, Osmanović Elvisa, Ibrišević Zijada i Sado Duguma. U pitanju su lica koja se svakodnevno druže, treniraju borilačke vještine, zajednički kriminalno djeluju u domenu prometovanja narkotika na području Prijedora i krijumčarenja istih u Hrvatsku, te različitih oblika imovinskih i nasilničkih delikata. 

Navedeni Salešević, Gredelj, Osmanović, Ibrišević i Dugum su pripadnici međunarodne kriminalne organizacije poznate pod nazvom Junajted Tribuns (United Tribuns), koju vode braća Nermin i Armin zv. Boki (posjeduje B-H ličnu kartu izdatu na ime Giljon Damir izdatu u Banjaluci) Ćulum iz Sanskog Mosta. Osim braće Ćulum navedena lica održavaju vezu i sa njihovim bliskim saradnikom Krupić Elvirom iz Zecova kod Prijedora. Primjetno je da navedena lica, posebno Salešević Velid, posljednjih mjeseci vrlo visoko kotiraju kod braće Ćulum.

Interesantna je informacija da Šljivar Mervan nije u dobrim odnosima sa braćom Ćulum, međutim, sva ostala navedena lica iz njegovog svakodnevnog okruženja su pripadnici Tribunsa. Osim toga treba napomenuti kako Salešević, Gredelj, Osmanović, Ibrišević i drugi u posljednje vrijeme često putuju u inostranstvo, gdje se navodno organizuju borilački turniri, a prevozi ih navedeni Pavlović Dragan kombijem marke Opel, koji iznajmljuje od komšije po prezimenu Despotović. Obzirom na ranije poznate kriminalne sklonosti navedenih može se pretpostaviti da pomenuta putovanja služe za prikrivanje krijumčarenja narkotika. 

Dalje, vezano za saizvršioca u bjekstvu i potencijalnog organizatora Kličićevog ubistava, Šljivar Mervana, potrebno je istaći kako isti ima prebivalište u Malmeu u Švedskoj, zatim da mu roditelji žive u Sloveniji (gdje takođe boravi), a u Prijedoru boravi konstantno posljednjih više od dvije godine. Šljivar koristi PA Porše panamera švedskih reg. oznaka CUS 537, bijele boje.

U ljeto prošle godine Šljivar je privukao pažnju kad je zajedno sa tada nepoznatim slovenačkim državljaninom šiptarskog porijekla, koji je koristio PA Ferari, kabriolet, bijele boje, boravio u hotelu Prijedor. Pomenuti slovenački državljanin kasnije je operativno identifikovan i najvjerojatnije je riječ o licu Bajram Muleci iz Ljubljane, a reg. oznake Ferarija su LJ HB-411.

Prema operativnim podacima Bajramov brat je odlično pozicioniran u slovenačkim kriminalnim krugovima, sa jakim vezama u policiji. Osim toga, postoji pogovaranje da je jedno od njihovih vozila (Ferari ili Porše) prethodno oteto (iznudom) od vlasnika jedne slovenačke TV kuće. Ono šta je najvažnije istaći jeste da su ubrzo po uočavanju Šljivara i Mulecija pribavljene informacije o tome kako Šljivar nabavlja i na području Prijedora prodaje velike količine narkotika, posebno marihuane, te da iste daje na odgođeno plaćanje. Posljednje informacije, potvrđene od više izvora, ukazuju da je i posljednjih mjeseci na sličan način prometovao velikim količinama marihuane, a da je pok. Kličić bio jedan od mnogih kojima je narkotike davao sa odgođenim plaćanjem.

U vezi kriminalnih veza Šljivar Mervana, osim navedenog, potrebno je istaći kako je isti u bliskim odnosima sa poznatim kriminalcem Mešanović Ismetom zv. Ića, te njegovim najbližim saradnikom Banović Zoranom zv. Gitara. Indikativno je da po Šljivarovom dolasku na prijedorsko područje i njihovom zbližavanju ubrzo pristižu informacije prema kojima Mešanović i Banović započinju sa krijumčarenjem većih količina marihuane iz BiH u Austriju i Njemačku. 

Istovremeno, dakle prije nekih dvije godine, i veći broj drugih BI lica sa područja Prijedora započinje sa krijumčarenjem marihuane prema Sloveniji i drugim zemljama Evropske Unije, a količine koje se krijumčare uveliko prelaze  količinu za koju se može pretpostaviti da se proizvede na području Prijedora. Nadalje, osim Mešanovića, za Šljivara je poznato da je posljednjih mjeseci povezan i sa BI licem Momčilović Milanom zv. Buco iz Prijedora, koji ima razvijene kriminalne poslove na prostoru Slovenije, Srbije (rođen je u Inđiji), Hrvatske, te zemalja EU. 

Na kraju treba istaći kako pomenuta lica i događaj treba posmatrati sa aspekta međunarodnog krijumčarenja narkotika i kao mogućnost presijecanja krijumčarskih kanala (isti kanali se koriste i za krijumčarenje vatrenim oružjem, financiranje radikalno-islamističkih organizacija, međunarodno vrbovanje radi prostitucije i ino).

U tom smislu predlaže se lišavanje slobode i kriminalistička obrada nad pomenutima, a još uvijek dostupnima, Salešević Velidom, Osmanović Elvisom, Ibrišević Zijadom i Sado Dugumom, kao najvjerojatnijim saučesnicima u Kličićevom ubistvu. Istovremeno, akciju usmjeriti na suzbijanje kriminalnih aktivnosti organizacije Tribuns (čiji su pomenuti pripadnici), te na suzbijanje međunarodnog krijumčarenja narkotika i drugih zabranjenih predmeta. 

Navedena lica potrebno je obraditi i u kontekstu ubistva Grbić Radovana zv. Cule koje je počinjeno dana 24.04.2014. godine u Rasavcima. Posljednje preduzete službene aktivnosti vezane za ovo ubistvo isključile su iz kruga potencijalnih osumnjičenih pojedina lica sa našeg područja, a trenutno je u toku  provjeravanje Grbićevih veza sa krijumčarima narkotika kao mogućeg motiva ovog krivičnog djela.

Konkretno, postoji informacija da je Grbić dugovao NN licu za 50 kg marihuane (provjeravaju se njegove direktne i posredne veze sa braćom Miljanom i Vladimirom Vujović iz Bileće). Međutim, po načinu izvršenja i po osnovu prepletenosti kriminalnih aktivnosti i odnosa potrebno je i prednje navedena lica uobziriti kao potencijalne izvršioce.

Kriminalistički inspektor: Borislav Radovanović

Piše: Borislav Radovanović
Izvor: radovanovicborislav.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter